Skocz do zawartości
Conti

Linux Dla Laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie i prośbę.

Zakupiłem używanego asusa, siedzi w nim pentium M 1,6GHz, 512 mb ramu, hdd 40GB.

Jest bez systemu operacyjnego, a że winXP prawie podwoiłby jego wartość to nie widzę sensu zakupu.

Chciałbym zainstalować jakiegoś linuxa, ale... byłby to mój pierwszy kontakt z linuxem.

Jaką wersję wybrać, żeby było to w miarę proste i podobne do win XP ??

Lapek ma być do netu, jako maszyna do pisania, obejrzenia czasami jakiegoś filmu.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ubuntu 8.04 (albo poczekaj na 8.10 - koniec października) lub Mandriva 2009.

Podobno Ubuntu ma większą ilość sterów na sprzęt laptopowy.

Co mogę powiedzieć, działają całkiem przyzwoicie na PC o konfiguracji 2xP3 1GHZ, 576MB SDRAM, Radeon 9200SE.

Nie powinieneś mieć problemów na swoim lepku.

Edytowane przez Rikki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wifi jest, nagrywarka dvd też, kamerka internetowa ponoć też. A co jeszcze dokładnie -> to na tygodniu, jest on jeszcze u znajomego, mam go w tym tygodniu odebrać. Ściągnę też ubuntu (mam nadzieję, że jest on w wersji PL). Będę walczył .....

Od dawna przymierzałem się do instalacji linuxa, ale komp mi jest na co dzień potrzebny do pracy i nie mogę za bardzo ryzykować przestojów.

A na lapku będzie zabawa z linuxem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalka ubuntu jest wielojezyczna, wiec sobie mozesz chinski nawet zainstalowac:P

ja na swoim mam i ubuntu i viste w razie czego, ale viste uzywam bardzo rzadko.

tak jak juz napisalem, najwieksza kopalnia wiedzy jest forum ubuntu.

co do samego linuxa- jest troche zabawy, ale system bardzo fajny. po kilku dniach przyzwyczaisz sie, a i uciechy troche jest jak po kilku dniach kombinowania wreszcie cos zadzaiala:P

jak mialem pierwszego linuxa (mandrake-dzisiejsza mandriva) to sie trzy dni z instalacja wifi meczylem, pozniej jeszcze nastepne dwa zeby stery ati zainstalowac.

aha, podstawa przy linuxie to internet i poprawnie skonfigurowane repozytoria.

Powodzenia :)

Edytowane przez wojtek.r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi