wujekoswiecim Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam. Buduje sobie taki zestaw komputerowy który ma nie wydawać żadnych dzwięków, mam procka który mi został, mianowicie E6300. I teraz nie wiem jakie komponenty do niego dokupić. Najbardziej zastanawia mnie sprawa płyty głównej, bo jak chce go puścić poniżej stockowej wartości taktowania to przydałoby się aby płyta główna pozwoliła mi na jego odvoltowanie, a wtedy jeśli dobrze rozumuje, zmniejszy się wydzielanie ciepła. Do tej pory myślałem, że potrzebna mi jest obojętnie jaka płyta z pasywnym chłodzeniem chipsetu, więc wiele szukać nie muszę bo prawie każda spełnia ten warunek. Grafika to wiadomo albo będzie z płytą albo mam taką jakąś 6600 na PCI-Ex pasywnie chłodzoną. Dysk to kupię jakiś SSD 32GB i myśle, że będzie OK. A więc jakie polecacie chłodzonko na procesor, i jaki zasilacz... Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Z cichych zasilaczy mogę polecić corsair, be quiet i enermax. Zasilacze bardzo dobre, za rozsądną cenę, ewentualnie w pełni pasywne amacroxy. Co do płyty to poszukaj czegoś z integrą od Gigabyte, to będziesz miał, cisze, chłód i mały pobór mocy. Chłodzenie myślę, że nawet box wystarczy do undervoltu, ale tempy będą w graniach 60*C+, myślę, że Thermalright 120 albo Scythe Ninja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujekoswiecim Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Ale właśnie w moim pierwszym poście zapomniałem zapytać o bardzo nurtującą mnie kwestie: czy każda płyta pozwoli odvoltować procucha? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Nie koniecznie,czasem w biosie nie ma takiej opcji.Zależy jaką chcesz mobo kupić,mogę polecić Gigabyte na chipsecie G31.On ma taką możliwość na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Mój stary Fox, mimo, że był jedną z lepszych płyt na P35 nie miał takiej opcji :D Z tego wiem, większość (jak nie wszystkie) Gigabyte to mają, ASUS też i MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 chyba Maniakalny mial jakiegos e63xx, ktorego chlodzil Ninja czy czyms tam ze stajni Scythe @ passive przy napieciu ok. 0,9V i obnizonych zegarach. Ale i tak mimo pasywnego chlodzenia jakies wentyle w budzie by sie przydaly, zeby sie sprzet nie przegrzewal.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) spojrz w siga :wink: z tego co wiem to tak: płyty gigabajta g31/33 p31/p35 mają regulacje napiecia juzod 0,5V, asusy p31/35 mają chyba od 0,8V full pasywnie mój e6320 bez zadnego obiegu powietrza miał 40-42*C (z minimalnym nawiewem chociazby z zasilacza miał temp pokojowe 22-23*C) e7200/e8500 jak w w sigu mają po 35*C Edytowane 17 Grudnia 2008 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...