Conti Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Mam pytanie i prośbę. Zakupiłem używanego asusa, siedzi w nim pentium M 1,6GHz, 512 mb ramu, hdd 40GB. Jest bez systemu operacyjnego, a że winXP prawie podwoiłby jego wartość to nie widzę sensu zakupu. Chciałbym zainstalować jakiegoś linuxa, ale... byłby to mój pierwszy kontakt z linuxem. Jaką wersję wybrać, żeby było to w miarę proste i podobne do win XP ?? Lapek ma być do netu, jako maszyna do pisania, obejrzenia czasami jakiegoś filmu. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 No do Xp to nic nie będzie b.podobne,bo Windows to nie Linux.No ale ja polecił bym Ubuntu,dość prosty w obsłudze,wiele rzeczy można wyklikać itp.Jako maszyna do neta,pisania i filmów to spokojnie się nada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Tak, ubuntu, opensuse, kubuntu, mandriva, z naciskiem na ubuntu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Otóż właśnie to. Odmian lunuxów jest duuużo. Dodatkowo każda o wielu numerkach ..... Czyli zacząć od ubuntu, tylko z którym numerkiem ?? i czy można skądś ściągnąć pewną wersję PL, oprócz torrenta ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek.r Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Najlepiej 8.04. Najlepiej tutaj zasysac: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download Pozniej forum.ubuntu.pl, szukajka i dajesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 (edytowane) Ubuntu 8.04 (albo poczekaj na 8.10 - koniec października) lub Mandriva 2009. Podobno Ubuntu ma większą ilość sterów na sprzęt laptopowy. Co mogę powiedzieć, działają całkiem przyzwoicie na PC o konfiguracji 2xP3 1GHZ, 576MB SDRAM, Radeon 9200SE. Nie powinieneś mieć problemów na swoim lepku. Edytowane 19 Października 2008 przez Rikki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Masz tam zintegrowane wifi i inne tego typu rzeczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Wifi jest, nagrywarka dvd też, kamerka internetowa ponoć też. A co jeszcze dokładnie -> to na tygodniu, jest on jeszcze u znajomego, mam go w tym tygodniu odebrać. Ściągnę też ubuntu (mam nadzieję, że jest on w wersji PL). Będę walczył ..... Od dawna przymierzałem się do instalacji linuxa, ale komp mi jest na co dzień potrzebny do pracy i nie mogę za bardzo ryzykować przestojów. A na lapku będzie zabawa z linuxem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 No Ubuntu jest w wersji Pl,to na pewno.Polecam najnowsza wersję jeśli masz wifi itp. ponieważ jest największa szansa że wszystko będzie działało bez instalowania sterowników itp.Ściągnij 8.04. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivnz00 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Jakieś 3 dni temu sam zainstalowałem Ubuntu 8.04 na swoim aususie F3Sc. Jedyne co musiałem sam konfigurować to dźwięk. Niecałe 2 min roboty. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek.r Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Instalka ubuntu jest wielojezyczna, wiec sobie mozesz chinski nawet zainstalowac:P ja na swoim mam i ubuntu i viste w razie czego, ale viste uzywam bardzo rzadko. tak jak juz napisalem, najwieksza kopalnia wiedzy jest forum ubuntu. co do samego linuxa- jest troche zabawy, ale system bardzo fajny. po kilku dniach przyzwyczaisz sie, a i uciechy troche jest jak po kilku dniach kombinowania wreszcie cos zadzaiala:P jak mialem pierwszego linuxa (mandrake-dzisiejsza mandriva) to sie trzy dni z instalacja wifi meczylem, pozniej jeszcze nastepne dwa zeby stery ati zainstalowac. aha, podstawa przy linuxie to internet i poprawnie skonfigurowane repozytoria. Powodzenia :) Edytowane 20 Października 2008 przez wojtek.r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...