Skocz do zawartości
roth

8RDA+ i Nagrywarka=problem

Rekomendowane odpowiedzi

A wyglada to tak. Plytki wypalaja sie normalnie ale jak chce ja odczytac to w cdspeed/scandisk/test nosnika same zolte kwadraciki. Plytki Verbateam. Niezaleznie z jaka szybkoscia nagrywa. Nagrywarka sprawna(Lite-on 48246s) wymieniona tydzien temu w serwisie bo poprzednia 48136s oddalem z tymi samymi objawami. Zaniose plyte do qzyna- wszystkie zielone. Podepne moja nagrywarke-zielone. U mnie podpinam zolte,jego nagrywarka(ta sama) zolte. Zdaza sie ze pojawiaja sie na niektorych uszkodzone sektory i plyta do kosza. Jak wam sie chce to sprawdzie to czy macie tak samo bo ja juz nie wiem co to moze byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem ale przy nagrywaniu mam blad Logical Unit Not Ready.

Po nagraniu nie mozna odczytac plytki. Uwalilem juz 2 cdrw oraz 5 cdr.

Na czystym systemie (bez zadnych sterownikow ide tylko te z windy) mam ten problem. Nastepnie zainstalowalem nforce driver ale bez sw ide i dalej to samo. Na koniec zainstalowalem sw ide z nforce mcp2 ide driver lecz nic nie zdaje egzaminu ( rowniez nforce ide zwykle).

We wszystkich przypadkach nagrywanie przebiega do konca i na koncu wywala blad.

Dzien wczesniej zanim sprzedalem plyte na kt333 bylo wszystko wpozadku, a na nforce lipa.

Mam xp sp1

Help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam blad "invalid field in command"

na standardowych sterownikach od windy xp sp1

w symulacji przy nie zamykaniu sesji dziala wszystko natomiast gdy wypalam wyskakuje blad.

Ile jeszcze plytek mam zmarnowac??

Please pomozcie i uzyccie rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo niedawno pojawił sie nowy CDspeed z poprawkami do czipsetu Nvidi, nie pamiętam dokładnie co tam poprawiało ale coć z błędami, musisz poszukać chyba że już masz tą nową wersje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko <span style="color:red;">[ciach!]</span>a chodzi ale jak kazdy naped jest osobno!!. Nagrywam plyty tylko kiedy cdrw jest na kablu sam. A dysk na drugim.

Jednak nie wiem co zrobic z cd-romem asus. Gdy podlaczylem go do tej samej tasmy co dysk to wogole nie rozpoznaje go. Gdy dam mu master, slave czy cable select - tasma odpowiednimi koncowkami przypieta. I nic po prostu nie moge miec cdrw i cdromu na 1 tasmie gdy chce nagrywac oraz nie moge miec dysku i cdromu na jadnej tasmie bo wtedy go nie wykrywa.

Czy to moze byc wina zasialacza 350W??

Niestety nie mam mozliwosci dostania na razie 400 lub 450 wiec ie moge sprawdzic.

Ps. Czy jesli bede mial zasilacz 350W podlaczony do plyty a drugi zasilacz ok 250-300W bede mial podlaczone wszystkie napedy tj. sdrom, narywarke, dysk to czy bedzie to rownowazne jakbym mial zasialcz 400 lub 450??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie czasami przy starcie systemu nie wykrywa nagrywary (Ricoh secondary IDE master z Asusem na slave) i wiesza sie z tego powodu przy poscie (blad 75) odlaczam wtedy spaware wlaczam kompa - jak sie rozgrzeje :-) wylaczam kompa podlaczam nagryware z powrotem i juz ja widzi - dziwne. Ale wypala git (sprawdzam dane QuickSFV, hkSFV) zadnych badow a poszlo juz na Epoxie z 200 plytek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z dzisiejszego przegladania grup dyskusyjnych:

Do not install nforce sw IDE driver and it was for nforce1 platform. If your

harddrives and also cdroms are listed as SCSI device, you need to update the

IDE controller drive to microsoft generic driver or manually updates it from

the IDE drive inf contained in the nforce universal driver package.

NVIDIAnForceWinXP2.03IDEWinXPnvhdc.inf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale u mnie to i tak bez roznicy co zainstaluje w windzie xp

na sterownikach od nforce ktore wykazuja cdromy jako scsi i na tych normalnych jak i na tych od windy jest tak samo - nie mozna nagrywac plyt.

tylko gdy cdrw jest sam na tasmie to wszystko dziala.

ale co zrobic wtedy z cdrom??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadna konfiguracja nie dziala

nagrywarka na cable select i cdrom na cable select to nagrywarka nie nagrywa

nagrywarka na master a cdrom na slave tez nie nagrywa

cdrom na master a nagrywarka na slave tez nie nagrywa

nagrywarka sama a dysk twardy na master z cdromem na slave to cdrom wogole nie jest wykrywane w biosie ( nawet po rozgrzaniu jak to pisał Twiggy)

nagrywarka sama a dysk twardy na slave oraz cdrom na master to rowniez cdrom nie jest wykrywany

na razie jade tylko nagrywarka na jednym kablu oraz dysk na drugim. jednak mam to samo o czym pisal roth czyli same zolte kwadraciki w cdspeed :(.

Ps. Czyzby teac cd-w540 mial problem z dczytem czarnych plyt? u mnie w cdspeed odczyt jest napoziomie 14-20x natomiast gdy wloze mu verbatima albo tloczona to kreci sie spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam ten problem, znajdz konfiguracje w ktorej bedziesz mial wszystkie napedy , u mnie cdrom LG mial problemy.

Teraz nam :

IDE 1

Master - Maxtor 120GB

Slave - Teac W512EB

IDE 2

Master - Cdrom LG

Slave - Maxtor 40GB

W tej konfiguracji przy nagrywaniu zawieszal sie komp.

W windowsie xp pomaga wlaczenie trybu pio dla nagrywarki.

Troche to lipne rozwianie...mysle ze nowe sterwoniki ( bios ) naprawia problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wystarczylo wymienic tasme od cdromow bo uzylem tej dostarczonej przez epoxa do napedow ale ona to sie chyba nadaje tylko do hdd, wymienilem tasmy wszystko bez problemu, wstaw jakas stara tasme powinno zaczac smigac

tez mi to nie dawalo zasnac po nocach i mialem wszystkie objawy te co ty takze chyba warto sprobowac

aaaaaaaaa i mialem dvd i lg cdrw na jednej tasmie to przenioslem dvd na tasme od hdd a cdrw zostawilem samego na na secondary

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...