Skocz do zawartości
Jordi23

Test - GEIL PC - 3700 (466Mhz)

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj juz o tym wspominalem w poscie o hyperach X Pc - 333 ze dzisiaj bede mial mozliwosc przez pare godzin pobawienia sie (dzieki uprzejmosci sklepu komputerowego WIN-MAR i znajomym w KT) takimi cudnymi Geilami (kurcze 500zl za 256MB :twisted: )

platforma EPOX 8RDA , procek XP 1700+

pamieci sa poprostu piekne , miedziany radiator (strasznie ciezkie sa) pudelko z pleksy , widac ze to juz high-end w sumie chyba sa to najlepsze pospolicie dostepne pamieci na rynku (nie mowie a jakis extremach bo na pewno sa)

pamieci byly wszadzone oczywiscie w trybie dual channel , i jak widac na zamieszczonych zdjeciach max co wycisnolem to 222Mhz (444) na timingach 5/2/2/cl2 nie synchronicznie bo procek byl niekrecliwy :( dziwi mnie to ze nie udalo mi sie uzyskac nominalnych 466Mhz jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze na mostku poludniowym epoxa nie bylo radiatora (ktory notabene okropnie pomogl mi przy kreceniu kingstonow hyperX pc-333 patrz post )

jutro bede znowu sie bawil wiec postaram sie wycinosc przynajmniej 250Mhz PC-500 pozdrawiam

P.S. hej jak umiescic zdjecia w poscie??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec niekoniecznie wina lezy po stronie pamieci. Lancuch jest tak mocny jak jego najslabsze ogniwo. Moze sie okazac ze masz bajeranckie pamieci za 500 zl a tu du... blada plyta sie nie wyrabia. I potem widac mase postow ze taki to a taki komponent jest do kitu i jedni mowia super inni zlom.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja swoje GeIL 433 wysłałem do serwisu - na 433 sypały błedami i też nie chciały chodzić na nominalnych ustawieniach.

Dexter co do płyty - wiem że musi wyrabiać - po pierwsze mam VDDmoda, po drugie nawet async nie działały od 217-10-5-5-2 do 217-6-3-3-2 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dexter co do płyty - wiem że musi wyrabiać - po pierwsze mam VDDmoda, po drugie nawet async nie działały od 217-10-5-5-2 do 217-6-3-3-2 :(

Skad wiesz ze musi wyrabiac ? Mod napiecia niekoniecznie musi zmienic cokolwiek a czasem moze pogorszyc mozliwosci o/c. Od kilkunastu lat interesuje sie elektronika od kilku pracuje zawodowo w elektronice i nie wierze w takie pojecia jak "musi wyrabiac" To jest zbyt skomplikowane urzadzenie i byle gown.o moze powodowac rozne niepozadane efekty.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak, nawet gdy wyłaczyłem VDDmoda i dałem wszystko na default i pamięci na async to nie chciały chodzić na 215-217 :|

I wedlug Ciebie swiadczy to o tym ze pamieci nie wyrabiaja ? Ja stawiam zdecydowanie na plyte. Sprobuj je przetestowac na innej plycie albo pojedyncze moduly nie w trybie dual. Jest wielce prawdopodobne ze wynik bedzie lepszy.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na innej płycie (pod P4) było tak - miałem tylko chwilę - na 216 się uruchomiły i 5 min popracowały w windowsie - ale gdy dałem timingi producenta 2-6-3-3 płyta nie wstawała, a na 217 dostałem blue screena przy ładowaniu windy.

Sprobuj je przetestowac na innej plycie albo pojedyncze moduly nie w trybie dual

Mi nie chodzi o wynik kręcenia - ten ram ma na tyle chodzić nominalnie i to 2 kości a nie chce - jeszcze jedno wg producenta powinien działać na napięciu 2.5-2.9V a u mnie do windy mogłem wejść tylko na 2.9V :| - nie ważne już 2dni z nimi wlaczyłem w różnych ustawinich - wysłałem do sprzedawcy - w poniedziałek zadzwonie i powiem że chce skorzystać z rękojmi i wymienić na inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej z gwarancji skoro nie chodza na nominalnej predkosci,bo rekojma uniewaznia gwarancje

ale chce dostać inny produkt albo zwrot zapłaconej sumy - bo ten nie spełnia moich oczekiwań - do 5 dni mogę ostąpić od umowy kupna - o ile się nie mylę tak przewiduje prawo :| - poprawcie mnie jeśli się mylę - a taka usterka jest podstawą.

Jeszcze jedno - ma ktoś linka - był na sieci artykuł/notka - że właśnie GeIL ma problemy z pracą na 8RDA :?: - specjalnie pytałem o to przed zakupem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak z tymi 5 dniami,czy to nie 3 przypadkiem

w ramach gwarancji mozesz sie dogadac,ze otrzymasz inny produkt,kwestja dobrej woli,a firma nie powinna robic problemow,bo jest swieza na rynku i musi sie liczyc z tym ze mozna jej latwo popsuc opinie na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probuj to jakos zalatwic,bo rekojma w takich przypadkach nie jest ciekawa,wszystko trzeba na spokojnie

tylko gdybyś 2 tyg czekał na pamięć, zapłacił za nią kupe kasy (na którą pracował z 2 miesiace) a potem miał takie jaja to ciężko zachowć spokój :( i teraz mam prespektywe kolejnych 3 tygodni pracy na 128MB a muszę kończyć magisterke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mart sie zbieralem pol roku na swoja i nie masz pojecia jak sie wku...lem,gdy nie chciala mi chodzic na cl2 ,ale to byly samsungi 266 sprzedane jako 333 za 320pln ,ale poszedlem i spokojnie zalatwilem sprawe,odmienili mi na to co mam i mimo ze tez nie chodza na cl2 to juz nie moge nic zrobic,bo chodza tak jak producent podaje

u ciebie nie chodza tak jak powinny i dlatego mozesz korzystac z gwarancji i nie trzeba przy tym nerwow tracic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nie chodzi o wynik kręcenia - ten ram ma na tyle chodzić nominalnie i to 2 kości a nie chce - jeszcze jedno wg producenta powinien działać na napięciu 2.5-2.9V a u mnie do windy mogłem wejść tylko na 2.9V :| - nie ważne już 2dni z nimi wlaczyłem w różnych ustawinich - wysłałem do sprzedawcy - w poniedziałek zadzwonie i powiem że chce skorzystać z rękojmi i wymienić na inne.

Problem w tym ze zadna plyta oficjalnie nie wspiera niczego powyzej DDR400 wiec kazdy ze sprzedawcow moze sie na Ciebie "wypiac" mowiac ze to wina plyty. Jezeli przetestujesz pamieci na plycie ktora ma oficjalny support DDR433 i wtedy nie beda chodzic na standardowych ustawieniach to jak najbardziej masz racje. Taka mala dygresja z mojej strony.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...