Gosu Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Witam,opiszę problem. Jeszcze wczoraj kiedy wyłączylem kompa było ok,dziś włączam i kiedy miał się uruchamiać xpek nagle wyskoczył mi komunikat o tym ze jest to nie możliwe ponieważ jest jakiś wewnetrzny problem dysku. Mam dwa dyski Caviar 160 Gb i właśnie ten Seagate,na %00 Gb mam i Vistę i Xpeka. NO i tak,przemieniałem kable,restartowałem biosa i nic to nie daje. Caviar chodzi bez zarzuty a Seagate nie,jak odpalam kompa z podięptym seagatem to komp się zacina przy poście,a i po chwiwli mam jedynie komunikat coś tam autoetecting hddd on sata 5(zależnie gdzie podepnę kabel taka jest cyfra,więc porty dziłają tym bardziej ze Caviar je obsluguje) Po nad to kiedy komp sie odpala dysk wydaje dziwny dzwięk tak jak by w nim coś furkocze. Podejrzewam że dysk padl,a mam go dopiero około 2ch miechów Więc zawiozę w pon na gwarancję,z tym że potrzebuje dysku. Miałem na nim bardzo istotne informacje jakich już nie mam jak odzyskać,co mogę w tej kwesti zrobić? Około 300 gb danych jakie zbieralem przez parę lat na interesujące mnie tematy :-( Poczytalem dzis że te dyski lubią się sypać,czy to sa wlasnie tego objawy? Zworka odblokowująca SATA II zdjęta a nie ma róznicy czy jest na zworce czy bez. Mam prawo w sklepie powiedizeć ze wiem ze te dyski się sypią i chcę innej firmy? Jaki miał by podobne parametry czyli 500 gb SATA II 32 mb cashu,i jest dobry,sprawdzony? Najlepiej jak by mi od ręki wymienieli właśnie w pon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Sata/2 ma to do siebie, że można podłączyć przy włączonym kompie. Zrób tak: 1. Odłącz wadliwy dysk. 2. Skombinuj miejsce na najważniejsze dane na drugim dysku lub dysku od kumpla, ostatecznie nagrywarka DVD pójdzie w ruch. 3. Włącz kompa. 4. Podłącz na żywo dysk. Najpierw taśmę danych, potem zasilanie, starając się jak najmniej ruszać dyskiem po podłączeniu zasilania. 5. Jest szansa, że dysk w miarę poprawnie ruszy i będzie można skopiować lub odzyskać dane (programów w Sieci nie brakuje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Dzięki za info :-) Jadę za moment do kumpla i będziemy kombinować,w pon. oddaje to dziadostwo i zażadam wymiany na inny sprzet od ręki powiem że czytalem o tych dyskach po awarii mojego i nie chce mieć z nim nic wspólnego. Brać caviara 16 mb cashu?Bo widze ze za 32 mb w Caviarze ponad stówe bym musiał dopłacać. Odczuwalne to jest bardzo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Brać caviara 16 mb cashu?Bo widze ze za 32 mb w Caviarze ponad stówe bym musiał dopłacać. Odczuwalne to jest bardzo? brać wd640AAKS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 A jak u niego sprawa wygląda z talerzami? To nie jest 4x 160? Po za tym mam dysk 160 gb WD ,i chce 500 Gb mieć a nie większy,nie chcę dopłacać. Więc jaki brać model 500GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 (edytowane) A jak u niego sprawa wygląda z talerzami? To nie jest 4x 160? Po za tym mam dysk 160 gb WD ,i chce 500 Gb mieć a nie większy,nie chcę dopłacać. Więc jaki brać model 500GB ? Panowi co wymaicie z tymi talerzami http://dyski.cdrinfo.pl/benchmark/Western%...00AAKS/167.html dysk można mieć już 200-240 uważam ze to uczciwa cena jak na 640 GB http://dyski.cdrinfo.pl/benchmark/Western%...WD6400AAKS-806/ Edytowane 20 Grudnia 2008 przez mensir67pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 No ok,a jak u niego wygląda sprawa z wydajnością? Po za tym czytałem sporo dziś o Seagate 7200.11 i widze że padają strasznie,jakieś wadliwe są. Ale podobno coś się da z tym zrobić,mój dysk wibruje i niby odpala się jednak bios go nie widzi i zanim się do biosa wejdzie długo to trwa czyli typowy objaw. Zrobiłem to co pisał ULLISSES ale nic to nie dało. Co jeszcze moge zrobić żeby te dane odzyskać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruner Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) Mam dylemat, którego WD wybrać: W postach na górze proponujecie: AAKS Jest jeszcze seria: AACS - energooszczędna i seria black :AALS z 32 mb cache Różnica w cenie niewielka. Proszę o info. thx Edytowane 16 Lutego 2009 przez bruner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...