Skocz do zawartości
Gość xavi92

Dysk Twardy 320gb, Samsung,seagate,wd?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam bardzo trudny wybór przed sobą,czas wymienić mojego poczciwego seagata na coś nowego.Zależy mi przedewszystkim na niezawodności i braku uciążliwych chrobotań i pisków ze strony dysku.Bardzo prosze o wypowiadanie sie w temacie,mile widziane argumenty przemawiające za konkretnym dyskiem :) A tu linki do w.w dysków:

WD Caviar SE16 WD3200AAKS (320GB, 16MB, SATA/300)

Seagate Barracuda ST3320613AS (320GB, 16MB, SATA/300, NCQ)

Samsung SpinPoint F1 HD322HJ (320GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300, NCQ)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem w rekach :

Samsung F1 HD322HJ

Wrazenia z odpalenia samego dysku juz nieciekawe, wysoki pisk przy starcie, pozniej jednak doszedł szum talezy i duze wibracje jak na 1 talezówke. Sama głowica byłą wrecz niesłyszalna.

Predkosci ok ale wada wtedy jeszcze jedna sie dla mnie ujawniła : brak ograniczenia dla trybu SATA 150..

Oczywiscie bylo napisane ze na stronie samsunga znajde odpowiednie oprogramowanie do przełaczenia dysku w tryb 150... eche zapomnij... nic tego dysku nie chciało ruszyc...

Został oddany do sklepu i wymieniony na :

WD320AAKS.

Tutaj kompletnie inna kultura pracy , start cichy , wibracje bardzo niewielkie ,szum niewielki, tryb SATA 150 do ustawienia,

Predkosci jak na 1 tależówke sa podobne do predkosci samsunga.

Jedyna róznica to czas dostepu WD 16ms samsung 13ms...

Wielu ludzi robi z tego raban ze łojezu itd.... bo 3ms to duzo... moze i tak ale juz widac wysyp uszkodzonych F1 na BAD sektory lub bład w SMART dysku B8.. ( diabli wiedza od czego on jest )... 3ms to nie jest wiele a testy syntetyczne a realne uzywanie dysku to inna bajka...

Seagate ... nie dzieki ... niestety mnie te dyski nie przekonuja miałem 160GB 7200.9 wibracje jak w snopowiązałce... tak samo ich predkosci..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi