Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ciekaw jestem waszych konfiguracji wzmacniaczy przy tej karcie na necie znalazłem kilka konfiguracji podsuniętych przez innych userów:

BEST --- 2x OPA2604 + AD8022 or AD8599

- no DIP version available for any of those two Analog Devices amps, which means adapter and soldering

- Majkel, a head-fier here, named the option above the "best", but I don't feel like soldering. Not yet, anyway.

These three configurations with Linear Technology opamps bellow are from user pdm:

A --- 2x LT1364 + LT1361

- unmuddled mids, more detailed highs, a little bit more bass, broader soundstage

B --- 2x LT1469 + LT1361

- a lot of detail everywhere, weak bass, too big soundstage

C --- 3x LT1361

- preferred and best sounding out of many LT opamps configuration

These four configs bellow are originally from BadassBob

D --- 3x LM4562NA

- definitely an upgrade over stock config

E --- 2x LT1364 + LM4562NA

- nice sound, punchier bass, mellow highs, and a more detailed midrange, recommended by two users so far

F --- 2x LT1364 + LME49720NA

- worse than config E - lost some midrange and had extremely harsh highs, also very much disliked by pdm

- GuyMe is generally pleased by this config and he doesn't get the harsh highs on neutral headphones, he tested bright headphones and the highs were there so headphones may be at fault not the opamps

BEST --- 2x LT1364 + LT1361

- punchier bass, great midrange, and nice and mellow highs - favorite setup

HYBRID --- 1x 2xOPA627BP on browndog + 2x LT1364

- update of config E mentioned by mnemoniak - by his comparasion E is missing soundstage and detailed highs, which are there with config - however HYBRID is lacking life and ejoyment factor and voices seems to got a sort of veil wasting overall presentation

Burr Brown opamps

G --- 3x OPA2134PA

- by frankR - much much brighter, sharper highs, almost too bright, stronger perhaps a little muddy bass, much wider and deeper soundstage

osobiście testowałem 3xLM4562

dość fajnie chociaż bardzo spokojnie, nawet utwory rockowe były przyjemne i relaksacyjne, utwory vanessy-mea jakieś nudne we względu na bardzo spokojną górę

3xLME49860

dużo góry, za dużo, dość często potrafiło zakuć w uszy. grają bardzo jasno i ostro.

kombinacja 1xLME49860 2xLM4562 jaką mam obecnie to taki złoty środek, pierwsze co zauważyłem to zdecydowanie więcej bassu, wysokie tony potrafią pokazać pazurki tam gdzie trzeba chociaż czasem zdarza się że pokazują tam gdzie nie trzeba, przez co utwór zamiast budować napięcie po prostu męczy. Mam także wrażenie źle kontrolowanego dźwięku

podsumowując zdaję sobie sprawę że ograniczeniem dość dużym może być wzmacniacz a co do niektórych opisów inni mogą mieć inne zdanie, jednak żadna z tych konfiguracji nie zadowala mnie w chwili obecnej, może zdołam jeszcze przetestować LT1364 i 1361 a także chciałbym posłuchać LM6172 podobno gra w sposób nieco bardziej analogowy

Edytowane przez piter1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj

BEST --- 2x OPA2604 + AD8022

Przyznam, że korci mnie kupno HD2 + wymiana tych op-ampów, a nie interesowałem się tym wcześniej i jestem zielony :)

Czy zestaw, który podałeś to takie optimum, które po prostu polepsza dźwięk, ale nie pcha go w jakiś określony charakter?

Czy te op-ampy występują od razu na DIP8? Nie chcę lutować.

W którym miejscu na karcie się to wymienia?:) Zależałoby mi tylko na wymianie w torze na głośniki, a wyjście słuchawkowe niekoniecznie.

Wiem, że temat jest wałkowany, ale się trochę pogubiłem, więc dzięki jak ktoś odpowie:)

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy Prodigy hd2 wymiana opów to obowiązek

AD8022 niestety nie jest pod dipa, znalazłem zatrzaskową przejściówkę z soic chyba ale kosztuje 53 zł chyba, no ale jest bez lutowania. są tylko 3 wymienne także od razu rzucają się w oczy, te od słuchawek niestety są na stałe, wlutowane dość kiepskie.

co do charakteru też się właśnie zastanawiam jaki jest nic konkretnego nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są tylko 3 wymienne także od razu rzucają się w oczy

No tak, ale wśród proponowanych konfiguracji opampów pojawiają się często zestawy "2+1" (nie wiem za co dokładnie odpowiadają te 2 i ten 1 :blink: ), więc to chyba jest ważne w które miejsce wsadzi się np. 2x OPA2604, a w które AD8022.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale wśród proponowanych konfiguracji opampów pojawiają się często zestawy "2+1" (nie wiem za co dokładnie odpowiadają te 2 i ten 1 :blink: ), więc to chyba jest ważne w które miejsce wsadzi się np. 2x OPA2604, a w które AD8022.

na karcie 2 oampy sa kolo siebie to wiesz ze tam wstawic te 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy niby wszystkie 3 są blisko.

ten 1 jest koło wyjścia RCA a 2 te same (bufory) są równolegle do siebie trochę dalej

a dzisiaj chyba przyszły 2x LT1364 i 2x LT1361, niestety było awizowane więc dopiero jutro będą testy :)

dodam jeszcze że te LM4562 grają bardzo podobnie do LINNa w sklepie z high endem, także one nie grają źle i teraz pytanie do kogoś kto porównał z 2x OPA2604 + AD8022. Grają lepiej czy inaczej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na karcie 2 oampy sa kolo siebie to wiesz ze tam wstawic te 2.

znaczy niby wszystkie 3 są blisko.

ten 1 jest koło wyjścia RCA a 2 te same (bufory) są równolegle do siebie trochę dalej

Ok dzięki za odp. Czyli tak, jak zaznaczyłem tutaj:

Dołączona grafika

Zostaje poszukać neutralnych opampów na dip8. Będę szukać po sieci.

No i samego HD2 teraz ciężko zdobyć:)

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny temacik...

używam HD2 + Solo6c od ponad 1/2 roku i jak na razie nie widziałem sensu aby ingerować w kartę, lecz z czasem każdy szuka czegoś lepszego...

ciągle nie jestem przekonany czy wymiana scalaków w HD2 poprawia rzeczywiście dźwięk? czy też może tylko go zmienia na inny - niekoniecznie lepszy, szczególnie że tak naprawdę odsłuch i jakość muzyki uzależnione są od wielu zmiennych np: akustyka pomieszczenia, rozstawienie samych głośników, zastosowane okablowanie( ;-) ), czy też wymiana samych przetworników

- lecz wracając do karty czy nie sądzicie że producent wypuszczając na rynek urządzenie testował je dość dokładnie, czy na pewno warto coś w tym poprawiać?

podchodzę dość sceptycznie do tego, lecz chętnie poznam poglądy innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co nie wiem jaką wersję karty masz ma kupiłem tą standard która ma jakieś tańsze opy (drożesze wersje mają lepsze albo najlepsze) i powiem szczerze że byłem zawiedziony, dopiero po zmianie pojawił się uśmiech na mojej twarzy :)

elektrykk: dokładnie tak jak zaznaczyłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznice sa takie ze jak po paru dniach odpalilem kompa z nowymi opampami to nie moglem jej wychwycic, pewnie przy porownaniu i przelaczaniu bezposrednim (jedna karta z wymienionymi opami druga nie) mozna cos powiedziec wiecej, ja jak wpadlem do domu z Lm4562 i je zamienilem, odpalilem muze i nic, zaczalem sluchac, analizowac kawalki, jakies konkretne momenty....ludzie opisywali zmiane jako przeogromna prze okrutną i wogole dzwiek z opisow powinien byc nie do poznania...moze gluchy jestem? Dodam ze mam troszke lepszy zestaw niz solo, i dla mnie roznica jest kosmetyczna.

Przyznam ze lm4562 byly samplami, ale po efektach nie zamierzam sie bawic w dalsza wymiane, owszem tuning Henryka Kwinto jest dla mnie zrozumialy, i pewne efekty beda slyszalne, ale 2 wzmacniacze o wrecz identycznych parametrach graja prawie tak samo, a ludzie na glosnikach za 300zł potrafia sie na pol strony rozpisac jak to dzwiek sie nie ocieplil, wyostrzyl, wiecej basu jest, bardziej przejzysty i klarowny, z podkreslona gora ble ble imho autosugestia;]

ps. zauwazylem wieksza roznice na sluchawkach (ale mam jakies panasonicki za 60zł ktorych rzadko urzywam)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze napisane. Autosugestia i nic więcej. To chyba oczywiste że wymiana opków daje różnicę tylko w głowie. Na papierze są prawie jednakowe i tak samo jednakowo grają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie przesadzaj że kosmetyka, karta po zmianie opów jest zupełnie inna, parametry techniczne też nie są takie same.

no cóż skoro autosugestia to czemu LM4562 i LME49860 grają zupełnie inaczej ? czemu jeden głośnik gra lepiej inny gorzej skoro to i to membrana z cewką w polu magnetycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny temacik...

używam HD2 + Solo6c od ponad 1/2 roku i jak na razie nie widziałem sensu aby ingerować w kartę, lecz z czasem każdy szuka czegoś lepszego...

ciągle nie jestem przekonany czy wymiana scalaków w HD2 poprawia rzeczywiście dźwięk? czy też może tylko go zmienia na inny - niekoniecznie lepszy, szczególnie że tak naprawdę odsłuch i jakość muzyki uzależnione są od wielu zmiennych np: akustyka pomieszczenia, rozstawienie samych głośników, zastosowane okablowanie( ;-) ), czy też wymiana samych przetworników

- lecz wracając do karty czy nie sądzicie że producent wypuszczając na rynek urządzenie testował je dość dokładnie, czy na pewno warto coś w tym poprawiać?

podchodzę dość sceptycznie do tego, lecz chętnie poznam poglądy innych

Producent wypuscil tą samą karte w 3ch wersjach: HD2, HD2 GOLD, HD2 ADVANCED

wlasnie np HD2 i HD2 Gold sie roznia oampami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kombinacji jakie testowałem mogę polecić:

1) a) AD8022 + 2x OPA2604

b) AD8599 + 2x OPA2604

różnice między tymi dwoma kompletami to - AD8022 nieco akcentuje dół i górę a AD8599 gra nieco bardziej środkiem - bynajmniej nie podbijają jakoś tych zakresów, ale inaczej je akcentują.

2) LM4562 + 2x LM6172 - dość ciekawie, czasem nieco metalicznego polotu, ogólnie detalicznie i dość melodyjnie

Wszystkim natomiast polecam przerobienie zasilania i wymianę kwarcu.. wtedy nawet kombinacja 2x NE55xx (te fabryczne) + AD8022 czy AD8599 gra bosko :) Ogólnie karta bardzo rozwojowa, koszty poniesione na przeróbki są niczym w porównaniu z frajdą jaką daje jej słuchanie teraz :)

Jak by ktoś szukał opampów od Analog Devices to polecam ich przedstawicielstwo - Alfine - mają w sumie wszystko co potrzeba :)

Jeśli ktoś się nie chce bawić w lutowanie tych opków w obudowach SOIC (jak AD8022 i AD8599) może mi wysłać ze stolikiem to polutuję i odeślę, jak by się zebrała większa grupa chętnych można zrobić zbiorowe zamówienie na opampy i stoliki, mógłbym polutować i rozesłać wtedy.

Wymiana opampów to taki począteczek zabawy z HD2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś się nie chce bawić w lutowanie tych opków w obudowach SOIC (jak AD8022 i AD8599) może mi wysłać ze stolikiem to polutuję i odeślę, jak by się zebrała większa grupa chętnych można zrobić zbiorowe zamówienie na opampy i stoliki, mógłbym polutować i rozesłać wtedy.

Rozumiem, że "stolik" to taka przejściówka pomiędzy SOIC a DIP8, czyli lutujemy opampa typu SOIC do tego stolika i wkładamy to do HD2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tak, w jakiś sklepie wydziałem też przejściówkę chyba zatrzaskową, za jedyne 53 zł :P

a wracając do tematu chyba znalazłem ten temat na audiostereo, powiem szczerze że niezła kombinacja przynajmniej na początku, zaciekawił mnie temat w którym bufory są pomijane zworką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zastąpisz bufory zworką będziesz miał bardzo słabe wzmocnienie, trzeba dobry wzmacniacz o niskich szumach do takiej kombinacji :)

Większe modyfikacje HD2 zacząłbym od właśnie od osobnego zasilania, kwarc, potem jeden kondensator (ten wyżej VIA), potem troche innych kondensatorków i tak się można dłuugo bawić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zobaczymy jak to będzie bez opów, a co do modyfikacji, osobne zasilanie? jak to wygląda bo przejrzałem ten wątek na audiostereo to sporo tego było dłubane przy karcie, wymiana kwarcu wygląda na bezproblemową i dość prostą jak jest z tym zasilaniem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent wypuscil tą samą karte w 3ch wersjach: HD2, HD2 GOLD, HD2 ADVANCED

wlasnie np HD2 i HD2 Gold sie roznia oampami.

i właśnie o to mi chodzi zamiast przekładać samodzielnie scalaki może lepiej zdać się na doświadczenie producenta i kupić lepszą wersję tej karty , a zakładam że HD2 ADVANCED to wersja najlepsza,

i teraz pytanie o ekonomię tych przeróbek (każdy kwarc, kondensator, scalak ... kosztuje) bo może lepiej kupić inną - lepszą (niekoniecznie prodigy) kartę niż kombinować z HD2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może lepiej ale po co łąpać króliczka skoro tak przyjemnie się go goni. a tak na poważnie to niewiadomo czy dokładając do lepszej karty uzyska się lepszy dźwięk niż z moda.

aha na audiostereo dostałem odpowiedz do Henryka który przoduje w modowaniu tej karty, oto co napisał:

Jeżeli chcemy poprawić przestrzeń to w następującej kolejności:

- symetryczne zasilanie +/-9V dla części analogowej i oddzielne zasilanie +5V dla AK4396

- kwarc

- usunięcie odsprzęgających ceramików przy AK i zastąpienie elektrolitów przy nim na 10uF OsCon (zasilanie części cyfrowej)+ 3x10uF np. na BG N 4u7F (praktycznie nie do zdobycia) lub 10uF ZLG albo 2x10uF ZLG + 10uF ZA

- wymiana odsprzęgających 100nF na tantalowe

- ......

A jeżeli brzmienie to;

- jednak elektrolity a przede wszystkim 470uF po stabilizatorze +5V razem z elektrolitami przy AK ja powyżej

- zasilanie jak wyżej

- kwarc

- opampy a przede wszystkim U11 na np. AD8022 lub AD8599

- .......

To te z tych ważniejszych.

Pominąłem rozwiązanie z pominięciem opampów w buforach. Zabieg najprostszy ale na dłuższą metę nie sprawdzający się - zbyt cichy dźwięk.

A ogólnie to zacząłbym od zasilania i wszystkiego co związane z AK4396 bo to jest 80% sukcesu. Nawet nie wspomniałem o wymianie rezystorów w torze analogowym, a przede wszystkim przy buforach, co ma ogromny wpływ na przestrzeń, uznając ten zabieg za ryzykowny dla przeciętnego amatora elektroniki, chociażby takiego jak ja. Teraz już się wprawiłem ale początki były przerażające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi