Skocz do zawartości
Krydor

Pixele?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem.

Mianowicie mam monitor iiymamy. Mam 30 dniowa gwarancje na piksele( za 4 dni sie konczy) Jednak od poczatku wyskakuja mi ( nie nazwe tego pikselami) male pkt zielone i czerwone. Najdziwniejsze jest to ze znikaja, czasem sa, czasem ich nie ma. W grach tego nie widac. Wychodzi to praktycznie tylko kiedy testuje Nokia na czarnym tle. Wczoraj ekran byl "czysty" Dzisiaj wlaczam kompa z 8 tych pkt bylo. Po 2h wracam, robie test Nokia- ekran "czysty". Co to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem.

Mianowicie mam monitor iiymamy. Mam 30 dniowa gwarancje na piksele( za 4 dni sie konczy) Jednak od poczatku wyskakuja mi ( nie nazwe tego pikselami) male pkt zielone i czerwone. Najdziwniejsze jest to ze znikaja, czasem sa, czasem ich nie ma. W grach tego nie widac. Wychodzi to praktycznie tylko kiedy testuje Nokia na czarnym tle. Wczoraj ekran byl "czysty" Dzisiaj wlaczam kompa z 8 tych pkt bylo. Po 2h wracam, robie test Nokia- ekran "czysty". Co to jest?

A na innej karcie graficznej i kablu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna galaxy 7300 128MB Zalman a podlaczenie DVI. WLasnie jak pisze tego posta zrobilem test Nokia i jest czysciutko:) a za 2h pewnie cos sie pojawi i potem zniknie. Pytam sie co to moze byc poniewaz wezwanie serwisu do nieuszkodzodzonego sprzetu bedzie mnie kosztowac 150 zl( nieuzasadnione). Dziwne jest to ze znika. Tak jak zaobserwowalem to wyglada jednak na piksele zielone czerwone i ostatnio jeden niebieski. Moge dodac od siebie ze z tego co pamietam na starym CRT Samsung Syncmaster 795DF tez pojawialy sie takie kropki. Z tym ze tak jak mowie to nie sa ogromne kropy tylko malutkie i wygladaja jak piksele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna galaxy 7300 128MB Zalman a podlaczenie DVI. WLasnie jak pisze tego posta zrobilem test Nokia i jest czysciutko:) a za 2h pewnie cos sie pojawi i potem zniknie. Pytam sie co to moze byc poniewaz wezwanie serwisu do nieuszkodzodzonego sprzetu bedzie mnie kosztowac 150 zl( nieuzasadnione). Dziwne jest to ze znika. Tak jak zaobserwowalem to wyglada jednak na piksele zielone czerwone i ostatnio jeden niebieski. Moge dodac od siebie ze z tego co pamietam na starym CRT Samsung Syncmaster 795DF tez pojawialy sie takie kropki. Z tym ze tak jak mowie to nie sa ogromne kropy tylko malutkie i wygladaja jak piksele.

To nie monitor tylko problem z kartą grafiki. Nie wzywaj serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co moze byc z ta grafa skoro powoduje wyswietlanie tych"kropek"?

Czy jezeli jest pixel to pojawia on sie bez wzgledu na rozdzielczosc jaka ma sie ustawiona?

Pytam sie poniewaz dzisiaj znow te g.... wyskoczylo na rozdzielczosci 1680x1050 a przy zmianie na 1400x1050 juz nic nie bylo widac i ten "pixel" zniknal. Nie wiem tak napade co to moze byc. Beznadziejna sytuacja. Jak tego nie zglosze a okaze sie ze karta w porzadku zostane z "pixelami" na zawsze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no, pixel jest najmniejszym elementem matrycy i to on może być uszkodzony a nie piexel wyświetlany przez kartę graficzną. niezależnie od rozdzielczości jeden pixel może niewłaściwie zmieniać barwę albo wogóle być zablokowany. Może to grafika sypie artefaktami skoro po przestawieniu rozdzielczości zniknęły? Musisz wykluczyć uszkodzoną kartę więc podłącz inny monitor do kompa albo ten monitor do innego, albo pożycz grafikę od kumpla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi