Skocz do zawartości
hotkey

Zestaff z P IV. Please o poradę.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kumpel chce kupić kompa. Zapytał mnie cio kupić?? Oczywiście Athlona 1800Xp+, GF4 4200, 512 Ram DDR. Koleś poradził się też jakiś informatyków z pracy jego matki. Według nich powinien kupić PIV. No i teraz pytanko, a nawet kilka pytanek:

a)Czy ten zestaw jest oki?? Co byście w nim zmienili??(z góry mówi, że PIV musi zostać, zmienić moża najwyżej ilość Ghz)

- PIV 2Ghz

- GF4 4200

- 512 Ram DDR

- Seagate Barracuda IV 80GB

- TEAC 40x12x48

- SB AUDIGY Player

b)Jaka płyta główna do tego z wyżej?? (za ok. 500 stófff, +/- 100)

c)Jaki monitor 17"??(powiedzmy, że do 1500zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba zestawy są OK (patrz sig)

Płyta... hmmm ja mam Asusa P4S533 i jest bardzo fajna :) a poza tym kosztuje w granicach 500-550zł. Napisałeś też, że proc to P42GHz, dobrze by było żeby był to Northwood (oznaczany: A). A monitor? Ja mam LGFT795+ ale naprawdę dobra sztuka mi się trafiła, mówię tak bo kumpel kupił taki sam , ale jego ma słabą geometrię. Ja bym wziął Iiyamę na Diamondtronie M2, Mitsubishi Diamond Pro 740SB też na Diamondtronie M2 albo NECFE750+.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezle. Powiedz ile kasy Twoj kolega na to ma.

Co do monitora to szkoda 1500 pln. Jezeli juz chce miec super wypasa to niech szuka PIV 2.5 (FSB533), plytke do tego Abita P4S533 no i oczywiscie RIMMY (pamieci rdram :) )

Mysle jednak, ze koles nie ma tyle kasy na zbyciu wiec mu polecimy cos innego.

Monitor moze byc jakis LG, CTX, lub obojetnie co na tronitronie (ponoc dobry kineskop) zeby w rozdz. 1024x768x32 bylo minimum 100Hz.

Karta graficzna - tanieja Ti4200 - prolink ma juz za 720 pln

Pamiec - 512 ddr333

Jezeli lubi az tak muzy sluchac to niech bierze tego audigy (wypas karta muz) ale ja bym nie bral :)

Dysio i cdrw to juz mozna wybierac nawet kolory :)

Milego zakupu. Chyba, ze sie powstrzyma do porzadnych partii Athlona 0,13u i zobaczymy czy sie bedzie oplacalo to kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezle. Powiedz ile kasy Twoj kolega na to ma.

Co do monitora to szkoda 1500 pln.

No nie wiem.......dobry monitor to podstawa - w koncu spedzi przed (z nim) wiekszosc wolnego czasu ;-) To tak jakby mial "szybka", ale brzydka dziewczyne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, ze sie powstrzyma do porzadnych partii Athlona 0,13u i zobaczymy czy sie bedzie oplacalo to kupic.

Napisałem, że P IV doradzili mu informatycy i tego się nie da zmienić :lol:

Jeśli chodzi o kasę, to ok. 5000 z monitorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na rimmy ale ma kupic 512 ddr :) ale z ciebie spec :) ja bym wziol radeona 8500

Po pierwsze nie wywołuj kłótni. A po drugie jeżeli taki z Ciebie spec to powienieneś wiedzieć, że GF4 Ti 4200 jest lepszy od Radeon'a 8500. Z przykrością to stwierdzam, ale wydajniejszy jest napewno, ma większe możliwości O/C i niewiele gorszą jakość obrazu (jeżeli jest np. od Gainwarda, a nie od jakiś noname'ów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- PIV 2,xx GHz - zaleznie od tego ile Ci zostanie po dobraniu pozostalych komponentow 8)

- GF4 4200 - gainwarda / leadteka

- 512 Ram DDR - samsunga / microna :>

- Seagate Barracuda IV 80GB - preferowal bym maxtory

- TEAC 40x12x48 - tutaj lepiej chyba liteona ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> - lepiej pali plytki

- SB AUDIGY Player - nie pakuj sie w ta muzyczna 8O lepiej kupic herculesa fortisimmo ok 250 zl

B) abit bd7 II - w sumie zintegrowany 6 kanalowy dzwiek.. od biedy moze byc :) , darmowy lan 8). Ewentualnie asus p4s533.... na Sis'ie, choc do produktow intela wole plyty intelowskie... takie male zboczenie :D

c) Wiekszosc ludzi zachwala Nec'a... mi obraz na nich jakos 'nie lezy'. LG imho odpada - niby ladne i fajne... ale to nie te kolory ktore lubie ogladac.

Na polu walki zostaja:

- Sony :

17'' Sony E-230 FD Trinitron ok 1350 zl

17'' Sony A-220 FD Trinitron ok 1350 zl

17'' Sony G-220 FD Trinitron ok 1550 zl

- Philips

17'' Philips 107P 20 Brillance ok 1150 zl

Sam preferuje kineskopy Brillance... wybralbym Philipsa - obraz zyleta... sam miod :D

Tak to sie prezentuje po mojej stronie lustra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty są nowe Epoxy pod P4, dość fajnie się to prezentuje gdzieś były testy, ale nie pamiętam gdzie  :oops:.

Monitorki Samsunga też są przyzwoite.

No wlasnie Epox. Widzialem test Epoxa 4g4a+, szybszy od Asusa p4b533 i tanszy, lepsze mozliwosci OC. Z minusow to Asus ma 2V na CPU a Epox 1.85V.

Jutro bede go mial na chwile i moze zostanie. W porownaniu do tego co mam chce nieco zwolnic procesor 2.8@2.65 za to z pamieci wycisnac max. Na MSI to bylo niemozliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]do tego Abita P4S533 no i oczywiscie RIMMY (pamieci rdram :) )[...]

1. Nie ma Abita P4S533 :oops:

2. P4S533 to Asus, ktory potrzebuje DDR a nie RIMM :oops: :oops:

Z ta firma to czeska pomylka.

A rimmy do P4S533 to rzeczywiscie dowalilem :P

Za szybko chcialem odpowiedziec, a i tak nie bylem pierwszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie Epox. Widzialem test Epoxa 4g4a+, szybszy od Asusa p4b533 i tanszy, lepsze mozliwosci OC. Z minusow to Asus ma 2V na CPU a Epox 1.85V.

Jutro bede go mial na chwile i moze zostanie. W porownaniu do tego co mam chce nieco zwolnic procesor 2.8@2.65 za to z pamieci wycisnac max. Na MSI to bylo niemozliwe.

daj jutro znać jakie wrażenia, czytałem właśniej jej test i wypadła bardzo fajnie (na równi z Asusem p4s533)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj jutro znać jakie wrażenia, czytałem właśniej jej test i wypadła bardzo fajnie (na równi z Asusem p4s533)

Wlasnie, chyba przesadzilem ze szybsza od tego Asusa (wszystko w granicach bledu). Ty piszesz o P4S533 a mi chodzi o P4B533.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

na rimmy ale ma kupic 512 ddr :) ale z ciebie spec :) ja bym wziol radeona 8500

Po pierwsze nie wywołuj kłótni. A po drugie jeżeli taki z Ciebie spec to powienieneś wiedzieć, że GF4 Ti 4200 jest lepszy od Radeon'a 8500. Z przykrością to stwierdzam, ale wydajniejszy jest napewno, ma większe możliwości O/C i niewiele gorszą jakość obrazu (jeżeli jest np. od Gainwarda, a nie od jakiś noname'ów).

no z tym gainwardem to się nie zgodze bo ten 4200 za jakieś 830 zeta ma do bani pamięci. dowód:

http://www.twojepc.pl/artykuly.php?id=geforce4_ti_4200

polecam prolinka tani i b.dobry wiem bo mam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do konfigu to brał bym płytę asusa p4s533(sis645dx) p4 jak wyżej ddr na nanya elixir hynix(uwaga na podróby) samsung a monitorek nec-a na diamondtronie lub philips

lg odradzam bo ma kolory do bani a sony - no jak chcesz bulić za firmę

co do dysku to mam barakudę ale przy transferze dużej ilości małych plików trochę kuleje więc maxtor(też mam i spoko) a ibm po pierwsze wycofuje się z tego interesu po drugie dyski mocno awaryjne

a propo muzy ta bierz tą jaką wybrałeś bo przynajmniej zgodna ze standartami i nie będzie problemów

nagrywara spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafa to gf4 ti4200 prolinka, ale model 128 ram. dodatkowe 64 daje niezłego kopa tej karcie a i obraz podobno jest znośny.  

na www.twojepc.pl jest porównanie

niedokkladnie chyba czytales, wedlug TPC 64 ram nic nie daje, ale moze kiedys..... jelsi ze 128 mb ram to uz ti4400, bo 4200 ma wolne te pamieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kolega jest panem multi milionerem to niech kupi tylko te najdroższe części w sklepie i tak nie zauważy różnicy, a jak padnie to kupi nowe... Sorry, że w takim tonie ale ja aktualnie nie umiem naskrobać nawet na używany zasilacz :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kolega jest panem multi milionerem to niech kupi tylko te najdroższe części w sklepie i tak nie zauważy różnicy, a jak padnie to kupi nowe... Sorry, że w takim tonie ale ja aktualnie nie umiem naskrobać nawet na używany zasilacz :)))

widze ze mamy ten sam problem?:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to koles jest dobry jak sie slucha informatykow:D

MOj stary jak kupowal kompa to tez tak sie sluchal i co z tego wyszlo to juz kazdy wie

podam przyklad

kupmy 128mb ramu :D a informatyk po co ci tyle u nas w szkole kompy chodza szybko na 32mb ...... no comment

reszte juz znacie sami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...