Mate Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Co powiecie na to: regulator obrotow (4 wentyle) w zależnosci od temp. Do tego pomiar temp. (6 punktóów). Wszytko na LCD. ceny nie znam... ale moze wkrotce... Chce wiedziec czy bedzie wziecie/.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Co powiecie na to: regulator obrotow (4 wentyle) w zależnosci od temp. Do tego pomiar temp. (6 punktóów). Wszytko na LCD. ceny nie znam... ale moze wkrotce... Chce wiedziec czy bedzie wziecie/.... Pomysł niezły. ALe chyba wszystko zależy od ceny. No bo jeśl ibędzie grubo przekraczać 100 PLn(np300 PLN)to chyba zbyt dużego zainteresowania nie będzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Przychylam sie do przedmowcy, pomysl ciekawy (zamontowane w zaslepce 5,25" ??) Wszystko zalezy od ceny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Pomysł bardzo fajny ale zależy to od ceny czy to ktoś kupi. Ja bym mógł za to dać nie więcej niż 150 zł. Fajnie było by jeszcze jak można by to obsługiwać jakimś programem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Najbardziej mi sie podoba ten pomiar temp w 6-ciu punktach + wyswietlacz LCD a regulacja obrotow tez sie przyda... fajne :) ciekawe jaka bedzie cena :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Ja bym kupil (byleby byl wybor czarnej obudow wyswietlacza), ale dobrze by bylo dodac rowniez typ z manualna zmiana obrotow (moze pokretla takie jak w fanmate zalmana, wyrzucone kilka pokretel do przodu pod wyswietlaczem, ale troche wieksze od tego z fanmate oczywiscie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 a ja bym poprosil o schemat :) moze by sobie samemu cos takiego zrobic, bedzie wieksza satysfakcja no i moze taniej wyjdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deadpool Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Ja bym kupil (byleby byl wybor czarnej obudow wyswietlacza), ale dobrze by bylo dodac rowniez typ z manualna zmiana obrotow (moze pokretla takie jak w fanmate zalmana, wyrzucone kilka pokretel do przodu pod wyswietlaczem, ale troche wieksze od tego z fanmate oczywiscie). No właśnie, ja bym wolał z manualną zmianą obotów /pokrętła/. Jak niedrogie to bym się skusił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Cytat Ja bym kupil (byleby byl wybor czarnej obudow wyswietlacza), ale dobrze by bylo dodac rowniez typ z manualna zmiana obrotow (moze pokretla takie jak w fanmate zalmana, wyrzucone kilka pokretel do przodu pod wyswietlaczem, ale troche wieksze od tego z fanmate oczywiscie). No właśnie, ja bym wolał z manualną zmianą obotów /pokrętła/. Jak niedrogie to bym się skusił. no to w czym problem ? to prosty układ na tranzystorze i paru rezystorach /tranzystora typ zależny od oczekiwanych prądów / choć na 100% wystarczy odpowiednik stareńkiego 2n3055 pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Cytat Cytat Ja bym kupil (byleby byl wybor czarnej obudow wyswietlacza), ale dobrze by bylo dodac rowniez typ z manualna zmiana obrotow (moze pokretla takie jak w fanmate zalmana, wyrzucone kilka pokretel do przodu pod wyswietlaczem, ale troche wieksze od tego z fanmate oczywiscie). No właśnie, ja bym wolał z manualną zmianą obotów /pokrętła/. Jak niedrogie to bym się skusił. no to w czym problem ? to prosty układ na tranzystorze i paru rezystorach /tranzystora typ zależny od oczekiwanych prądów / choć na 100% wystarczy odpowiednik stareńkiego 2n3055 pozdro Ale jeszcze wyswietlacz LCD. Poza tym dla mnie problem... nawet jakby mial doplacic te kilkadziesiat zloty to wole gotowca - sam zrobic nie umiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Pewnie, że interesujące :D i tylko jedno pytanko How much :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Szymoon ja też leniwy straszliwie jestem więc jak będzie za rozsądną cenę do qpienia to też / najwyżej sobie pod swoje potrzeby zmodyfikuję / qpię /ale na teraz to to co skleciłe musi wystarczyć / na pajęczynkę zrobione zę az boli że taka prowizorka :)/ pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Mate jak robisz bloki wodne to zamiast robic jakies szachrajstwo z wentylami moze jakas regulacja obrotow pompki :D:D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Mate jak robisz bloki wodne to zamiast robic jakies szachrajstwo z wentylami moze jakas regulacja obrotow pompki :D:D:D:D Jak chcesz sie pobawic regulacja obrotow pompki , to polecam autotransformator, z nastawnym uzwojeniem wtornym :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Cytat Mate jak robisz bloki wodne to zamiast robic jakies szachrajstwo z wentylami moze jakas regulacja obrotow pompki :D:D:D:D Jak chcesz sie pobawic regulacja obrotow pompki , to polecam autotransformator, z nastawnym uzwojeniem wtornym :) ale pomysl jak fajnie by bylo mec regulacje programowo badz na klawiaturce lcd. Ale to juz zabawa z jakas przetwornica. Zreszta ja tak sobie tylko zatowalem - poco komu regulacja obrotow pompki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Do Cana: Nie chce się czepiać, ale na 2N3055 to byś 100 wentylatorów mógł sterować. On ma Icmax=15A. Ja zastosowałem BD136. Przy okazji, pochwal się swoją konstrukcją, jestem ciekaw co tam w Twoim grzybie siedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat no to w czym problem ? to prosty układ na tranzystorze i paru rezystorach /tranzystora typ zależny od oczekiwanych prądów / choć na 100% wystarczy odpowiednik stareńkiego 2n3055 pozdro Do realizacji regulowanego źródła o dużej mocy (standardowo 1A) preferuję LM317 - raptem 3 elementy i wsio :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Cytat Mate jak robisz bloki wodne to zamiast robic jakies szachrajstwo z wentylami moze jakas regulacja obrotow pompki :D:D:D:D Jak chcesz sie pobawic regulacja obrotow pompki , to polecam autotransformator, z nastawnym uzwojeniem wtornym :) nawet go nawinę :) jak by co / coś jkesdzczez warsztatów pamietam :)/ to po ile to ciudo bedzie i dlaczego LCD a nie LED? a może dwie wersje / wime że stwerowanie inne ale można jako moduły/ pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cytat Do realizacji regulowanego źródła o dużej mocy (standardowo 1A) preferuję LM317 - raptem 3 elementy i wsio :) Niegłupie, przyznam się że o tym pomyślałem dopiero jak już miałem gotowy model. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Cana pomiedzy sterowaniem na LCD a LED to sie tylko uklad sterujacy wymienia i tyle (oczywiscie jeszcze trzeba kabelki odpowiednio podlaczyc). Wojt ja robie cos takiego i chce to dac Liskowi na testy tylko jakos niemoge sie zebrac (czyt. lenistwo i mole w kieszeni) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Rozwiązanie z LM317 jest najprostsze i dobrze będzie sie sprawdzać. Jak bede miał chwile to zrobię rególator ,który będzie generatorem sygału prostokątnego o częstotliwości powiedzmy 1kHz lub wyższej w którym będzie rególacja wypełnienia sygnału. Taka rególacja będzie miała największy zakres ,będzie bardziej płynna i liniowa :D. A układ nie będzie raczej skomplikowany ,musze pogrzebać tylko po archiwalnych numerach EP i EDW. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Cytat Do Cana: Nie chce się czepiać, ale na 2N3055 to byś 100 wentylatorów mógł sterować. On ma Icmax=15A. Ja zastosowałem BD136. Przy okazji, pochwal się swoją konstrukcją, jestem ciekaw co tam w Twoim grzybie siedzi. zgadza się, ale jak miałem tylko pod reką parę bc i tego 2n3055 na chodzie /więc wybrałem 2n bo aqrat mam wenty na 0.5A i 12V /120mm/ i 2x12V 0.2 /80mm/ a na chipsecie 12V i 0.27A +12V 0.11 A / odciąg z pod grafiki/ ale pomysł na LM jest optymalny wiec jak tylko zrobię rozpiskę czego mi jeszcze trzeba do nowej obudowy / klasyczna big tower w kolorze blue z dużym zasilaczem i wyciszeniem i osłaną antypyłową bo mnie już trafia powoli/ to skoczę do elektronicznego na małe zaqpy / a co mojego aktualnego układu to klasyczny wtórnik na prawie na pałę dobranych elementach / zastanawiam się czy zamiast potekcjometrem nie wysterowywać ukladu w zależności od temp / termistorek/ a co wyświetlacza to o tym mówię: dwie wersje jedna do sterowania LCD a druga LED / mam jeszcze gdześ zrobiony w latach 80' licznik obrotów do stareńkiej szuflady :) Pochwale sie jak już wszystko zrobię /teraz komp tylko że ma chodzić bo nową budę modernizuję i nie ma zbytnio czasu i ochoty na robienie czegokolwiek w starej obudowie / qpiłem old serwer Compaqa i modernizuję, a qrczę tam nic nie pasuje z marszu . nawet szerokości sanek do napedów :) i już skasowałem sobie 4 palce :) no jeszcze 6 jest całych i nieobklekonych plastrami :)/ jak już skończe to podeślę parę zdjęć Liskowi to moze je zamieści Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Fajna sprawa jak będzie miało dużo funkcji i będzie solidne i ładnie wykończone to 300 zł można dać (max) Podświetlenie na DarkBlue :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deadpool Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 To w końcu jaka jest przewidywana cena? Bo smaczku mi robicie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Cytat Wojt ja robie cos takiego i chce to dac Liskowi na testy tylko jakos niemoge sie zebrac (czyt. lenistwo i mole w kieszeni) :wink: Ja proponuje zebys sam napisal test (bedziesz slawny :) i tylko Liskowi podeslal. Zreszta Lisek i tak spalil by to :D (Lisek wybacz hehe) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Cytat Cytat Wojt ja robie cos takiego i chce to dac Liskowi na testy tylko jakos niemoge sie zebrac (czyt. lenistwo i mole w kieszeni) :wink: Ja proponuje zebys sam napisal test (bedziesz slawny :) i tylko Liskowi podeslal. Zreszta Lisek i tak spalil by to :D (Lisek wybacz hehe) Ja moge juz napisac taka recenzje bo sam ma cos takiego na 1 wentyl (narazie to prowizoraka nie ma jeszcze nawet plytki drukowanej) ale i tak przesle to Liskowi (ja nie potrafie pisac recenzji i nie bylo by zdjec). Co do popsucia tego to rzaczej sie nieda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...