Skocz do zawartości
Visage

Karakorum+p5q Pro: Wgnieciony Cooler, Wysokie Temperatury.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Zestaw kupiłem złożony w esc.pl

Znalazłem chwile czasu na OC mojego e8400 więc zacząłem się bawić. Wszystko fajnie, ale przy 4 ghz i 1,3V temperatura sięgała 80 kilku stopni. Przy 3,6, 1,2V bylo to ok 76stopni w Orthosie. Pomyslałem - dali kiepską pastę, źle posmarowali czy coś. Kupiłem paste Zalmana, zdejmuję Karakorum i...

cooler ok 0,5cm od każdego rogu podstawy ma wgniecenia. Wygląda to tak, jakby w tych miejscach gniazdo wystawało i blokowało docisk do procesora. Tłumaczyłoby to temperatury.

Spotkał się ktoś z takim problemem? Co może być tego przyczyną?

próbowałem zetrzeć troszkę powierzchnię coolera w tych miejscach (pominawszy, że zostały wyraźne, kilkumilimetrowej długości nawet nie rysy, bardziej wgniecenia), przesmarowałem Zalmanem i trochę jakby lepiej - 3,6ghz, 1,2V i 72-73 st w stresie. Dodam, że cooler nie jest nawet ciepły, ma temperaturę pokojową.

Sugestie?

ps. w tej chwili 3,6 ghz idle 38st. obudowa Antec ThreeHundred otwarta na czas testów więc wentylacja dobra.

ps.2. - do jakiej temperatury powinienem dążyć?

Edytowane przez Visage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poniżej 75 stopni w stresie powinienes miec. A masz moze zdjecie tego coolera ? bo jesli dobrze rozumiem to te wgniecena sa na podstawce a jesli tak to moga byc problemy z dobrymi temp. A moim skromnym zdaniem powinienes sie spytac sklepu co oni z tym robili xD

Edytowane przez raczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od google zacząłem, nie znalazłem. Chyba masz jakieś lepsiejsze google niż ja.

Co rozumiesz pod pojęciem "w stronę zasilacza"? Obecnie jest zamontowany tak, że wentylator wieje na górę obudowy (powiedzmy, że w miejsce, gdzie powinien być zasilacz, bo w moim Antecu jest na spodzie). Jak znajdę chwilę czasu to rozkręcę jeszcze raz i zrobię foty. Międzyczasie może jeszcze jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale po ostatnich przejściach z gwarancją wolę sam pokombinować - i tak właśnie zrobiłem. Rozebrałem całego kompa i złożyłem jeszcze raz. Przetarłem troszkę gniazdo w miejscach które rysowały po podstawie coolera, przesmarowałem dokładnie. Uporządkowałem rozłożenie kabli, przepiąłem tylni wentylator na ścianę boczną. Temperatura w stresie - 60 stopni, idle - 37 (na minimalnych obrotach 3 wentylatorów). Całkiem nieźle.

Sprawdza się po raz kolejny zasada - chcesz by coś było zrobione dobrze - zrób to sam.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był założony. Wszystko dokładnie obejrzałem również pod tym kątem. Nie zauważyłem nic niepokojącego. Możliwe, że cooler źle przylegał ponieważ mógł być krzywo podpięty tak, że spinka zahaczała o koszyk i uniemożliwiała prawidłowe dociśnięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi