justynkka Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Witam Tydzień temu złożyłam sobie nowy komputer, wszystko grało aż do dziś. Nagle pojawił sie czarny ekran na monitorze. Bez wyraźnej przyczyny. Resety restarty i próby wejścia w tryb awaryjny nie dają rady bo nic nie widać na monitorze. Co ciekawe jak wciskam kilka razy power na monitorze to na 2 sekundy pojawia sie normalny obraz i zaraz znika, wraca do czerni.... Monitor to chyba nie jest? Jak sprawdzić czy to wina karty graficznej?? Prosze o pomoc :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) Całkiem możliwe, że jednak monitor, a dokładniej podświetlenie matrycy, zakładając oczywiście, że monitor to LCD. Najprościej będzie jak sprawdzisz monitor na sprawnym komputerze. Edytowane 16 Listopada 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justynkka Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) Jak podłącze monitor do prądu i nie wkładam wtyczki do karty graficznej to to komunikat "check signal" pojawia sie na sekunde i znika, czasem nie pojawia sie wcale. Powinien chyba z tego co pamiętam latać po ekranie.... Monitor to samsung SyncMaster 215TW. Ma ponad dwa lata, to lcd. Czy awaria podświetlania to poważna sprawa? Chyba gwarancja tego dotyczy? Edytowane 17 Listopada 2008 przez justynkka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Jeśli monitor jest jeszcze na gwarancji to zanieś go do serwisu i po sprawie. Naprawią w ramach gwarancji. Co ciekawe, jeśli wytężysz bardzo mocno wzrok to powinnaś zobaczyć coś na ekranie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Czyli system się ładuje, dysk wierci? Jeśli nie to problem z piecem, a nie z monitorem. Dj_AnT, z całym szacunkiem nie siej herezji, bo monitor jest najprawdopodobniej sprawny, jak w większości wypadków tego typu. Lepiej jednak sprawdzić na innym komputerze. W serwisie jeśli reklamacja będzie nieuzasadniona krzykną sobie od 20 do 50zł za diagnostykę/testowanie. Jeśli już problem z piecem to patrzyłbym czy chłodzenie zostało dobrze rozwiązane. W ogóle przydała by się jakaś specyfikacja komputera, szczególnie zasilacz. Możliwe że trzeba będzie sprawdzać każdy podzespół po kolei. No chyba że były kontrolowane temperatury, jak któraś była za duża - podzespół się usmażył :(. Jeśli zasilacz był słaby a grafika prądożerna, w przypadku tańszych zasilaczy mogło dojść do przepięcia linii +12V i uszkodzenia MoBo i HDD. Oczywiście różnie bywa, mi np. uderzenie pioruna jakieś 70-100m obok domu w trafo (takie energetyczne 6kV->230V, wiecie ;) ) upaliło zasilacz (Codegen) z płytą, a procesor i wszelkie inne urządzenia, czyli kilka kart PCI, 2 HDD i CD-ROM przeżyły. Tak nawiasem mówiąc niezłą pobudkę zaserwowały mi o godzinie szóstej w sobotę wybuchające 2 kondensatory i jak się okazuje wyparowany kawałek płytki z bezpiecznikiem. Wierzcie mi, było głośno, od teraz używam listwy zasilającej z OVP. Kurczę i znowu się rozpisałem. Idę spać... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Dj_AnT, z całym szacunkiem nie siej herezjiDj_ant nie sieje herezji. Sam miałem taki przypadek z monitorem lcd della. Monitor przez sekunde pokazywał normalny obraz, po czym podswietlenie gasło. Z ciekwaości podświetliłem go latarką i zobaczyłem wszystko co powinien wyświetlać (bardzo słabo widoczne) ;] Okazało się, że jakiś podzespół od podświetlenia był zepsuty i trzeba było go z USA sprowadzać, łączny koszt naprawy wynosił 100zł. Oczywiście nie wykluczam winy samego komputera, ale możliwe przyczyny dokładnie opisał Fuxseb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 No to zwracam honor :o Nie sądziłem żeby coś takiego było możliwe, podświetlanie to przecież CCFL z przetwornicą, każdy kto ma katody wie o co chodzi. Chociaż generalnie sądzę że to może działać albo nie działać, może przetwornica ma przebicie przez co pobiera więcej prądu i jest odłączana przez zabezpieczenia monitora. 600V jakie można spotkać w przetwornicy przed zapłonem wystarczy żeby przebić 0,6mm. A teraz uwaga, taką przetwornicę z zastosowaniem do ozdobnych katod można kupić za jakieś 20zł, niekoniecznie jednak będzie pasować szczególnie wymiarami. Dlatego lepiej dać do serwisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...