Skocz do zawartości
Sh4dow

Awaria Partycji - Help!

Rekomendowane odpowiedzi

Mój głupi brat wyłączył mój komputer kilka razy wyciągając wtyczkę z kontaktu gdyż nie chce mu się klikać "zamknij system" ani schylić dupska do wyłącznika na obudowie.

Gdy włączam komputer, pokazał się przesuwający się zielony pasek przy ładowaniu win. visty, po chwili pojawia się niebieski ekran na ~0,2s i komputer się resetuje. Uruchomiłem linuksa (ubuntu 8) 8.10 i nie zamontowało mi automatycznie partycji ntfs (mam dwie, jedna 32gb i druga 235gb). Następnie uruchomiłem Pc z płytki Symentac recovery 12 (norton ghost) i pokazało mi 2 partycje - jedna 235gb, C (wczesniej D:) i jedna nieznana, prawdopodobnie niegdyś systemowa, C:. Zainstalowałem jeszcze raz sterownik ntfs-2g na ubuntu i zamontowałi partycję 32gb na której jest windows vista. Włączam program GParted i po dość długim sprawdzaniu dysku mam coś takiego:

Dołączona grafika

Co z tym można zrobić? Zależy mi przede wszystkim na odczytaniu danych z większej partycji bo mam tam ważne projekty a backup robiłem dość dawno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchomiłem jeszcze raz symantec rescue 12 i usało mi się odczytać pliki z dużej partycji.

Jest widoczna jako C:, natomiast partycja 32gb jest jako nieznana (uszkodzona).

Niestety, pożyczyłem płytkę z Vistą. Można skądś ściągnąć samego chdiska od visty? SR12 umożliwia podłączenie dysku sieciowego to bym skopiował z drugiego komputera (właśnie kompiuję najważniejsze rzeczy).

EDIT:

CHKDSK nie znajduje problemów, do tego trzeba podać literę dysku a uszkodzona partycja jest niewidoczna

Edytowane przez Sh4dow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi