Skocz do zawartości
Ralfo

Problem Z Kartami Sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec tak mam taki config

X2 6000 (125W)

Foxconn A690GM2MA-8KRS2H

A-data EE viesta 1x2gb

Modecom MC 350

All dopiero kupione i złożone i problem jest taki:

Żadne sterowniki czy z strony Realteka czy z Foxconn'a nie chcą działać z tą onboard lan, cały czas mam urządzenie bez sterowników w menadżerze (PCI Device i wykrzyknik przy tym), znika jak w biosie zablokuje onboard lan więc wnioskuje że mimo all sieciówka działa.

Zainstalowałem sieciówkę pod PCI i też nie chce działać, wykrywa ja też jako PCI Device wykrzyknik przy tym i nic nie można z tym zrobić (sterowniki z płytki jak chce wgrać to system twierdzi że żadne nie pasują) :S

Pomału kończą mi się pomysły albo coś przegapiłem, any1 spotkał się z takim problemem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne sterowniki czy z strony Realteka czy z Foxconn'a nie chcą działać z tą onboard lan, cały czas mam urządzenie bez sterowników w menadżerze (PCI Device i wykrzyknik przy tym), znika jak w biosie zablokuje onboard lan więc wnioskuje że mimo all sieciówka działa.

wydaje mi się ze cały czas problem jest w sterowniku ....

jak system na masz ....

jak się zgłasza chip w Everest

wszystko co sie tyczy AMD Chipset Driver zainstalowane

Edytowane przez mensir67pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie dostępne sterowniki zainstalowane (najnowsze), nie mam niestety płyty cd z sterownikami do tego (wersja OEM płytki :S) więc korzystałem z tych które są podawane na stronie foxconn'a (tam nie ma najnowszych, wiec do chipsetu potem jeszcze z amd strony ściągałem gdy nie mogłem zainstalować sieciówek ale nic nie zmieniło). W everku all ok wygląda...

Swoją drogą dziś jeszcze po napisaniu posta podłączyłem kolejną sieciówkę i ją też wykrywa tak samo (PCI Device z wykrzyknikiem)

Naprawdę nie wiem co jest nie tak, może mobo jest "uwalone"? Ale wszystko inne działa poprawnie bez problemów... Niestety nie mam nic innego teraz żeby podłączyć i sprawdzić jak wykrywa inne karty PCI... A może to jakaś opcja biosu (płytę dostałem z biosem który niestety nie działał poprawnie [ale nie mam pojęcia czy wtedy sieciówkę normalnie wykrywało, chyba też nie] ale po zainstalowaniu najnowszego już all działało dobrze [Clear cmos + load def set], prócz oczywiście sieciówek...)

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0 doświadczenia w linuxie ale ok, poszukam linux livecd i zobaczę ^^

Szkoda ze nie można nigdzie zdobyć obrazu płyty cd z jakim sprzedawali tą płytę (tam pewnie autoinstall all jest) pewnie by się obyło bez problemów...

[EDIT]

Wersja Knoppix live cd będzie ok? :P

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w moim przypadku już nie do sprawdzenia... normalnie padaka i teraz się zorientowałem dopiero że w paczce z sklepu w którym kupiłem mobo nie było żadnego rachunku ani nic... ciekawe czy przyjmą reklamacje xD

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi