FreeHack Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Witam Wszystkich! Pragnę przedstawić mój problem z którym borykam się już od dłuższego czasu. Na początek prezentuję zestaw, który posiadam: Płyta główna - MSI z chipsetem nforce 2 Procesor - AMD Athlon 64 X2 Dual 4200+ Pamięć RAM - GoodRam 1GB/667MHz Karta graficzna - MSI - PCI-express Dysk twardy - Samsung 400GB SATA Podczas uruchamiania systemu operacyjnego Windows XP w momencie ładowania(pasek) komputer się resetuje. Zaznaczam, iż nie dzieje się tak za każdym razem. Myślę, że przyczyna tkwi głębiej, ponieważ format nie przynosi żadnego rezultatu. Do tej pory sprawdziłem: - pamięć RAM - 4 godzinny test pod dosem za pomocą programu memtest nie wykazał żadnego błędu - dysk twardy - poprawny wynik po zbadaniu programem mhdd(podpinałem również inny dysk pod kontroler ATA i objawy nie ustępowały) - płyta główna - znając życie, podejrzewałem spuchnięte lub wylane kondensatory w okolicy gniazda procesora (ten trop również okazał się błędny, gdyż absolutnie wszystkie kondensatory na płycie głównej są sprawne) - zainstalowałem goły system bez żadnych sterowników do urządzeń dodatkowych typu: karta graficzna, oprogramowanie chipsetu, karta dźwiękowa, karta sieciowa, karta telewizyjna, - mimo tego oraz mimo braku połączenia z internetem, komputer nadal podtrzymuje swoje zachowanie podczas ładowania systemu, czyli resetuje się, uruchamiają ostatecznie za drugim, trzecim razem - zależnie od nastroju - żeby wykluczyć uwarunkowania programowe, zrezygnowałem z systemu Windows XP i spróbowałem zainstalować platformę Linuxa - Mandriva, lecz niestety podczas próby instalacji pojawia się błąd(w załączniku pokazuję ekran) i instalacja zostaje przerwana Zasilacz, który posiadam to Feel 350W więc nie wydaje mi się aby to on był przyczyną mojej bolączki - poza tym jego wskazania napięć nie przekraczają 10% dopuszczalnej normy - ani w górę ani w dół. Nie sprawdzałem jeszcze procesora i karty graficznej. Szczerze mówiąc nie mam pomysłu na sprawdzenie tych podzespołów gdy nie dysponuję zamiennikami. Jeśli ktoś z Was jest w stanie podzielić się cenną radą, własnym spostrzeżeniem, to z góry serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam FreeHack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Wyłącz automatyczny restart podczas awarii systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FreeHack Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Witam ponownie Póki co nie sprawdziłem komputera na innym zasilaczu - na dniach uda mi się pożyczyć sprawny i przetestuję sprzęt. System operacyjny instalowałem z kilku źródeł, więc to nie kwestia uszkodzonej kopii. Wyłączyłem jednak automatyczny reset podczas awarii systemu i podczas jednego uruchomienia komputera, na ekranie pojawił się następujący komunikat(bluscreen - widoczny na załączonym zdjęciu). Czy ktoś z Was orientuje się co oznacza ten błąd? Z góry dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...