Skocz do zawartości
mekintosz

P5q Deluxe Vs P5e Deluxe W Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Dosc dlugo zbieralem sie ze zmiana plyty i gdybalem, ale w koncu sprzedalem EP35-DS3 i jestem bez kompa, wiec musze kupic MOBO :)

Rozwazam dwie wymienione w tytule opcje. Do P5E mozna niby wgrac bios od Rampage'a, ale P5Q ma chyba lepsze zasilanie (więcej faz) i ExpressGate, z ktorego tez zapewne bym skorzystal (czesto zdarza mi sie potrzebowac najprostszego dostepu do neta "na szybko"), choc wiem ze to raczej bajer. Glownie zalezy mi na dobrym OC, i dobrym zasilaniu (dlatego sprzedalem EP35-DS3 - duzy Vdrop i koniecznosc ustawienia dosc duzego napiecia dla rdzenia). Nigdzie nie znalazlem bezporedniego porownania tych dwoch plyt w OC, znalazlem tylko pochlebne opinie na temat pierwszej i drugiej. (jedynie jedno powierzchowne, ktore zeby przeczytac musialem przepuscic przez Google Translate i mowilo ze P5E jest minimalnie lepsze, ale nie jak widac zrodlo niezbyt pewne...).

Wiec reasumujac: wybieram z tych dwoch plyt, plyta ma oferowac jak najwiecej MHz przy jak najnizszym napieciu.

Jak ktos ma dodatkowo jakas uzywke owych plyt na zbyciu no chetnie przyjme :wink:

Edytowane przez mekintosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5E bierzesz, jeżeli chcesz stawiać pełne CF. Na P5Q Deluxe też się da, ale będzie nieco wolniej - na tym mobasie jednak lepiej się kręci. Ja brałbym Deluxe, zwłaszcza że mam nieco słabszego jej kuzyna, P5Q-E i naprawdę, nie mogę narzekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, CF nie chce poniewaz mam GTX'a 260 i nie zamierzam wymieniac, a jak bede chcial 2x 4870 to kupie 4870x2 z trojslotowym chlodzeniem :)

Chce najlepsza mobo do podkrecania, a skoro na P5Q Deluxe dobrze sie kreci to chyba biore. Tym bardziej ze jest tansza nieco.

Jedno pytanko tylko - na jakim VCore jedziesz w twoim wypadku :?:

Ew. moze P5K Premium nie bedzie wiele gorsza w OC :?: Chipset co prawda stary i niezbyt dobrze umiejscowione gniazdo zasilania, ale jak z OC :?:

Edytowane przez mekintosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi