Skocz do zawartości
yzihs

Plyta Z Integrą Pod E7300(teamt Ewoluowal;)

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety tak się składa, że wszystkie płyty z mocną integrą są pod AMD. Nawet GeForce 8200 występuje (jak na razie) tylko z Socketem AM2/+. Najmocniejszą zintegrowaną grafikę ma Intel G35 oraz GeForce 7150 które są około 2.5x wolniejsze w aplikacjach 3D (ale G35 z reguły daje dobre OC).

IMHO lepiej kupić Gigabyte na P/G31 (np. GA-P31DS3L) i najtańszą grafę pokroju GF 7300GT/8500GT lub tańszego Radka. Później (jak będziesz potrzebował lepszej grafiki) spokojnie wymienisz na coś mocniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie do konca prawda, jakis czas temu mialy premioere plyty z Geforce 9300/9400 ktor maja nie gorsza wydajnosc. Z tym ze ich cena jest raczej nieproporcjonalna do wydajhnosci.

Zdecydowanie lepiej kupic jakas plytr matx z g31 i zaaplikowac jakas grafike. Wyjdzie taniej niz taka z porzadna integra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzieki za wyjasnienie.GA-P31DS3L jest calkiem tania i chyba dobra (ma standard ATX ktory wole od mATX).W takim razie plyta bez integry.Napalilem sie troche na tego E7300 bo wyglada na dobry procek.ALe poczekam az ceny spadna bo teraz 420zl za tego procka to za duzo gdy kosztowal nawet 320zl.

Mozecie zasugerowac jakies pozostale podzespoly: RAM 2x2GB (chyba 800MHz,DDR2), mobo- to wiadomo, procek taki mysle zostaje jaki w tytule, grafika (~ok. 200zl),zasilacz(~100-130zl), obudowa(~100zl).

Zastanawiam sie nad zestawem na AMD ale powiedzmy, ze zostaje na Intelu.Ma znaczenie nizsze zuzycie enrgii przy 45nm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Zastanawiam sie nad zestawem na AMD ale powiedzmy, ze zostaje na Intelu.Ma znaczenie nizsze zuzycie enrgii przy 45nm.

Nie jest to stwierdzenie całkiem zgodne z realiami.

Mniejsze zużycie energii można osiągnąć przy pomocy E5200 lub E7300 ale tylko przy dużym obciążeniu CPU.

Do takich zastosowań jak internet oglądanie filmów zestaw z X2 4850E i odpowiednią płytą będzie pobierał mniej prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD 5600+ ,65nm pobiera 65W; 6000+,65nm juz 89W ten mniej pradozerny; ten model 90nm - 125W.Ta moc w AMD kach jest to max. moc?W procesorach Intela przy mniejszym zapotrzebowaniu na moc obliczeniowa spada zegar by zmniejszyc pobor pradu.Jest taki myk mozliwy w przypadku AMD kow (np. jakims oprogramowaniem, czy plytą gł. np. Technologia GIGABYTE Dynamicznego Oszczędzania Energii - niekwestionowany zwycięzca?

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD 5600+ ,65nm pobiera 65W; 6000+,65nm juz 89W ten mniej pradozerny; ten model 90nm - 125W.Ta moc w AMD kach jest to max. moc?W procesorach Intela przy mniejszym zapotrzebowaniu na moc obliczeniowa spada zegar by zmniejszyc pobor pradu.Jest taki myk mozliwy w przypadku AMD kow (np. jakims oprogramowaniem, czy plytą gł. np. Technologia GIGABYTE Dynamicznego Oszczędzania Energii - niekwestionowany zwycięzca?

Istotne są testy gdzie robią pomiary niestety nie ma tam jeszcze GF 9300 lub 9400

(a te które widziałem na innych portalach dawały bardzo dużą rozbieżność wyników.

Z dużych płyt tam przetestowanych najwydajniejszą integrę ma tam Asus M3A78-T

Jedna z oszczędniejszych to M3N78 PRO

Możesz porównać wyniki w różnych testach

http://www.silentpcreview.com/section14.html

Tu też znajdziesz wyniki pomiarów:

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3288

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta moze byc, ujdzie do o/c. Rozwazylbym zmiane procka na e5200, E7200 ma wydajnosc gora 15% wieksza, a czesto tylko o wlos. Roznica w cenie siega 30-40%, wiec raczej nie najlepszy stosunek wydajnosci do ceny.

P31 DS3L jest jak za tę cenę niemal świetna do OC. Co do E5200 vs E7300 to w aplikacjach typu 3ds max, win rar, konwersja video itd to fakt różnica jest nie duża, ale w grach to już dobre kilka a niekiedy nawet kilkanaście FPS zegar w zegar więc jeśli mają być gry i jest możliwość dołożenia do E7300 to tak bym zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P31 DS3L jest jak za tę cenę niemal świetna do OC. Co do E5200 vs E7300 to w aplikacjach typu 3ds max, win rar, konwersja video itd to fakt różnica jest nie duża, ale w grach to już dobre kilka a niekiedy nawet kilkanaście FPS zegar w zegar więc jeśli mają być gry i jest możliwość dołożenia do E7300 to tak bym zrobił.

W grach z integrą nie ma najmniejszego sensu dopłacać do E7300 a nawet dopłacanie do E5200

w porównaniu do x2 4850E mija się z celem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach z integrą nie ma najmniejszego sensu dopłacać do E7300 a nawet dopłacanie do E5200

w porównaniu do x2 4850E mija się z celem icon_smile3.gif

Odnosiłem się tu bardziej do Ep31 DS3L+ jakaś grafa a nie że z integrą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Waszymi radami zdecydowalbym sie na E5200+mobo ktoras z tych:

GA-EP35-DS3L

GA-EP31-DS3L

GA-P35-DS3L

Pomieci2x2GB 800MHz --poleccie jakies, ktore nie odmowia wspolpracy po np. podniesieniu FSB

Grafika-szczerze-nie wiem jaka --512MB, nie musi byc DDR3, co do bitow to przyznam sie, ze nie mam pojecia jak to sie ma.

zestawienie kart z agito-512MB-cena max.260zl

+zasilka --400-500W

+obudowa

szacunkowe koszty na intelu:

plyta.ok 250zl

proc. 280zl

ram 200zl

grafa 200zl

zailacz 130zl

obudowa 100zl

---------

razem: ok. 1150zl

vs AMD

AMD Athlon 64 X2 6000+ AM2 BOX 310zl

GA-MA78G-DS3H 280zl

+Ram j/w (jak wyzej) 200zl

+zasilka j/w 130zl

+obudowa j/w 100zl

---------

razem: ok.1050zl

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zoptymalizowal platforme intela w wydatkach, Ep31 spokojnie wystarczy do takiego procka. Nie wiem jaki system planujesz, ale do xp wystarcza na luzie 2gb a z racji chyba nie celujesz w topowe gry tym bardziej 2gb spoko powinny ci smigac, pozatym przy 32bitowych systemach przy 4gb to sie lekkko marnuje 1gb, gdyz system nie jest w stanie zaadresowac tyle pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gram praktycznie wcale, wyroslem juz z tego - czasem popykam w starego UT.Fallouta3 jestem ciekawy, po tym jak przeszedlem obie pierwsze czesci-a pod niego juz trzeba dosc wydajnego sprzetu, w tym k. grafiki.

Siedze na windows server 2003, ale moge sie przesiasc na jego 64bit-owa wersje.Z tego co mi wiadomo wersja 2003 jest "osadzona" na XP a 2008 na Viscie.Visty nie chce z powodu zasobozernosci.

Korzystam czasem z linuxow(np. openSuse).

--

Intel-tak,ta plyta by wystarczyla.

AMD-4850e ma powazna zalete-45W, ale raczej poswiecilbym tych pare W na 5600+ 65W.Zawsze to nie 89W co przypadku 6000+.Tyle, ze te moce sa liczone w stresie, wiec w normalnym uzytkowaniu nie wiem jaka jest ich pradozernosc-moze bardzo podobna.

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gram praktycznie wcale, wyroslem juz z tego - czasem popykam w starego UT.Fallouta3 jestem ciekawy, po tym jak przeszedlem obie pierwsze czesci-a pod niego juz trzeba dosc wydajnego sprzetu, w tym k. grafiki.

Siedze na windows server 2003, ale moge sie przesiasc na jego 64bit-owa wersje.Z tego co mi wiadomo wersja 2003 jest "osadzona" na XP a 2008 na Viscie.Visty nie chce z powodu zasobozernosci.

Korzystam czasem z linuxow(np. openSuse).

--

Intel-tak,ta plyta by wystarczyla.

AMD-4850e ma powazna zalete-45W, ale raczej poswiecilbym tych pare W na 5600+ 65W.Zawsze to nie 89W co przypadku 6000+.Tyle, ze te moce sa liczone w stresie, wiec w normalnym uzytkowaniu nie wiem jaka jest ich pradozernosc-moze bardzo podobna.

Z tego wynika że wirtualizacja sprzętowa w CPU by się przydała (E5200 E7300 tego nie obsługują)

O dobry wydajny sprzęt do takich zastosowań w niskiej cenie jest dość trudno.

Tanio i energooszczędne wyjdzie zestaw X2 4850E i płytą M3N PRO lub mniejszą M3N78-EM.

Jeśli CPU ma być często mocno obciążone to lepiej by było kupić E5200 (ale wirtualizacji nie będzie)

lub E8400 (wirtualizacja już wtedy jest)

Ciekawy zestaw oparty na CPU Intela z wydajną Integrą to z nadchodzącą płytą Asus P5N-VM WS

http://www.nvidia.com/object/product_quadro_fx_470_us.html

http://www.scan.co.uk/Product.aspx?WebProductId=890841

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do normalnego uzytkowania net,filmy,obrobka plikow wideo,wirtualna maszyna,czasem jakas strzelanka 3D, wiele programow uruchomionych na raz(teraz mnie juz trafia, ramu brak-muli sie po paru godzinach, musze czekac az program sie uruchomi itp.).

Moglbys napisac co ta wirtualizacja daje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do normalnego uzytkowania net,filmy,obrobka plikow wideo,wirtualna maszyna,czasem jakas strzelanka 3D, wiele programow uruchomionych na raz(teraz mnie juz trafia, ramu brak-muli sie po paru godzinach, musze czekac az program sie uruchomi itp.).

Do tego to ci prosty dwurdzeniiowiec spokojnie wystarczy, ja do podobnych zastosowan wykorzstuje konfig ze stopki i jestem zadowlony. Mysle ze spokojnie by ci wystarczyl ten konfig oparty o amd 4850 i integra hd3200. Oszczedni i wydajnie. I z ramem bym nie nie szalal, do tego spokojnie wystarczy 2gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.virtualfocus.pl/raporty/wirtual...e-wirtualizacji

Nie wiedząc z jakim CPU się muli trudno zaproponować CPU odmulacza.

Do maszyn wirtualnych poza wsparciem sprzętowym w CPU przydaje się dużo RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii zasilacza-Modecom feel III np. 400/450/500W (ile wat) czy lepiej dolozyc na modecom z serii MC.Chodzi mi szczegolnie o halas.Choc jesli juz MC to cenowo niedaleko do bardziej markowych...

najtanszy sprzet jaki sie da kupic w sklepie zapewnilby ci pewnie kilkukrotny skok wydajnosci.

A x4 AMD-ka warto brac, jest obnizka ok 20% za granica, moze do nas dojdzie. Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii zasilacza-Modecom feel III np. 400/450/500W (ile wat) czy lepiej dolozyc na modecom z serii MC.Chodzi mi szczegolnie o halas.Choc jesli juz MC to cenowo niedaleko do bardziej markowych...

A x4 AMD-ka warto brac, jest obnizka ok 20% za granica, moze do nas dojdzie.

Jeśli chodzi o zasilacz to są cichsze sprawniejsze i droższe.

Warto zwrócić uwagę na sprawność zasilacza bo od sprawności

zależy nie tylko głośność ale i zużycie prądu przez komputer.

Różnica w sprawności może być na tyle duża że opłaca się kupić lepszy sprawniejszy zasilacz

już tylko z powodu samego rachunku za prąd.

Cichy i drogi zasilacz o wysokiej sprawności:

http://zenfist.pl/enermax-pro82-epr385awt-...85w-p-2095.html

Na tej liście znajdziesz zasilacze o przyzwoitej sprawności:

http://www.80plus.org/manu/psu/psu_join.aspx

Obniżkę zjada u nas wzrost kursu $ i chyba lepiej poszukać sklepu który

ma na stanie jeszcze zapasy kupowane przy niższych cenach walut niż

czekać na obniżkę cen CPU :) Wątpię aby X2 4850 staniał ale mogę się mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yzihs, polecam Ci sie zapoznac z tym artykułem http://www.silentpcreview.com/article807-page1.html. Jest tam przetestowany dokladnie system podobny do tego, jaki chcesz zlozyc: X2 4850e, MA78GM, 2GB, dyski naped BD. Taki system maksymalnie bierze ~110 watt razem ze stratami na zasilaczu, przy normalnej pracy pobiera 60-70 watt i ~30 watt jak nic nie robi. Jedynie co bym zmienil to dysk na 3.5" WD 640AAKS (ma krotki czas wyszukiwania) i ewentualnie 4GB RAM w zaleznosci od systemu (64bit), co podniesie pobor pradu o kilka watt.

Zasilacze maja najlepsza sprawnosc tak mniejwiecej do plowy mocy znamionowej, przyklad ze strony podanej wczesniej, wykres na dole po prawej http://www.80plus.org/manu/psu/psu_reports...PLUS_Report.pdf

Niestety, obecnie malo kto produkuje dobrej jakosci zasilacze 200 watowe, poszukaj jakiejs dobrej 350 albo jak Ci sie chce bawic to kup sobie Pico PSU.

Edytowane przez WRX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Na zasilacz przeznacze ok. 150zl, ten Modecom feel III to taki sredniak-jeszcze sie pozniej zdecyduje konkretnie.W przypadku wyboru procesora e5200 i plyty z EP35 grafike mam na oku HD 4650.Slyszalem jednak, ze na DDR2 karty sa dosc slabe (stad pewnie ta atrakcyjna cena przy pamieci 1 GB).Lepiej brac karte z 512MB i DDR3?

2.W CrossfireX warto sie bawic z w/w karta grafiki(w przypadku innego konfigu opartego na AMD z HD3200/3300)?

3.Ile taka karta na PCiex pobiera (nie w stresie) mocy?

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Na zasilacz przeznacze ok. 150zl, ten Modecom feel III to taki sredniak-jeszcze sie pozniej zdecyduje konkretnie.W przypadku wyboru procesora e5200 i plyty z EP35 grafike mam na oku HD 4650.Slyszalem jednak, ze na DDR2 karty sa dosc slabe (stad pewnie ta atrakcyjna cena przy pamieci 1 GB).Lepiej brac karte z 512MB i DDR3?

2.W CrossfireX warto sie bawic z w/w karta grafiki(w przypadku innego konfigu opartego na AMD z HD3200/3300)?

3.Ile taka karta na PCiex pobiera (nie w stresie) mocy?

Tu jest zestawienie z którego wynika że HD 4550 jest energooszczędna:

http://www.techpowerup.com/reviews/Palit/R...on_R700/25.html

Jeśli chcesz trochę mocniejszą kartę do gier to HD 4670 z 512 MB DDR3

(1GB w HD 4550 nie ma sensu bo głównie co robi to bierze więcej prądu niż 512 MB)

Zasilacz poniżej 150 zł to przykładowo taki FSP350-60GLN(80)

http://www.80plus.org/manu/psu/psu_reports...350W-Report.pdf

Niedługo powinien być dostępny znacznie ciekawszy zasilacz zwłaszcza jeśli zestaw ma być w wersji

mocniejszej z kilkoma HDD ale trudno przewidzieć cenę.

COOLERMASTER RS-400-ASAA-D3

http://www.80plus.org/manu/psu/psu_reports...400W_Report.pdf

W żadne kombinacje SLI lub crossfire nie warto się pakować na tym poziomie wymagań wydajności GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi