wojtekj Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam. Mam taki problemik. Jestem posiadaczem lapka Gateway W350a T-1625. Podzespoły to procek AMD Turion 64 X2 2.0 GHz, 2 GB RAM. Mam pytanie. Czy temperatura procesora 61 stopni przy zwyklym używaniu i ponad 80 w max jest dobra. Od razu mówię że taką temperaturę mam jak mam laptopa podniesionego (nie leży na stole) i mam zdjętą obudowę z wentylatora. Gdy położę laptopa w tym stanie to mam tem okolo 7 stopni większą a jak zamknę to przy zwykłej pracy ponad 80 stopni a przy maksymalnym ponad 85 i następuje wyłączenie komputera. Co mam zrobić. PS Regulacji wyłączania komputera nie mam w BIOSie. Proszę o pomoc. Moje gg 2334178 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 60-70 stopni to normalna temperatura. W starszych Turionach, za gorąco było przy ok. 84 - wtedy automatycznie spadał mnożnik. Ja sobie poradziłem za pomocą RM Clocka - możliwe jest zmniejszanie napięcia i mnożnika, co pozwala obniżyć temperatury, ale nie wiem, czy ten program będzie działał w X2. Możesz jeszcze wymienić pastę na procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekj Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) mam zamiar nawiercić dziurek w klapce od wentylatora (w innych laptopach u znajomych w miejscu gdzie jest wentylator to ujście powietrza jest nietylko z boku lapka ale właśnie i u dołu są dziurki tam gdzie jest wentylator). Następnie przeczyszcze chłodzenie i zmienię pastę. EDIT: Wywierciłem dziurki, zmieniłem pastę i tak: Bez podniesienia 1 cm tyłu laptopa: temp. normalna okolo 70 stopni, w stresie (Everest) około 93 i po jakiejś minucie wyłączenie laptopa Z podniesieniem 1 cm do góry tyłu: temp. normalna okolo 64-67 stopni, w stresie (Everest) około 87 Jak by się dało zwiększyć granicę wyłączania do 99 stopni to by było ok. Da się to jakoś zmienić jeśli nie mam tej opcji w BIOSie? Jeśli się nie da to będę musiał zainwestować w podstawkę pod lapka ;) Czekam na dalszą pomoc a za tą którą otrzymałem serdecznie dziękuję ;) EDIT2: Pomogła instalacja sterowników dla procesora. Do zamknięcia. Edytowane 20 Listopada 2008 przez wojtekj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...