Skocz do zawartości
Wyspa

Nowy Monitor (dobry Dla Oczu!)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam monitor Samsung SyncMaster 943N (19cali) i juz go nie moge... oczy mnie bolą po dłuższym siedzeniu przy nim... daje po oczach niezle... szczegolnie na białym tle :sad: ...juz wolałem mój stary monitor z dużym tyłkiem :unsure: ...

Szukam monitora ktory nie bedzie walił po oczach! bo juz nie wytrzymam :damage_wall: ... ustawiałem all funkcie ale to za duzo nie daje... bo to chyba matryca TN?

Moze ktos cos doradzic? mam powiedzmy do 2000zl i monitor moze byc 22calowy...

moja kolezanka kupiła monitor http://www.ceneo.pl/1493720 ale podobno jak ustawisz mniejsza rozdzielczosc to nie wyrownuje obrazu do kątów i sa czarne paski na dole ekranu? ale podobno bardzo duzy komfort pracy jest przy nim... ale ja wolalbym abym mogl grac w gry np na 640 lub 1024 (bo mam slabego kompa) i niechcialbym aby przy rozdzialce 640x480 wyskakiwały mi takie czarne paski jakies :blink: -> duzo siedze przed netem wiec wzrok przede wszystkim :unsure:

Osobiscie mysle nad tym monitorem

http://digitalo.pl/product_info.php?products_id=2773

slyszalem ze EIZO to najwyzsza jakosc... ale troche czas reakcji mnie martwi... moze ktos cos mi doradzic pls :sad:

mysle tez nad tym: EIZO S1931SH(bardziej kwadratowy)

zalezy mi na funkcji "Auto-Sizing"

HELP!

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam EIZO S2231W - polecam. Czas reakcji ? - jest rewelacyjny jak na PVA (doskonale wyregulowany overdrive .... artefakty niewidoczne ... na NEC 1990SX było o niebo gorzej). Do filmów idealny, do gier TPP, wyścigówek bardzo dobry ... do FPP dobry. Naprawdę doskonale to będzie chyba dopiero na LCD 120 Hz ... ale bardzo wątpię byś był zawiedziony tym EIZO.

Co do regulacji jasności - można zjechać do ~30 cd ... to jest bardzo, bardzo niska wartość z której nie będziesz korzystał. Ja mam zwykle gdzieś w okolicach 80 cd (jakieś 30% z zakresu).

ps. jak rozciągniesz 4:3 na 16:10 to będą zniekształcenia ... na każdym wyświetlaczu ... to jest fizyka ... osobiście wolę czarne pasy przy innych proporcjach ale jak chcesz to możesz oczywiście rozciągnąć na cały ekran na tym modelu lub wyświetlić w trybie 1:1 (brak skalowania = ramka) albo rozciągnięcie z zachowaniem proporcji

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam neta i sie pytam ludzi i chyba wybiore to

http://www.itart.eu/dzial_216/towar_cennik...32SE-GY_19.html

Drogi ale wydaje sie byc wypas... ktos ma taki model?

Technologia Ekranu Anti-Glare

Czas Reakcji Matrycy 8 ms.

Kontrast 2500 : 1

Powłoka Matrycy Matowa

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat...

Zdecydowałem się na Samsunga SyncMaster T220, czas reakcji 2ms, jasność 300 itd... Nie był to dobry wybór! Świeci po gałach i nie da się tego wyregulować tak jak trzeba... a monitor mam już sporo czasu...

Zastanawiam się nad kupnem tego:

220X1SW/00 Philips Brilliance LCD monitor 220X1SW 22"w X-line with Lightframe™ - Philips Support

Producent piszę: 2ms, jasność 250! (i tu widzę szansę... może mój samsung razi po oczach bo ma jasność 300!? a ten ma tylko 250? co o tym sądzicie? ma to sens?). Dodam jeszcze że na różnych stronach piszą że ten monitor ma 5ms, oraz jasność 300 ale chyba producent ma rację? Zresztą ma ten monitor jakieś specjalne funkcje dobre dla oczu "technologia Lightframe".

Trochę o tym czym jest ta technologia:

Mniejsze zmęczenie wzroku dzięki monitorowi LCD z technologią Lightframe.

Monitory LCD z technologią Lightframe stanowią prawdziwą ucztę dla oczu, zapewniając całej rodzinie przyjazne dla wzroku wrażenia wizualne, które nie powodują zmęczenia. Te eleganckie i atrakcyjne monitory zostały zaprojektowane dla osób, które spędzają długie godziny, pracując przed ekranem komputera.

Mniejsze zmęczenie wzroku dzięki innowacyjnej technologii oświetleniowej

Lightframe to technologia monitorów LCD firmy Philips, która zmniejsza zmęczenie wzroku poprzez otoczenie ramki monitora niebieskim światłem stymulującym zmysł wzroku w celu lepszej koncentracji i zapewnienia ogólnego poczucia komfortu.

Jednym słowem to chyba tylko włączenie tej ramki ledowej i tyle? hmm? :blink:

Mało jest opinni o tym monitorze w internecie i znalazłem tylko jedną recenzję:

Test monitora PHILIPS 220X1SW z poświetlaną, diodową ramką. Benchmark.pl

Tutaj jest plik do pobrania o specyfikacji monitora (od producenta):

http://download.p4c.philips.com/files/2/220x1sw_00/220x1sw_00_pss_aen.pdf

Myślę też może o jakimś LEDowym monitorze... ale już mam mętlik w głowie...

Zastanawiam się też na jakich monitorach pracują ludzie w biurach bo oni siedzą wiele godzin przed ekranem i chyba muszą jakoś zabezpieczać pracodawcy swoich pracowników przed utratą wzroku!

Prosiłbym o jakąś poradę co jest dobre dla oczu! siedzę długo przed kompem... nawet i cały dzień ;) więc dla mnie to bardzo ważne! Już nawet na moim samsungu zaczynam odwracać wzrok od ekranu bo jakoś moje oczy już tego "świecenia" nie tolerują. (Jasność mam ustawioną na 11, a kontrast na 0, jak dam więcej to wiadomo...).

Może ktoś ma spore doświadczenie i przetestował wiele monitorów... zależałoby mi też na czasie reakcji 2ms... czasem gram też w gry ale większość czasu to po prostu net...

HELP! :sad:

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś jeszcze jakieś propozycję? Czy np matryce TN zawsze są złe dla oczu? Czy może chodzi o coś innego? Na jakie parametry powinienem szczególnie wzrócić uwagę? Może ktoś ma Ledowy monitor? Jestem ciekawy czy one są lepsze dla oczu niż zwykłe LCDki... hmmm... :unsure:

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi