magdabp Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam, wybór padł na asusa. Mam do wydania ok 2000-2200 pln. Laptop ma służyć do prac biurowych+internet+czasami film. Mam zamiar zainstalowac na nim Windowsa XP. 1. Czym różni się Dysk twardy (interfejs) ATA od SATA? Który jest lepszy? 2. W lapku z dyskiem ATA jest karta graficzna NVIDIA® GeForce® 8200M G a w tym drugim (z dyskiem SATA) jest karta Graphic Media Accelerator X3100. Czy różnica jest strasznie duża? Która karta jest lepsza? 3. I ostatnie pytanie: Który laptop wybrać? a) z dyskiem ATA - ASUS F5GL-AP016 F5GL-AP016 b) z dyskiem SATA - ASUS F3E-AP364 F3E-AP364 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) zalezy, bo widzisz, ten z x3100 bedzie kupa do jakich kolwiek konkretniejszych gier i ja bym ci polecil 8200M ten z dystkiem sata ( rozniacym sie od ata szybkoscia ) ma tez lepszy procesor . Musisz przestudiowac do czego Ci bardziej bedzie potrzebny. ofc, ten z x3100 bedzie troche lepiej trzymał na baterii . Edytowane 15 Listopada 2008 przez jc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Czemu ASUS ? Wymagania do tej ceny masz ok, a czy gry typu sims też ? 1. W pc są różnice, bo SATA łatwiej umiejscowić, jest mniejszy i ma mniejsze kabelki. Nowe płyty glowne moga miec problem z ATA, bo jest juz nierozwijane itp Ale przy lapku, skoro jest Ata to znaczy ze all pod nim dziala (nic dziwnego, bo w cenie 2k trudno o podzespoly na tyle high ze tylko sata dziala). W praacy raczej beż róznicy, przynajmniej ja nie odczułem. 2. GMA X3100 to karta zintegrowana. Tak jakbyś zamiast kupić telefonu i aparatu cyfrowego kupiła telefon z aparatem, wynik taki ze zamiast miec tel do dzwonienia i 8mln px aparacik masz tel do dzwonienia z 2.0 aparacikiem. Wiec zostaje nVidia, nie bedziesz grała to ok. 3. Z SATA jest lepszy procek, ale ta karta ;/ To lapki, ktore moim zdaniem beda lepszym wyborem pod wzgledem karty i procka. Karta glownie radeon HD3470, podobno dobra w filmach, sam mam 3650 512 i naprawde filmy hd sie oglada b.dobrze. http://www.morele.net/produkt/179880/ http://www.morele.net/produkt/185842/ http://www.morele.net/produkt/196276/ http://www.morele.net/produkt/196290/ Przedostatni tj F5SR jest spoko, karta ma 512 pamieci, proc dual core a nie core 2 duo ;/ Ps. sklep bielski to konkret czy akurat tam patrzyłaś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdabp Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Czemu Asus? Wydaje mi się, że jest stosunkowo tani i ma dobre parametry. Chodzi też o to, że nie ma zainstalowanej Visty (tak jak np. w Toshibie). A link do sklepu nie był przypadkowy, w mojej miejscowości nie mam dużego wyboru miejsc, gdzie można by kupić laptopa. Na lapku nie mam zamiaru grać w żadne gry, ma służyć do neta, oglądania filmów, pisania tekstow, Excel i takie tam podstawowe programy. A wszystkie stery po xp chyba bez problemu powinnam znaleźć na stronie asusa, np. gdybym wybrała lapka z dyskiem ATA, tego z lepszą kartą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 No to jak kompletnie zadnych gier, to kup tego ze słabszą grafiką . Będziesz zadowolona ;) bo i dysk szybszy i procesor lepszy. Ze sterami nie powinno być większych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Jeśli jeszcze gdzieś został w Tesco, to proponuję Samsunga R510-FS08PL za 1999zł. Dlaczego? Core 2 Duo T5800, 3GB ramu DDR2 800MHz, GF 9200M GS (jakby tak kiedyś jednak naszła ochota na granie, to w niskich detalach gry płynnie pójdą), dysk 250GB, 2 lata gwarancji, sterowniki do XP na stronie producenta, a w razie czego jest już oryginalna Vista w zestawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdabp Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Najbardziej zależy mi na tym, żeby był szybki w codziennym