Markus1 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Witam! Sprzęt posiadam jak w podpisie i na razie jest ok. Tak się jednak składa, że mam potrzebę odstąpić moje ramy, a że myślę o phenomie (zapewne już na tym nowym jądrze z obniżonym TDP) to chciałem kupić już lepsze pamięci 4GB na moją płytę i trafiłem na zonka. 1. Po pierwsze nie wiem czy z moim aktualnym procem polecą na standartowych ustawieniach pamięci DDR2 1066. Niby na stronie gigabyte jest informacja z jakimi pamięciami płytę testowali: http://download.gigabyte.ru/memory/motherb...ma790fx-ds5.pdf ale jest tam także napisane, że: "Due to AMD AM2+ CPU limitation, DDR2 1066 is only supported by 1 dimm per channel" czyli płyta obsługuje tylko 2 banki pamięci? w trybie dual chanel? czy mogę zatem zapakować 2 moduły 2-gigowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 To jest ograniczenie nie płyty, ale kontrolera pamięci w procu - choć ponoć niektórym działa (na innych płytach) 4x1GB. 2x2GB powinno działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Dzięki za info, spróbuję kupić 2x2 Gb i może mi pójdą na rękę że jeśli nie będzie działać to może wymienią moduły na inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...