B4zyl Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Jak w temacie. W CPU-z skacze samowolnie napiecie procesora. W biosie napiecie jest ustawione na 1.28...V w CPU-z pokazuje 1.264V, a przy uzyciu procesora skacze do 1.272V (to samo sie dzieje w Everest). Plyta glowna Asus P5Q-Pro, procek E8400, zasilacz OCZ SXS 500W, opcje C1E i EIST wylaczone. Szukalem odpowiedzi na moje pytanie dlaczego tak sie dzieje, ale wszedzie mowa tylko o C1E i EIST. Probowalem roznych kombinacji w biosie, nic nie pomoglo. Czekam na propozycje co do rozwiazania problemu. Z gory dzieki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SinRock Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Zadna mobo nie będzie ci trzymać sztywno napięcia - każda ma pewien V drop. Dlatego też napięcie skacze w cpu-z w zależności od obciążenia kompa :wink: np u mnie normalnie jest 1.2v jednak pod obciążeniem napięcie spada do 1,184v :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 A umnie nie skacze po modzie :P A co do pytania, to jak jest stabilnie nic sie nie dzieje to niech sobie skacze, to nie przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Normalne :) Zawsze po ustawieniu danej wartości w biosie, realne napięcie będzie nieco inne. Niższe lub wyższe o ileś tam dziesiątych volta. A to że spada jeszcze bardziej pod obciążeniem to za sprawą v-droopa czyli różnica pomiędzy idle a stressem. Każda płyta je posiada chyba że zrobisz sobie moda lub w biosie jest coś takiego jak Asusowskie Load Line Calibration. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 1.264V, a przy uzyciu procesora skacze do 1.272V V bump :) Napięć nie mierzymy programami! U mnie na lini 12V speedfan pokazuje 11,4 :) Na innej płycie pokazywał 10V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...