użytkowaniu, bo w gry naprawde nie gram;] Czyli lepszy bedzie ten z prockiem Core 2 Duo;] Dzieki za wyjaśnienia;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 W "codziennym użytkowaniu" każdy z tych modeli które podałaś będzie wystarczająco szybki. Sterowniki do Win XP są na stronie ASUSa do obu modeli, więc to nie kłopot (a nawet jakby nie było, to można znaleźć inne i dopasować). Wybór należy do Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdabp Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 A jeszcze chciałabym się spytać o notebooka HP, a dokłądniej o model 6720s. http://www.allegro.pl/item475827630_laptop...gb_xp_wawa.html taki znalazłam na all. Jak on wypada w porównaniu z Asusem (tym z prockiem Core2Duo)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 A jeszcze chciałabym się spytać o notebooka HP, a dokłądniej o model 6720s. http://www.allegro.pl/item475827630_laptop...gb_xp_wawa.html taki znalazłam na all. Jak on wypada w porównaniu z Asusem (tym z prockiem Core2Duo)? W cenie 2200 zł brutto masz dwurdzeniowy cpu, 2GB ramu, dysk SATA 250gb oraz system Win XP HE PL oem. WiFi, LAN i czytnik kart pamięci również masz w komplecie (tak jak ASUS). Jedyne czego nie widzę w tym HPku, to brak portu podczerwieni oraz złącza IEEE1394 (FireWire). Reszta porównywalna. Więc jeżeli nie będziesz potrzebowała portu IEEE1394 (FireWire) - może się przydać np. do podłączenia kamery cyfrowej,. lub też portu podczerwieni - niektóre starsze komórki wykorzystują jeszcze ten port - osobiście bym się zastanowił mocno nad HP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdabp Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 A jak jest z serwisem HP, bo czytałam że Asusem zajmuje się głównie Orika i że nie należy to do przyjemnych wspomnień..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 A jak jest z serwisem HP, bo czytałam że Asusem zajmuje się głównie Orika i że nie należy to do przyjemnych wspomnień..... Na to pytanie Ci nie odpowiem (nie miałem do czynienia jeszcze z serwisem HP). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) Słyszałem, że w razie awarii, Asusa można wysłać do innego serwisu - w Koszalinie. Ale to fakt - Orikę lepiej omijać szerokim łukiem. Jeśli szukasz sprzętu z dobrym serwisem, bierz Della. Edytowane 16 Listopada 2008 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdabp Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 No właśnie nad Dellem też się zastanawiałam. Tylko, że bede musiała dołożyć trochę kasy. A jaki polecacie model Della tak do 2500pln (najlepiej bez Visty, albo już z zainstalowanym XP)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) Z DELLem jest o tyle taki kłopot, że tańsze modele mają tylko i wyłącznie VISTĘ, natomiast te droższe (przeznaczone dla np. firm) mają wybór między OSem Vista, a XP Pro. Zazwyczaj wybierany jest system Win XP Pro. Co do samej firmy mam bardzo miłe wspomnienia (miałem okazję bawić się starszym modelem D610 - praktycznie nie do zajechania sprzęt). Na Twoje potrzeby wystarczy jednak w zupełności np. ten HP który podałaś z alledrogo. ps. ewentualnie możesz kupić tańszego DELLa z Vistą (tak jak chciałas do 2500 zł brutto), i "przerabiać" później na Win XP. Edytowane 16 Listopada 2008 przez Darth Sidious Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) A jaki polecacie model Della tak do 2500pln (najlepiej bez Visty, albo już z zainstalowanym XP)? Ja tylko powiem, że najlepiej taki, który będzie miał najdłuższą gwarancję - 36 miesięcy NBD. Edytowane 16 Listopada 2008 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdabp Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 A możecie mi rozszyfrować co to za model? Bo nie jest napisane. Dell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...