Skocz do zawartości
d2k

Dziwne Zawieszanie Się Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, że to mój pierwszy post, chciałem się przywitać i gorąco pozdrowić.:)

Przechodząc do sedna sprawy mam następujący problem:

1) Ostatnio zakupiłem praktycznie wszystkie nowe bebechy: procesor, płytę, pamięć i grafikę. Od tego czasu dzieją się dziwne rzeczy, które na starej konfiguracji nie miały miejsca. Otóż, grając w grę World of Warcraft komputer potrafi się zawiesić (w róznych odstępach czasu) w dość specyficzny sposób, bo ekran ani drgnie, ale myszką mogę ruszać do woli. 2 razy już w przeciągu kilku dni pojawił się blue screen, ale po sekundzie następuje restart, więc nawet nie mogę przeczytać o co mu chodzi. Dodam, że w innych grach, czy programach - Assassin's Creed, demko Crysisa, czy Photoshop CS2, które są o niebo bardziej wymagające, niż WoW, takie rzeczy nie mają miejsca - wszystko chodzi płynnie i stabilnie.

Moja aktualna konfiguracja:

Precesor: AMD Athlon 64 x2 5600+ (2,7 GHz)

Płyta: Asus M2N-SLI Deluxe nForce 570 SLI

Pamięć: GEIL 2x1GB DDR2 800 MHz

Grafika: Gigabyte Geforce 9600GT 512MB (model z chłodzeniem od Zalmana)

Zasilacz: Modecom Feel-400

Może wie ktoś co jest przyczyną tych zawiech?

2) Druga sprawa to fakt, że po włączeniu komputera karta osiąga ok 43 st. Celsjusza, a temperatura w czasie grania potrafi sięgnąć 60 i więcej (wg Everest 2.20.405). Czy jest to fakt, który powinien mnie niepokoić?:) Nie wiem jaką temperaturę powinna mieć taka grafika w spoczynku i stresie.:(

3) Kolejny zaś problem, z którym też się jeszcze nigdy nie spotkałem leży w sterownikach. Próbowałem zainstalować nowsze sterowniki do mojej grafiki. Odinstalowałem poprzednie, zainstalowałem nowe, wszystko pięknie, restart i w Windzie mam rozdzielczość 800x600 (z możliwością zmiany na 1024x768, normalnie działam na 1680x1050 na 22" monitorze WS), a paletę kolorów ustawioną mam na 4 bity bez możliwości zmiany.

Próbowałem z rożnymi wersjami sterów (i ze strony nvidii i z gigabyte), ale wciąż to samo. Tylko na driverach dołączonych na płytce do karty wszystko działa normalnie.

Co może być tego przyczyną?

Przepraszam za ścianę tekstu i na "dzień dobry" zawalenie Was problemami.:)

Z góry dziękuję za pomoc.:)

Pozdrawiam

Edytowane przez d2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja aktualna konfiguracja:

Precesor: AMD Athlon 64 x2 5600+ (2,7 GHz)

Płyta: Asus M2N-SLI Deluxe nForce 570 SLI

Pamięć: GEIL 2x1GB DDR2 800 MHz

Grafika: Gigabyte Geforce 9600GT 512MB (model z chłodzeniem od Zalmana)

A co zasila ten sprzęcik ?

Druga sprawa to fakt, że po włączeniu komputera karta osiąga ok 43 st. Celsjusza...w czasie grania potrafi sięgnąć 60 i więcej...

Bez obaw, moja przy odpaleniu kompa ma 57*C , a podczas "ciężkiego" grania temperatura dochodzi do 70*C, Radeony grzeją się nawet do 80-90*C i jakoś żyją.

ad3. Spróbuj DriverCleaner'em wyczyścić stery i ponownie zainstalować najnowsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej I lub II, bo ma kilka latek już.;)

Myślicie, że to może być problem tych zawiasów tylko w WoWie?

Jeśli chodzi o DriveCleanera, to niestety, ale nic to nie dało. Po wykonaniu wszystkiego zgodnie z readme, zainstalowaniu nowych sterów i reboocie, wciąż tkwiłem w epoce 4 bitów.:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej I lub II, bo ma kilka latek już.;)

Myślicie, że to może być problem tych zawiasów tylko w WoWie?

Jeśli chodzi o DriveCleanera, to niestety, ale nic to nie dało. Po wykonaniu wszystkiego zgodnie z readme, zainstalowaniu nowych sterów i reboocie, wciąż tkwiłem w epoce 4 bitów.:(

Jeśli w innych grach bardziej wymagających od Wow'a jest wszystko OK to raczej nie jest to wina zasilacza choć i tak należy go jak najszybciej wymienić na inny markowy. A może jakiś program w tle ci wiesza grę ?, spróbuj powyłączać na czas gry jakieś programy typu gg itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, na oryginalnym serwerze i już zdążyłem przeinstalować zarówno system jak i samego WoWa. Wciąż bez zmian. Winda świeżutka - stery, antyvirus, WoW, Firefox, gg - wszystko, co aktualnie mam na dysku, a mimo to problem dalej się pojawia.

To raczej nie jest wina żadnego programu w tle, bo po prostu żadnego nie włączam na czas gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie addony wylaczone i problem wystepuje? Probowales odpalac repair.exe z folderu wow'a?

Wow moze malo zasobozerny ale w niektorych miejscach ?textury? sa jakos zle zrobione i widzialem juz na 6800GT spadki przy min. detalach do 20-40fps.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi