drizzt0 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam proszę o pomoc w doborze komponentów do komputera bazując na zestawach zaproponowanych przez Miguela707 stworzyłem coś takiego: Procesor:Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/599 zł Płyta główna: Asus P5Q Pro /intel P45/ 459 zł zastanawiam się tez nad MSI P35 Neo2-FR - 315 zł/ MSI P45 Neo2-FR - 425 zł bo nie wiem czy opłaca się dopłacać do tego Asusa. Pamięć RAM:A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition 220 zł Dysk twardy:Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.11 210 zł co do dysku nie mogę się zdecydować ponoć samsungi F1 640gb są dość zawodne dlatego wybrałem segata.Najlepiej żeby był cichy,szybki i niezawodny. Karta graficzna:Gainward Radeon HD4850 GoldenSample 512MB 630 zł/ Palit Radeon HD4850 Sonic 512MB 599zl /Gigabyte Radeon HD4850 OC 1024MB 60zl może polecacie coś innego. Obudowa:Antec Gamer Three Hundred 239 zł Zasilacz:OCZ PCPower&Cooling Silencer 500W EPS 249 zł /Antec EarthWatts 500W/Enermax Pro82+ EPR425WAT nie wiem czy ten Enermax uciągnie stabilnie ten zestaw a najlepiej zeby zostało jeszcze trochę mocy w zapasie jak bym chciał wymienić kartę graficzna w przyszłości albo zrobić crossfire. Jeszcze tak ogólnie budżet to tak około 2500-2600zl komp głownie do gier i zwykłego codziennego użytkowania w domu (filmy,muzyka,net).W niedalekiej przyszłości dokupię chłodzenie i zrobi oc ale nie jakieś ekstremalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narril Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) proc: xeon e3110 dysk: wd 640gb grafa: monitor jaki masz? jesli dosyc male rozdzialki, to palit sonic 4850 512mb starczy reszta OK Edytowane 16 Listopada 2008 przez Narril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) Czy ja wiem czy są zawodne samsungi F1? Na pewno nie bardziej niż Seagate'y ani WD. Sprzedałem już jakieś 35 sztuk F1 i wszystkie chodzą jak złoto do tej pory. Sam nawet mam 640 Samsunga i sobie chwalę. Zasilacz polecam Coolermaster RealPower 520. Na prawdę świetny zasilacz. Testowałem go pod sztucznym obciążeniem i spokojnie dało się wydobyć z niego jakieś 650W z napięciami zgodnymi z normą ATX. Natomiast płyty głównej asusa bym nie brał... Kiedyś całą partie nówek z hurtowni padniętych dostałem... Normalnie nie sprawdzam płyt ale coś mnie natchnęło i wziąłem pierwszą z brzegu... Diagnostyk wskazywał FF czyli płyta pad kompletny. [proc oczywiście sprawny]. Zadaj sobie też pytanie czy jest sens płacić za chipset P45. Sam mam EP43-DS3L od gigabyte i 4Ghz na E5200 to nie problem. Sekcja nawet specjalnie sie nie grzeje. Do nowych procków 45nm raczej nie potrzeba cudów. No i czy ci RAID jest potrzebny? Bo wg mnie ta płytka ci starczy. A za różnice w cenie możesz dokupić np ram 1066. Edytowane 16 Listopada 2008 przez Oracle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Natomiast płyty głównej asusa bym nie brał... Kiedyś całą partie nówek z hurtowni padniętych dostałem... Normalnie nie sprawdzam płyt ale coś mnie natchnęło i wziąłem pierwszą z brzegu... Diagnostyk wskazywał FF czyli płyta pad kompletny. [proc oczywiście sprawny]. Zadaj sobie też pytanie czy jest sens płacić za chipset P45. Sam mam EP43-DS3L od gigabyte i 4Ghz na E5200 to nie problem. Sekcja nawet specjalnie sie nie grzeje. Do nowych procków 45nm raczej nie potrzeba cudów. No i czy ci RAID jest potrzebny? Bo wg mnie ta płytka ci starczy. A za różnice w cenie możesz dokupić np ram 1066. Być może trafiła się wadliwa seria. Zdarza się każdemu. P43 jest spoko do niewielkiego OC (do około 450 mhz FSB) więc jeśli komuś zależy na OC do 4ghz na E8400 to takie moba są opłacalne. Przy E5200 niema takiego problemu bo ma bardzo wysoki mnożnik. Jeśli jednak w grę wchodzi większe OC to lepiej zainteresować się czymś porządnym na P35/P45 (Gigabyte Ep35 DS3, DFI BI, DFI DK P35, Asus P5K-E, Asus P5Q Pro, MSI P45 Neo2-FR) Zasilacz polecam Coolermaster RealPower 520. Na prawdę świetny zasilacz. Testowałem go pod sztucznym obciążeniem i spokojnie dało się wydobyć z niego jakieś 650W z napięciami zgodnymi z normą ATX. Wszystko fajnie a jak z ciszą tego zasilacza? Ogólnie nie wygląda najgorzej i ma certyfikat ,,80 Plus,,. Taniej można wziąć Pentagrama PSF 460W lub troszkę drożej Corsaira VX 450W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Całkiem wysokie FSB na P43 też nie jest problemem. To w końcu niższy proces technologiczny od P35 i niższe temperatury. Osobiście posiadam Realpowera 520 i jest super cichy. Zaliczam go do listy tych niesłyszalnych. Tak samo serie z nieodpinanymi kablami też są świetne i tańsze. A kilka Pentagramów uszkodzonych już mi się trafiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 @ Oracle Dodam do Twojej wypowiedzi, że sam je sprzedajesz - tak jak Twój znajomy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...