Phuma Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) Witam W najblizszym czasie przede mna zmiana komputera, niestety nie wiem co wybrac. Jako, ze ostatni raz wymiane robilem z 3 lata temu to troche wypadlem z obiegu. Wiem, ze pewnie odpowiedzi na moje pytania moge znalezc w innych tematach na tym forum, ale jak widze ze glowne przyklejone tematy maja ponad 180 stron, to troche wymiekam... Jakbyscie mogli w skrocie - tak z grubsza ;) podac odpowiedzi na poniozsze zagadnienia to bede wdzieczny. 1. Jakie sa roznice miedzy AMD: Athlon X2 Athlon 64 X2 Sempron Turion Phenom Cos tam juz czytalem, wiem co to Brisbane. Ale nadal nei lapie sie w tych wszystkich odmianach a modeli tyle ze... :/ Czy Sempron i Athlon to odpowiednik Celerona i Pentiuma? jakas wersja okrojona? 2. jaka z powyzszych wersji wybrac, jesli parametry typu czestotliwosc i FSB sa takei same? 3. Dlaczego w nizszym zakresie cenowym sie poleca AMD a w wyzszym Intela? Z gory dzieki za odpowiedz :) Edytowane 4 Listopada 2008 przez Phuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Athlon 64 X2 to jak można się domyślić, dwurdzeniowe procesory. Odpowiednik Intel Core2Duo Sempron( za pewne też X2 ), to okrojone, trochę słabsze wersje Athlon'ów. Odpowiednik intel pentium Dual-core. Turion, to chyba procesory stosowanie w laptopach ? Teraz pytanie, czy podkręcasz podzespoły ? Bo jeśli nie, to masz dużo prostszy wybór rdzenia, na którym będzie procesor. Ja mam Athlon'a 64 X2 na rdzeniu Brisbane, nie narzekam, bo raczej nie podkręcam. 2. jaka z powyzszych wersji wybrac, jesli parametry typu czestotliwosc i FSB sa takei same? To jeszcze powiedz jaką masz płytę główną i ile kasy na modernizację. Dlaczego w nizszym zakresie cenowym sie poleca AMD a w wyzszym Intela? Procesory Core2Duo są wydajniejsze , lepiej się kręcą, niż Athlon'y X2. W tańszych rozwiązaniach, lepiej wypadają athlon'y/sempron'y. Jeżeli nie boisz się podkręcić, to lepiej jest wybrać Intel'a... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuma Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Płytę mam aktualnie pod Pentium III ;) Modernizacja polega na tym, ze zmieniam wszystko, za wyjatkiem dysku, DVD, karty muzycznej i tunera. Wiec plyta to nie problem. Pozostaje kwestia decyzji czy Intel czy AMD. Dzieki za odpowiedz - czesciowo mi juz pomogles :) A czym sie rozni Athlon X2 od Athlona 64 X2 ? Ten pierwszy z tegoco czytalem to tez 64 bitowy... Wiec w czym tkwi kruczek? A! I jeszcze jedno. Kiedys to wlasnei AMD sie dawalo podkrecic lepiej niz Intel... Cos sie pozmienialo? B! ;) Czy Dobrze rozumiem obecne odpowiedniki: Pentium -> Pentium Core2Duo Celeron -> Dual-Core ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Pentium -> Pentium Core2Duo Celeron -> Dual-Core ? Kiedys celek w stosunku do penituma odstawal znaczaco.....dzis Dual core dobrze podkrecany od takiego c2d jest duzo tanszy a i nie wiele wolniejszy Ja bralbym E2180 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) A czym sie rozni Athlon X2 od Athlona 64 X2 ? Ten pierwszy z tegoco czytalem to tez 64 bitowy... Wiec w czym tkwi kruczek? to ten sam procesor tylko różnie z opisany. AFAIK to od pewnego czasu wszystkie procesory AMD są 64 bitowe więc nie zawsze stosuje się "64" w nazwie. A! I jeszcze jedno. Kiedys to wlasnei AMD sie dawalo podkrecic lepiej niz Intel... Cos sie pozmienialo? dużo się pozmieniało :) Intel od wprowadzenia architektury C2D jest niekwestionowanym liderem overclockingu. Edytowane 4 Listopada 2008 przez DuG1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuma Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Dzieki chlopaki. Wobec tego draze dalej. Troche posiedzialem na tematach forum, ale kilka kwestii mnie dreczy dalej. 1. to ten sam procesor tylko różnie z opisany. AFAIK to od pewnego czasu wszystkie procesory AMD są 64 bitowe więc nie zawsze stosuje się "64" w nazwie. Chyba jednak nie do konca... Na stronie BIT Computer (dosc dobry sklep u mnie w Krakowie, choc np. w porownaniu do ESC ceny maja drozsze) znalazlem takie 2 modele - rozniace sie ta nieszczesna 64 w nazwie. AMD AM2 Athlon X2 BE-2400 BOX 45W Opis Techniczny: Kod Producenta ADH2400DOBOX Producent AMD Rodzina procesorów AMD Athlon Typ gniazda Socket - AM2 Liczba rdzeni w strukturze procesora 2 Proces technologiczny 65 nm Częstotliwość taktowania procesora 2,3 GHz Częstotliwość taktowania magistrali 1000 MHz Pojemność pamięci cache L1 2 x 128 kB Pojemność pamięci cache L2 2 x 512 kB Pojemność pamięci cache L3 nie dotyczy Wbudowany kontroler pamięci Tak Hyper-Treading nie dotyczy Hyper-Transport 2000 Obsługa instrukcji 32-bit Tak Obsługa instrukcji 64-bit Tak Napięcie zasilania rdzenia 1,25 V Pobór mocy 45 W Dołączony wentylator Tak Cena: 189 zl AMD AM2 Athlon64 X2 4600+ (65W) (64bit) BOX Kod producenta ADO4600CUBOX Producent AMD Rodzina procesorów AMD Athlon Typ gniazda Socket - AM2 Liczba rdzeni w strukturze procesora 2 Nazwa kodowa jądra Windsor Proces technologiczny 90 nm Częstotliwość taktowania procesora 2,4 GHz Częstotliwość taktowania magistrali 1000 MHz Pojemność pamięci cache L1 2 x 128 kB Pojemność pamięci cache L2 1 MB Pojemność pamięci cache L3 nie dotyczy Wbudowany kontroler pamięci Tak Hyper-Treading nie dotyczy Hyper-Transport 2000 Obsługa instrukcji 32-bit Tak Obsługa instrukcji 64-bit Tak Pobór mocy 65 W Dołączony wentylator Tak Informacje dodatkowe Obsługuje pamięć DDR2; Posiada sprzętowe wsparcie dla wirtualizacji. Cena: 185 zl Roznice widze takie: a. 65nm a 90 nm - Brisbane a Windsor - pierwszy mniej pradu = mniej ciepla b. 2.3 GHz a 2.4 GHz c.Pojemność pamięci cache L2 2 x 512 kB // Pojemność pamięci cache L2 1 MB <-- o co tu biega ? Czy ktos sie walnal i to to samo, czy po prostu w tym drugim modelu cache L2 wystepuje pojedynczo? d. Ktory z nich byscie wybrali? Drugi ciut szybszy, ale w starszej technologii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Co by w nazwie nie było - Athlony X2 wszystkie, to 64bit. Z tych dwóch wziąłbym drugiego, choć wolałbym dopłacić do X2 5000+ / X2 5200+ - ceny odpowiednio ok. 199 zł i 215 zł. 2 x 512kB, a 1MB, to to samo. Różnica w opisie, ale jeżeli chodzi o cache, to w obu wypadkach jest to 2 x 512. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Ja polecam AMD X2 5000+ Black Edition ... w zeszłym tygodniu trafiłem na ostatnie sztuki po 230 zł ... wobec odblokowanego mniżnika zdecydowanie BE. Natomiast osobiście wybrałbym Brisbane 65 nm... jest ciszej, a przy takim skoku jakościowym...różnica 100 mhz się zaciera. Ponadto mój X2 4400+ czyli BE-2400 przed zmianą nazwy idzie na 2400 mhz przy napięciu 1V i kontroler procesora pracuje z pełną prędkościa. W zasadzie jestem z AMD od procesora 5x86 DX4 133 . Miałem bezpośrednie porównanie pomiędzy E2160 a 4400+. Nie bawiłem się w oc. Natomiast jest różnica 20 W w poborze prądu na korzyść AMD jeśli wybór padł by na BE-2400. Chociaż ostatnia rewizja X2 4450e przy tym samym zegarze co procesory 4400+ i BE-2400 jest szybsza (chodzi o stepping DH-G2) średnio 5-7 % w grach natomiast Winrar pokazał przyrost 30 %. Ogólnie A64 X2 to dojrzała konstrukcja którą śmiało polecam jako następce III. Osobiście uważam że Brisbane ostatnich rewizji to najbardziej udany procesor AMD, oczywiście jeśli nie ścigamy się o MhZ i nie mamy zbyt wygórowanych ambicji ;) Edytowane 5 Listopada 2008 przez AeroMikie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Wbudowany test w winrarze to kpina. Więc to, że pokazał znaczy dokładnie tyle - pokazał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuma Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 (edytowane) Co by w nazwie nie było - Athlony X2 wszystkie, to 64bit. Z tych dwóch wziąłbym drugiego, choć wolałbym dopłacić do X2 5000+ / X2 5200+ - ceny odpowiednio ok. 199 zł i 215 zł. Ok. Ale jaki? F3 czy G2? Czy Brisbane (poza wersja Black o ktorej nic nei wiem :/) ma zablokowany mnoznik w porownaniu do Windsora? Edytowane 6 Listopada 2008 przez Phuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 (edytowane) tylko procesory Black Edition i FX mają odblokowany mnożnik. Edytowane 6 Listopada 2008 przez DuG1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 tylko procesory Black Edition i FX mają odblokowany mnożnik.W górę. W dół wszystkie mają odblokowane, oprócz chyba opteronów (ale ręki nie dam sobie uciąć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peedro Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 W górę. W dół wszystkie mają odblokowane, oprócz chyba opteronów (ale ręki nie dam sobie uciąć). I oprócz Semprona 2800+ bo nie ma C'n'Q :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 W górę.I to też nie wszystkie bo tylko Brisbane. ...oprócz chyba opteronów (ale ręki nie dam sobie uciąć).Dlaczego Opterony miałby by nie mieć odblokowanego w dół? Mają normalnie odblokowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 (edytowane) I to też nie wszystkie bo tylko Brisbane.sugerujesz. że Athlon 64 FX (Windsor) odblokowanego mnożnika w górę nie ma? (a także FX'y na 939 - San Diego, Toledo i Clawhammer) Edytowane 8 Listopada 2008 przez DuG1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2008 sugerujesz. że Athlon 64 FX (Windsor) odblokowanego mnożnika w górę nie ma? (a także FX'y na 939 - San Diego, Toledo i Clawhammer)1. FX-62 faktycznie ma, ale co z tego jak on jest F2 i jest dawno wycofany ze sprzedaży, tak samo jak i nie ma FX na Brisbane 2. Odnosiłem się do BE nie do FX, jako, że są to proce które można dniu dzisiejszym kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...