Skocz do zawartości
Efes

Problem Z Nowym Pc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Brat ostatnio kupił nowego PC a składał się on z:

Patriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800 4-4-4-12

Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache s. 775 Box

Gigabyte Radeon HD 4870 512MB DDR5 PCI-E BOX

Samsung SpinPoint F1 HD753LJ (750GB, 7200RPM, 32MB, SATA/300, NCQ)

Gigabyte GA-EP35-DS3L

Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM

Chieftec GPS-550AB-A 550W.

Problem w tym że w 3dmarku03 mam 30k gdzie kupel z takim prockiem, karta hd4850, podobna reszta mial ponad 42k. W Crysisie na wysokich, AA-8 rozdzielczość 1280/1024 mam 10/12 fps. W innych grach podobnie. Brat nie ma zrobionych partycji a ma 750 gb. Czy to przez to? A może brat coś przeoczył przy instalacji sterowników?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiepskie sterowniki? Może kumpel kręcił proca. Nie mniej jednak dziwne że Crysis tak tnie. Warto by sprawdzić czy grafika chodzi na full prędkości mam tu na myśli czy port PCI-E daje przepustowość x16, sprawdzisz to w CPU-Z. Nic się nie przegrzewa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na początek pościągaj i zainstaluj najnowsze stery do sprzętu.

2. Sprawdź ustawienia w biosie, możliwe, że tam masz powyłączane funkcje zwalniające kompa.

3. Sprawdź temperatury, otwórz budę i zobacz czy wszystko jest dobrze podociskane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak oto temperatura przy średnim obciążeniu: http://img78.imageshack.us/my.php?image=sdfd5.png . Sterowniki 8.11 i wgrywalem 8.12 beta. Procek niekręcony. W CPU-Z i GPU-Z pisze że wszystko ok 16 jest.

Wszystko w BIOSie ok na 1 rzut oka wygląda w porządku. Wydaje się również że zamontowane wszystko ok.

Kilka godzin temu formatowałem dysk u brata, nowe stery itp. i dalej 30k w 3dmarku03 :( Macie jeszcze jakieś pomysły co może być przyczyną tak słabego działania tego kompa? Może bios karty uwalony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w widnowsie (chyba mosfety) karty mają 86*C oraz GPU 76*C to niechce wiedzieć ile mają podczas 3d marka...dlatego może być tak że karta sie przegrzewa i zwalnia takty a tym samym otrzymujesz niższy wynik. Dlatego proponuje dać bardzo solidny nawiew na kartę tak aby zbić temperaturę i wtedy puścić 3d marka. jak to nie pomoże to zapytaj jeszcze w temacie o HD4850/4870.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wymień tą kartę na inny egzemplarz-przegrzewanie się to norma na karciaszkach Gigsa.

Chyba że chce Ci się demontować chłodzenie karty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz kolega się popisał... <_< , nowe radeony zawsze się grzeją do takich temperatur, sprawdź stery oraz BIOS, ponieważ mógł źle odczytać wartości SPD z ramu.

Owszem grzeją się,ale nie do takich tempów w iddle'u.

A toś się popisał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W RivaTuner dać większe obroty na chłodzenie ?

SS z temperaturami robiony był kiedy w tle był odpalony crysis przy mocnym spadku fps :)

W RivaTuner zmieniłem obroty chłodzenia z 25% na 65% i niestety to samo. W biosie sprawdzałem pamięci ustawione 800 wiec pasuje. Ja juz nie mam pomysłów :( Mam ochotę sprzedać już tą kartę kupić jakiegoś bezproblemowego GFa i nie bać się że znowu coś źle bedzie (2 raz złe doświadczenia z ATI :( )

Edytowane przez Efes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak wina nie leży w karcie. Przełożyłęm tą kartę do słabszego kompa (c2d e4300, płyta jakaś lipna tak jak pamięci) i w 3dmarku wyszło 41k gdzie zpewnością procesor jako tako zwalniał kartę wiec jest nieźle :) Teraz podejrzewam że wina leży po stronie slotu pci-ex na płycie albo jakiś sterownikach pod pci-ex <_< Jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod jakim systemem pracuje sprzet? - wgraj viste i daj jej posciagac nowe sterowniki i updaty -zobacz wtedy jaki bedzie wyniki jak bedzie ok - to wiesz ze cos ze sterami - zrob tez defragmentacje danych (jesli bawiles sie wczesniej na tym dysku)

aaa i istotna kwestia sprawdz napiecie dla tych pamieci - moje egzemplarze potrzebuja dosc wysokiego napiecia (bodajrze 2.1v - nie jestem pewien dawno nie zagaladalem do biosu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winda Xp Pro. Boję się trochę visty więc na początek będę instalował innego xp odrazu z sp3 :) Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Gdzie sprawdzić jakie napięcie pamięci potrzebują ?

Edit 1. Na kartecze z pamięci pisze ze powinno być 2.2v a w biosie mi pisze 1.9 <_< 0.3v może robić taką różnice.

Edit 2. DZIAŁA :) Problemem okazał się program od gigabyte z płyty głównej :rolleyes: Ograniczał on procesor i wszystko wolno się ładowało itp. Banał :oops:

Edytowane przez Efes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi