Dzakart Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Witam wszystkich Mam taki oto problem - chciałem przygotować mojego starszego laptopa (Armada M700) dla teściowej, w związku z tym, iż zainstalowany był już dość "wyekspolatowany" XP postanowiłem zainstalować wszystko na nowo. Napęd CD w tym laptopie niestety ma duże problem z odczytem płyt, więc całą instalacje zgrałem z pendriva na partycję D i z poziomu Windows uruchomiłem instalacje. Po skopiowaniu plików i restarcie, włączył się instalator, usunałem starego Win i rozpoczął się proces kopiowania plików i to jest problem - wyskakuje komunikat: "skopiowanie pliku xxx niemożliwe" klikając pomin, przy kolejnym pliku wyskakuje to samo i potem znowu to samo itd... Jakby znikły pliki instalacyjne. Poprzez opcję "napraw" udało mi się przejść do wiersza poleceń. Jednakże gdy "wchodzę" do katalogu D:\1\i386\ i próbouje odaplić plik winnt czy też winnt32 z "exe" i bez za każdym razem pojawia się komunikat: "to polecenie nie jest rozpoznawalne" Proszę was drodzy forumowicze o jakaś poradę. Pozdrawiam, Adam PS. Instalowany system to XP Home z zintegrowanym SP3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 1. Wystartuj jakiś program diagnostyczny z FDD/CD/USB i sprawdź dysk oraz pamięci. 2. Wywal partycje i załóż od nowa. Potem sformatuj. 3. Wrzuć pliki na dysk D od nowa i jeszcze raz włącz instalator. Jeśli laptop ma opcję botowania z USB, to możesz podłączyć napęd przez USB. Kable są na Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzakart Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 1. Wystartuj jakiś program diagnostyczny z FDD/CD/USB i sprawdź dysk oraz pamięci. 2. Wywal partycje i załóż od nowa. Potem sformatuj. 3. Wrzuć pliki na dysk D od nowa i jeszcze raz włącz instalator. Jeśli laptop ma opcję botowania z USB, to możesz podłączyć napęd przez USB. Kable są na Allegro. Nie rozumiemy się, CD nie działa, USB nie "odpale", na chwilę obecną mam tylko instalację na partycji D oraz opcje wejscia do wiersza poleceń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 1. Na dłuższą metę nowy napęd i tak będzie potrzebny. Na chwilę można by od kogoś pożyczyć. 2. Nie rozumiem co masz na myśli pisząc "USB nie odpalę". Czy laptop ma opcje bootowania z USB? Sprawdź w ustawieniach BIOS. 3. Konsola odzyskiwania (bo zapewne o niej mówisz pisząc o wierszu poleceń) nie pozwala na uruchamianie zewnętrznych aplikacji -jesteśmy ograniczeni jedynie do poleceń, jakie sama obsługuje. Przy braku osób, od których możesz pożyczyć napęd i braku startowania z USB/FDD pozostaje Ci 2 opcje: 1. Podłączenie dysku do kompa, zrobienie partycji jak trzeba, wrzucenie na dysk C Dosu lub ogólnie dysku startowego Windows 9X, aby potem wystartować z niego i dostać się do instalatora. 2. Kupienie napędu CD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzakart Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 3. Konsola odzyskiwania (bo zapewne o niej mówisz pisząc o wierszu poleceń) nie pozwala na uruchamianie zewnętrznych aplikacji -jesteśmy ograniczeni jedynie do poleceń, jakie sama obsługuje. No i wszystko w tym temacie :( Więc będę musiał poszukać sprzętu. Dzięki za pomoc, miłego dnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...