Sens Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Witam! Mam w kompie dwa dyski twarde pod sata: 1. 500GB- z windows XP podzielnony na 4 partycje. 2. 160GB- na którym chciałbym zainstalować 3 linuxy: Suse 11, Ubuntu 8.10, Mandrive 2008. I tu mam kilka pytań: - Jak podzielić na partycje?? - Czy mając 4 GB ramu, potrzebne sa partycje swap?? - Czy plik wymiany moze byc na tej samej partycji co linux (żeby nie marnować i tak ograniczonej ilości partycji na hdd)? Dzisiaj instalowałem na 160gb dysku mandrive i podczas instalacji, mialem wybrac na którym dysku mam zapisać dane dotyczace uruchamiania się. Wybrałem dysk 500GB z windowsem. Po odpaleniu kompa pokazywał się ładny ekran mandrivy i miałem do wyboru mandrive i windowsa. Windows spokojnie sie uruchamiał, natomiast mandriwa zatrzymywała sie na pasku stanu, który wogóle nie leciał. I tu kolejne pytanie: - Czy dane dotyczące uruchamiania się linuxa zapisywać na hdd z windowsem, czy na tym hadd na którym jest linux? - Jak sprawa wyglada w przypadku takiej ilości linuksów na jednym dysku?? Z góry dzięki zapomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 1 .Jak chcesz. 2. Potrzebne 3. Moze. Po co Ci 4 partycje przy jednym systemie? Do tego sie uzywa partycji rozszerzonej z dyskami logicznymi... 4. Bez znaczenia 5. A jak ma wyglądac? Mozesz zainstalowac ich i 20. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Dzieki za pomoc!! B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...