Skocz do zawartości
robrzesz

Modernizacja Starego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W związku ze stale rosnącymi cenami podzespołów (od wczoraj o 250 zł) zmuszony jestem zmodernizować swój obecny sprzęt. Specyfikacja jego jest następująca:

Płyta główna: ASRock K7VT4A

Procesor: AMD Sempron 2800+ 2000MHz

Pamięć RAM: DDR 400/512MB CL3

Karta graficzna: ATi Radeon 9550

Dysk twardy: Hitachi 80GB

Napęd: Nagrywarka DVD Nec RW ND-4550A

Zasilacz: jakiś wynalazek 300W

Obudowa: Eurocase ML5410

Czy coś można z tym zrobić, tzn. coś dołożyć, żeby lepiej chodziło (chciałbym pograć w jakieś nowsze gierki) . Proszę o jakieś logiczne sugestie. :rolleyes:

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dlatego że ceny wzrastają, odłóż kupno na nowy rok? Tak wiem wiem... można tak odkładać w nieskończoność, ale pakować się w takie starsze komponenty chyba nie warto. Gdy dolar spadnie, sprzedałbyś to, dołożył i po świętach masz dobrą platformę z 2 rdzeniowym procesorem, pamięciami DDR2 i PCI-E x16 i wszystko to na czasie, a nie tak jak tutaj u ciebie wszystko o jedną generację do tyłu :)

Chyba że już na gwałt chcesz, to dokup drugie 512 Ramu koniecznie, wymień zasilacz na np. Modecom MC-350 i grafika może coś typu 7600GS/7600GT/Radeon HD2600XT/HD3650 - oczywiście pod AGP (nie napisałeś ile masz kasy). No i upoluj jakiegoś lepszego Semprona na allegro, albo Athlona XP - będzie chyba lepiej.

No i z tym przy odpowiednich ustawieniach grafiki pograsz w nowsze gierki :P

Edytowane przez kaczan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odradzam dokładanie czegokolwiek do tej konf. Wszystko jest do wymiany (no może poza obudową i ew. napędem DVD).

Tak przypuszczałem. Chodzi o to, sporządziłem sobie konfigurację nowego kompa (do 2.000 zł), ale przez rosnący kurs dolara (w ciągu 3 dni zestaw, który sporządziłem zdrożał o 500 zł) muszę się wstrzymać z realizacją tego zamierzenia na bliżej nieokreślony czas (aż się ceny ustabilizują). Myślałem, że za niedużą kasę (jakieś 100, może 200 zł) uda mi się zmodernizować stary sprzęt, żeby w coś nowszego pograć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi