860lacov Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Do mojej poprzedniej nagrywarki znalazłem sterowniki DVD-RAM, dzięki którym mogłem używać płytek DVD-RAM jak dyskietek czy dysków. Niestety nie bardzo mogę teraz znaleźć stronę ze sterownikami, a że kupiłem nowy napęd to owe by się przydały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Nie bardzo się orientuje jakim oprogramowaniem jeszcze można to obsługiwać, ale z pewnością robi to nero in-cd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Jeśli dobrze pamiętam incd jest tylko zastępstwem tego o co mi chodzi i to takim sobie. Udało mi się znaleźć to czego szukałem pod tym adresem: BHA Jednakże producent nie udostępnia sterowników tak po prostu, a tylko uaktualnienia. Tak czy inaczej sterowniki i tak udało mi się jakoś znaleźć i wrzuciłem je na rapida DVD-RAM driver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 A możesz bardziej rozwinąć to "tylko zastępstwem" ??? Chyba chodzi tylko o to, by z płyt DVD-RAM korzystać, jak z pamięci przenośnej na zasadzie kopiuj - wklej - dodaj - usuń... InCd tutaj bardzo dobrze działa według mnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Szczerze mówiąc dawno już nie używałem incd, ale pamiętam, że działał on mniej więcej tak, że jakoś buforował pliki i później je nagrywał. Może teraz działa inaczej, ale jak by nie było to i tak dodatkowe oprogramowanie, a ja wolę rozwiązanie sprzętowe. Nie pamiętam też w jakim systemie plików była płytka nagrywana przez incd. Przy użyciu sterowników do DVD-RAM można sobie wybrać Fat32, UDF 1.5 lub 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Odnowię temat... Sterowniki hot_lopez-a spisywały się bardzo dobrze na pożyczonym sprzęcie LG, jednak teraz kupiłem sobie nową nagrywarkę Pioneera pod SATA i tu już jest problem, bo nie mogę ani sformatować żadnej płyty DVD-RAM ( wyskakuje po długiej męczarni jakiś błąd) , ani skopiować pliku (kopiuje bez końca), no i mam problem... Czy musi być specjalny sterownik od DVD-RAM pod SATA??? Jeśli tak, to gdzie takowy mogę znaleźć..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) in cd i o ile sie nie myle vista zapisuje pakietowo...nie wiem jak xp bo byc moze takze - rozwiazanie systemowe " MS Windows [edytuj] System Microsoft Windows Vista w pełni obsługuje format DVD-RAM. Obsługiwane są tak format FAT, jak i kolejne wersje UDF do wersji 2.50 włącznie. System Microsoft Windows XP pozwala na korzystanie z dysków DVD-RAM w trybie odczytu jak i zapisu, ale zapis tylko w formacie FAT32. Dostępne są dla tego systemu specjalne sterowniki pozwalające na korzystanie z formatu UDF (patrz poniżej inne wersje MS Windows). Systemy Windows w wersjach niższych od XP nie potrafią rozpoznawać napędów DVD-RAM i nagrywać pakietowo danych na nośnikach. Wymagany jest specjalny sterownik (DVDRAM driver), który czasem nie jest dołączany do nagrywarek (zależy to od umów między producentem sprzętu a producentem sterownika (BHA)). Często dołączone na płycie jest oprogramowanie Nero Burning ROM firmy Ahead Software i program do zapisu pakietowego tej firmy - InCD, jednak należy liczyć się z problemami wywołanymi brakiem kompatybilności zapisu z użyciem innych sterowników czy innych wersji tego samego sterownika. W systemie Windows dysk możemy sformatować (po instalacji sterownika lub InCD) za pomocą menu kontekstowego, klikając prawym klawiszem myszki na ikonie napędu, w dwóch formatach UDF (różne wersje, zalecana 2.0) i FAT32. Po sformatowaniu możemy korzystać z nośnika tak jak z dysku twardego lub dyskietki (działa metoda "przeciągnij i upuść")." to z wiki Edytowane 3 Grudnia 2008 przez zzZZzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...