d2k Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) Witam, jako, że to mój pierwszy post, chciałem się przywitać i gorąco pozdrowić.:) Przechodząc do sedna sprawy mam następujący problem: 1) Ostatnio zakupiłem praktycznie wszystkie nowe bebechy: procesor, płytę, pamięć i grafikę. Od tego czasu dzieją się dziwne rzeczy, które na starej konfiguracji nie miały miejsca. Otóż, grając w grę World of Warcraft komputer potrafi się zawiesić (w róznych odstępach czasu) w dość specyficzny sposób, bo ekran ani drgnie, ale myszką mogę ruszać do woli. 2 razy już w przeciągu kilku dni pojawił się blue screen, ale po sekundzie następuje restart, więc nawet nie mogę przeczytać o co mu chodzi. Dodam, że w innych grach, czy programach - Assassin's Creed, demko Crysisa, czy Photoshop CS2, które są o niebo bardziej wymagające, niż WoW, takie rzeczy nie mają miejsca - wszystko chodzi płynnie i stabilnie. Moja aktualna konfiguracja: Precesor: AMD Athlon 64 x2 5600+ (2,7 GHz) Płyta: Asus M2N-SLI Deluxe nForce 570 SLI Pamięć: GEIL 2x1GB DDR2 800 MHz Grafika: Gigabyte Geforce 9600GT 512MB (model z chłodzeniem od Zalmana) Zasilacz: Modecom Feel-400 Może wie ktoś co jest przyczyną tych zawiech? 2) Druga sprawa to fakt, że po włączeniu komputera karta osiąga ok 43 st. Celsjusza, a temperatura w czasie grania potrafi sięgnąć 60 i więcej (wg Everest 2.20.405). Czy jest to fakt, który powinien mnie niepokoić?:) Nie wiem jaką temperaturę powinna mieć taka grafika w spoczynku i stresie.:( 3) Kolejny zaś problem, z którym też się jeszcze nigdy nie spotkałem leży w sterownikach. Próbowałem zainstalować nowsze sterowniki do mojej grafiki. Odinstalowałem poprzednie, zainstalowałem nowe, wszystko pięknie, restart i w Windzie mam rozdzielczość 800x600 (z możliwością zmiany na 1024x768, normalnie działam na 1680x1050 na 22" monitorze WS), a paletę kolorów ustawioną mam na 4 bity bez możliwości zmiany. Próbowałem z rożnymi wersjami sterów (i ze strony nvidii i z gigabyte), ale wciąż to samo. Tylko na driverach dołączonych na płytce do karty wszystko działa normalnie. Co może być tego przyczyną? Przepraszam za ścianę tekstu i na "dzień dobry" zawalenie Was problemami.:) Z góry dziękuję za pomoc.:) Pozdrawiam Edytowane 7 Października 2008 przez d2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Moja aktualna konfiguracja: Precesor: AMD Athlon 64 x2 5600+ (2,7 GHz) Płyta: Asus M2N-SLI Deluxe nForce 570 SLI Pamięć: GEIL 2x1GB DDR2 800 MHz Grafika: Gigabyte Geforce 9600GT 512MB (model z chłodzeniem od Zalmana) A co zasila ten sprzęcik ? Druga sprawa to fakt, że po włączeniu komputera karta osiąga ok 43 st. Celsjusza...w czasie grania potrafi sięgnąć 60 i więcej... Bez obaw, moja przy odpaleniu kompa ma 57*C , a podczas "ciężkiego" grania temperatura dochodzi do 70*C, Radeony grzeją się nawet do 80-90*C i jakoś żyją. ad3. Spróbuj DriverCleaner'em wyczyścić stery i ponownie zainstalować najnowsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2k Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Dzięki za rady odnośnie sterów, zaraz sprawdzę. Jeśli chodzi o zasiłkę, to jest to pozostałość z poprzedniej konfiguracji - Modecom Feel-400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Feel czyli wyrób zasilaczopodobny ;). Zmień na coś porządnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Feel czyli wyrób zasilaczopodobny icon_wink2.gif. Zmień na coś porządnego. Ehh... FEEL I, II, czy III, jeżeli ten ostatni ( III ) to nie jest tragicznie, jeśli wcześniejsze ( I i II ) to na prawdę zmień go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2k Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Raczej I lub II, bo ma kilka latek już.;) Myślicie, że to może być problem tych zawiasów tylko w WoWie? Jeśli chodzi o DriveCleanera, to niestety, ale nic to nie dało. Po wykonaniu wszystkiego zgodnie z readme, zainstalowaniu nowych sterów i reboocie, wciąż tkwiłem w epoce 4 bitów.:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Raczej I lub II, bo ma kilka latek już.;) Myślicie, że to może być problem tych zawiasów tylko w WoWie? Jeśli chodzi o DriveCleanera, to niestety, ale nic to nie dało. Po wykonaniu wszystkiego zgodnie z readme, zainstalowaniu nowych sterów i reboocie, wciąż tkwiłem w epoce 4 bitów.:( Jeśli w innych grach bardziej wymagających od Wow'a jest wszystko OK to raczej nie jest to wina zasilacza choć i tak należy go jak najszybciej wymienić na inny markowy. A może jakiś program w tle ci wiesza grę ?, spróbuj powyłączać na czas gry jakieś programy typu gg itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Wow na oryginalnym serwerze? Moze namieszane z patchami, klientami? sproboj przeinstalowac wow.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2k Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Tak, na oryginalnym serwerze i już zdążyłem przeinstalować zarówno system jak i samego WoWa. Wciąż bez zmian. Winda świeżutka - stery, antyvirus, WoW, Firefox, gg - wszystko, co aktualnie mam na dysku, a mimo to problem dalej się pojawia. To raczej nie jest wina żadnego programu w tle, bo po prostu żadnego nie włączam na czas gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) Wszystkie addony wylaczone i problem wystepuje? Probowales odpalac repair.exe z folderu wow'a? Wow moze malo zasobozerny ale w niektorych miejscach ?textury? sa jakos zle zrobione i widzialem juz na 6800GT spadki przy min. detalach do 20-40fps. Edytowane 8 Października 2008 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...