Skocz do zawartości
ŻYWIEC

Kręcenie grafiki - kilka pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kartę Gainward GF3 Ti200 Jumbo GS 128MB.

Przetaktowałem ją z 170/400 na 240/500.

W 3DM01 SE wyciskam 8500 pkt (4xAA 4000 pkt).

Komp chodzi w pełni stabilnie, bez artefaktów i innych śmieci.

Po tym wstępie pytam:

1. Jeżeli na kościach pamięci są radiatorki, ale mimo to karta się mocno

grzeje, to czy mimo stabilnej pracy mogę śmiało dalej kręcić ?

2. Czy istnieje jakiś ranking z częstotliwościami taktowania rdzenia/pamięci w danych modelach kart graficznych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez ile testowales kompa na takich ustawieniach ????

Jak pamiatki bardzo mocno sie grzeja to moze przydalo by sie zalozyc dodatkowy wiatraczek by pozniej nie wyskoczyly arefakty z przegrzania

Testowałem kompa przez kilka dni po kilka godzin.

Może trochę przesadziłem pisząc, że się "bardzo grzeją" - radiatory na pamięciach są zaledwie ciepłe, ale za to laminat karty po drugiej stronie robi się czasami mocno "ciepły" ( ale nie gorący ).

Dodam jedynie z własnego doświadczenia, że wiele zależy od sterowników. Na 4109 wysypuje się na 3dmarku, natomiast jak zainstalowałem 43.00, to chodzi bez problemu nawet po kilka pętli.

Jak na pamiątki o czasie dostępu 4.9ns (chyba - tak podaje producent), 500MHz to chyba nieźle?

Ma ktoś więcej podkręconą taką samą kartę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam moja tak naprawde to ti 200 tak ma na pudelku tylko ze jest dodatkowa naklejka ze to ti 500 bo ma radiatorki na pamiatkach a komp z reszta wykrywa ti 200 i mam ja na tyle co w podpisie ale wycisne z niej wiecej :) zobaczycie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam moja tak naprawde to ti 200 tak ma na pudelku tylko ze jest dodatkowa naklejka ze to  ti 500 bo ma radiatorki na pamiatkach a komp z reszta wykrywa ti 200 i mam ja na tyle co w podpisie ale wycisne z niej wiecej :) zobaczycie :)

Mamy tę samą kartę!

Jest to niewątpliwie Ti 200 a nie Ti 500.

Ti500 Gainward oznacza na pudełku symbolem 550.

Ciekawi mnie ile masz w MArku przy tej konfiguracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do testowania karty po podkreceniu, bardzo pomocny jest programik Artifac Tester 5, do znalezie4nia w necie :)

Natomiast co do grzania sie karty, sprobuj dolozyc wiatrak nad nia, ktory bedzie sobie dmuchal puszczony na 5V lub 7V.

Zalman produkuje takie cudenko, razem z odpowiednia blacha do przykrecenia i nie kosztuje to majatku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast co do grzania sie karty, sprobuj dolozyc wiatrak nad nia, ktory bedzie sobie dmuchal puszczony na 5V lub 7V.

Zalman produkuje takie cudenko, razem z odpowiednia blacha do przykrecenia i nie kosztuje to majatku :)

Moglbys podac jakies numery /nazwe tego zalmana ? i czy na pamieci r9500pro tez by dmuchnol ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeżeli na kościach pamięci są radiatorki, ale mimo to karta się mocno 

grzeje, to czy mimo stabilnej pracy mogę śmiało dalej kręcić ? 

2. Czy istnieje jakiś ranking z częstotliwościami taktowania rdzenia/pamięci w danych modelach kart graficznych?

hmm - krecish - testujesh - krecish wyzej - testujesh itede...itede...ktoory to jush raz pada pytanie ile mozna max wycisnac z karty???...

pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...