Małpożer Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Witam, w te wakacje zmodernizowalem czesc komputera (plyte glowna, grafe, nowy ram). Teraz chcialbym wymienic procesor na nowy i chcialbym aby ktos mi doradzil, ktory z wybranych procesorow lepiej wziac. Nastawilem sie na Quady, bo sa bardziej przyszlosciowe niz C2D. Przegladajac oferty na allegro zwrocilem uwage na dwa modele, mianowicie Q9450 i Q9550. Ktory z tych modeli lepiej jest wziac i czy dobrze sie kreca? Moj sprzet to: Procesor: Intel Pentium D DualCore 820 (2.80GHZ, FSB 800MHz) Plyta glowna: MSI Neo3-F (na pudelku pisze ze obsluguje procesory wykonane w technologi 45nm oraz Quady, max. FSB 1333) Grafika: HD3850 (z czasem zamierzam wymienic na hd4870/GF280) Zasilacz: FORTRON FSP550-60PLG Pamiec: 2GB GOODRAM 800MHz CL6 Z gory dzieki za pomoc, Quave PS. Sprzet i tak bede kupywal po swietach (mam nadzieje ze ceny spadna :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Tak swoja droga przyszlosc Quadow jest ciagle odlegla :P Lepiej walnij jakiegos E8600 i ci zadna gierka nie podskoczy, bo poki co z Quadami roznie bywa. jedna obsluzy inna nie itp. A wysoki zegar tego Core2Duo kazdej gierce sie spooba. Jesli chcesz modernizacji z glowa, to kup e5200 wykrec go na 3,5-3,8 i na najblizszy rok ci wystarczy, zaoszczedzisz troche grosza, bedziesz mial na grafe. Za rok rynek i tak bedzie inny, moze wtedy Quady beda mialy jakis sens. Edytowane 11 Grudnia 2008 przez marioking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Wole Quada, bo: - bardziej przyszlosciowy (moim zdaniem intel zacznie naklaniac wszystkich do wykorzystania wielu rdzeni - procesory nehalem) - ceny Quadow zblizaja sie coraz bardziej do najlepszych C2D - chce procka na conajmniej 2lata Dlatego tez chcialbym dowiedziec siek torego z Quadow najlepiej wziac (q9450 czy q9550), ktory bedzie lepiej sie krecil (z czasem moze zmienie plyte glowna na DFI, bo wyczytalem w jakims portalu ze jest bardzo dobra do krecenia Quadow) i czy moja zasilka w przyszlosci utrzymala by tego podkreconego Quada + GF280 lub hd4870? Edytowane 11 Grudnia 2008 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Marzenia intela a praktyka i najlepszy interes dla uzytkownikow to dwie rozne sprawy. Jak uwazasz, ale wedlug mnie ani to madre ani perpektywczne. Przy obecnym postepie rynku za rok ten procek pewnie bedzie kosztowal polowe tej ceny albo i mnie, a pewnie bedzie zastapiony jakims wydajniejsyzm odpowiednikiem w tej samej cenie. Jeszcze biorac pod uwage ze ten procek kosztuje 1000-1100 a glupi e8500 za polowe tej ceny w wiekszosci aplikacji/grach i tak go rogzromi bez podkrecania z prostej przyczyny ze masz wyzszy zegar i optymalizacjia pod Quady jest jest w sferze marzen wielu aplikacji. Jeszcze mamy taki luxus ze mozna tak latwo podkrecac te procki ze szkoda sie pchac w perpektyczne wielo-letnie konfig. Ale twoja wola, intel sie nie poskrazy. Edytowane 11 Grudnia 2008 przez marioking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Z tego co widze to intel juz zapomina o LGA775 i leci na 1366 (procesory i7, oraz zamierza wypuscic procesory i5 dla mniej bogatych), a mi nieusmiecha sie znowu wykladanie pieniedzy plyte glowna, ram itd, itp :/ Procek + grafa + dokupic nieco ramu i jak juz za 2 lata nowy sprzet. Po za tym na allegro mozna juz wyczaic te procesory po 700-800zl bez coolera, mysle ze ten od Pentiuma D by mi starczyl przez gora 2 miechy na standardowych ustawieniach procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Z tego co widze to intel juz zapomina o LGA775 i leci na 1366 (procesory i7, oraz zamierza wypuscic procesory i5 dla mniej bogatych), a mi nieusmiecha sie znowu wykladanie pieniedzy plyte glowna, ram itd, itp :/ Procek + grafa + dokupic nieco ramu i jak juz za 2 lata nowy sprzet. Po za tym na allegro mozna juz wyczaic te procesory po 700-800zl bez coolera, mysle ze ten od Pentiuma D by mi starczyl przez gora 2 miechy na standardowych ustawieniach procka. Intel nie zapomina, nie boj sie, wie gdzie jest kasa. A i5 jest dopiero przewidziany na drugi kwartal, jak narazie roadmap intela obejmuje do 3Q/2009 i ciagle w produkcji sa lga775. Beda po prostu tylko coraz tansze i wlasnie wedlug mnie dlatego nie ma co sie pakowac w "perpektywiczny procesor", bo 700-800 za procka ktorego w wiekszosci zastosowan przegoni dwurdzeniowiec za 500-600 to tez wedlug mnie zaden interes. Ale to twoj wybor. Jak to na fourm mozna poduskutowac, zrobisz co uwarzasz. Edytowane 11 Grudnia 2008 przez marioking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Quad miałby jakikolwiek sens, gdybyś np pracował na kompie wykorzystując aplikacje, które wiedzą do czego służą 4 jaja :). Brat ma Quada Q9300, ale oprócz grania, pisze na tym kompie oprogramowania systemowe w takim środowisku, które z dwóch dodatkowych jajeczek potrafi zrobić użytek ;). Inny kumpel ma znowu podobnego configa tyle, że z C2D i naprawdę, przy grach różnica jest na tyle marginalna, że nie ma co się pchać póki co w takie rozwiązanie. Takie jest moje zdanie, lepiej byś zrobił kupując dwujajca i za zaoszczędzoną kasę dał mu trochę lepszego chłodu, jakiegoś Scythe'a albo podobneż. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 E5200 fakt bardzo dobry procek, ale tu moglby wystarczy i jakis e2160, i tak bedzie spora poprawa wydajnosci wzgledem starego, a znacznie taniej. Na allegro powinno sie taki ustrzelic za 150-160zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 dobra... kupilbym nawet takiego e5200 i na ile by mi starczyl? rok? czy moze krocej? Nastawilem sie juz na 4rdzeniowke i chyba wybiore q9550 - wiekszy mnoznik, a oba podobno tak samo sie kreca. Jedynie chcialbym sie dowiedziec czy moj zasilacz udzwignie w przyszlosc podkreconego Quada + jakas wypasna grafe typu 4870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Pewnie udźwignie, ale szybko odejdzie z tego świata ;) Niby ma 36A na linii 12v, swoją drogą szkoda, że jest tylko jedna jedyna 12v a nie rozdzielone np 3, wtedy byłoby trochę lepiej, zresztą najlepiej wsadzić sprzęt, odpalić kompa i pomierzyć miernikiem jak sobie zasilacz radzi, wtedy będziesz miał konkreta, bez tego wszystko to spekulacje :D Edytowane 11 Grudnia 2008 przez Kudl4ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...