Narril Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Witam, Zbliża się koniec roku, rodzice mogą wpuścić jeszcze coś w koszta, więc będę składał sobie kompa, a swojego starego oddam siostrze. Topik będzie tu jakieś 2 tygodnie. Mój zestaw : Proc: e6600 Chłodzenie: Scythe Mugen SCINF-1000 Mobo: Abit ab9 quadgt Gpu: Asus 8800 gts 320 Ram: OCZ Special Ops 2x1 gb Zasilacz: 450w amacrox Z tego zestawu siostrze złoże ‘główne’ bebechy (gpu, cpu, mobo, ram), czyli zasilacz*, dyski i obudowa będą moje. Mój ‘nowy’ zestaw, (z którego zasilacz*, dysk, obudowę i głośniki będą dla siostry) Cpu: Xeon e3110 Chlodzenie: ? Mobo: Asus p5q pro Gpu: Power Color 4870 512mb/1gb Ram: OCZ/A-data 2x2gb ? Dysk: Segate/Samsung/WD 1tb ? Obudowa: Antec Three Hundred ? Zasilacz: 450w bequite/chieftec Nagrywara: Samsung/Asus Glosniki: 2.1 Creative/Logitech ? Monitor: Lg 22" w2252v-pf W moim starym zestawie nie będę zmieniał nic, może z czasem dorzucę troche ramu i wymienie grafę na jakąś z pasywnym. *Jeśli moj stary zasilacz okażę się za słaby, oddam go siostrze, a kupie nowy, mocniejszy. Raczej nie wezmę nehalema, bo nie starczy mi pieniędzy, sam proc kosztuje 1k+, do tego mobo za 1k+ i ramy za ~800. Chociaz będę zainteresowany ewentualnymi propozycjami. Kupowac sprzęt bede dopiero po ich premierze i wszystko będę zamawiał w jednym sklepie. Zestawu nie będę zmieniał przez najbliższe dwa lata. Moje pytania: Opłaca sie doplacić do tego Xeona i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Quada? Czy ta płyta wystarczy do oc proca / inne propozycje? 512mb czy 1gb na karcie? Jakie ramy/dysk? Komentarz, co do obudowy? Jakie głośniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 1.Quada weź albo C2D 2.Wystarczy 3.Myślę, że przy hd4870 można sie pokusić o 1GB 4.A-Data EE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narril Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 ad1. Xeon Quad czy C2Q? (xeon jest ciut droższy) ad4. Różnica między 800mhz, cl4 a 1066mhz, cl5? Nie zauważalna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oscar Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 3. Przeczytaj sobie test: http://pcarena.pl/page/85149/0/Radeon-4870...szy-do-1000-zl/ Jak Ci sie nie chce czytac to konkluzja jest taka: Dla kogo Radeon HD 4870 z 1 GB? Głównie dla tych, którzy posiadają monitor umożliwiający granie w 1920x1200. Dopiero w takiej rozdzielczości objawia się przewaga większej ilości RAM’u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 (edytowane) Xeon Quad z tego co pamiętam to bodajże typowo do serwerów:) Nie zauważysz róznicy EDIT: Myślę ze kupując sprzęt za 5000zł będzie grał w dużych rozdzielczościach Edytowane 13 Listopada 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narril Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Dzięki za info. Teraz to tylko sprawa monitora, 24" nie jest dużo droższy. Biorąc 24" wezmę radka z 1gb. Na resztę pytań odpowiedzi już mam, więc na razie topic 'do zamknięcia', skrobne coś po premierze nehalemów.. może. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...