Skocz do zawartości
DJ

osobny zasilacz do radeona 9500/9700

Rekomendowane odpowiedzi

CZe

mam do was pytanko

bo moj kumpel wyporkowal sie z pieniedzy tzn kupil grafike oraz dycholca, no i sie okazalo ze zasilacz albo plyta nie obsluguje grafiki

znaczy sie albo zasilacz nie utrzyuje albo plyta jest za stara (na AMD 761)

wiem ze jedno i druygie jest sprawne

czy jak podlacze zasilacz AT do grafiki opraz cdroma

stanie sie cos grafice

innymi slowy grafika dostanie nieco wczesniej zasilanie, czy moze sie cos stac ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym ze jak juz napisalem

gosc sie wyportkowal z kasy

i nie ma teraz kasy

wiec jedynym wyjsciem jest mu pozyczenie starego AT

i poprostu pytam czy nic sie nie stanie jak karta dostanie napiecie nieco wczesniej lub później niz z portu AGP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli zredukujesz ewentualną różnice potencjałów (galwanicznie ze sobą połącz masy zasilaczy na wyjściu/wejściu) to nie powinno nic złego się stać.

nie wiem jednak co się stanie jeżeli zasilanie pod radka będzie włączone a od reszty kompa nie - może ten model tego nie lubić, chociaż w to wątpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli zredukujesz ewentualną różnice potencjałów (galwanicznie ze sobą połącz masy zasilaczy na wyjściu/wejściu) to nie powinno nic złego się stać.

nie wiem jednak co się stanie jeżeli zasilanie pod radka będzie włączone a od reszty kompa nie - może ten model tego nie lubić, chociaż w to wątpie

imo puscic na atx to co ma na mobo a wszystkie dyski niech leca na at

wtedy jest kompromis

ale ja bym nie ryzykowal chyba. ew kupil za 10 jakis atx zamiat tego at.

poza tym czy serio nie moze pozyczyc 60 zeta na fortrona z allegro/ bedzie cisza i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli wszystko będzie odpowiednio połączone, uziemione, i zdrowy rozsądek zostanie zachowany - czyli nie katowanie zbytnio starej ATki jakimiś większymi obciążeniami - to tylko prąd, tu nie ma zbytnio co ryzykować pod warunkiem że sie pomyśli.

oczywiscie zakup większego zasilacza atx jest najbardziej eleganckim/praktycznym rozwiązaniem. ale i z at mozna żyć jeśli ktoś musi/lubi/chce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie mnie to sie nie tyczy

ja mam enlighta 300W

wiec jak dla mnie ten zasilacz jest az nadto

ale moj kumple wlasnie ma raczej dosc slaba zasilke

i chce jaknajniszym kosztem topoprawci

obecnie ma odlaczona dyskietke i co sie okazalo ?

chodzi czy stabilnie mowil ze tylko na jednek grze sie mu cois dzieje, ale caliem mozliwe ze cos zchrzanil z windowsem

mowilem mu zeby kupil cos firmowego

ale co mozna kupic do 150 zeta, tylko nie na wysylke, bo on nie cghe czegos takiego

najchetniej lyknalbym huntkey 300W, bo jest stosunkowo niedrogi i jest w miare dobry

do jego kompa wystarczy

athloon 1600

256 266

Epox 8K7A

ten radeon 9500pro

maxtor 80 seagate 20 (jaksi stary)

nagrywarka

live

no i FDDwiecie mnie to sie nie tyczy

ja mam enlighta 300W

wiec jak dla mnie ten zasilacz jest az nadto

ale moj kumple wlasnie ma raczej dosc slaba zasilke

i chce jaknajniszym kosztem topoprawci

obecnie ma odlaczona dyskietke i co sie okazalo ?

chodzi czy stabilnie mowil ze tylko na jednek grze sie mu cois dzieje, ale caliem mozliwe ze cos zchrzanil z windowsem

mowilem mu zeby kupil cos firmowego

ale co mozna kupic do 150 zeta, tylko nie na wysylke, bo on nie cghe czegos takiego

najchetniej lyknalbym huntkey 300W, bo jest stosunkowo niedrogi i jest w miare dobry

do jego kompa wystarczy

athloon 1600

256 266

Epox 8K7A

ten radeon 9500pro

maxtor 80 seagate 20 (jaksi stary)

nagrywarka

live

no i FDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzec czy zasilanie grafy jest niezalezne od plyty glownej.Jesli nie jest to napiecie z karty (przy wlaczonym zasilaczu AT)moze pojsc na plyte glowna kiedy komp bedzie w stanie wylaczenia.Jaki bedzie efekt...ciezko powiedziec.

Reasumujac:Jest pewne ryzyko :roll: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzieee, on nie ma po prostu kasy !!!

Najlepiej powiedziec - kup se nowego kompa. To jest najlepsza rada fachowcow.

Niestety skoro Twoj kumpel ma tyle urzadzen podlaczonych pod slaba zasilke to bedzie musial kombinowac z odlaczaniem urzadzen. Jak chce se pograc to odlacza cdrom, FDD, itp. Zmudne to ale przy braku kasy takie widze wyjscie.

Ktos tutaj madrze powiedzial. Niech karta zostanie na tej zasilce, a reszte podlaczyc do AT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram przedmówcę, a łatwo mówić "kup sobie ..... za 143zł" ale jak się nie ma 143 zł to się kombinuje. rozwiązanie ze starą zasiłką AT jest proste i bezpieczne, najpierw odpalą się dyski i napędy a później płyta i ryzyko 0%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...