Skocz do zawartości
alleycat

Spalone Geniusy X1250 I Pytanie - Co Następne?

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam poniekąd do sprawy przed kilku miesięcy :)

Po lekturze tego forum, w czerwcu, zdecydowałem się na zakup Geniusów x1250, których jakość dźwięku nawet umiarkowanie mnie zadowoliła (biorąc pod uwagę cenę - 105zł). Natomiast bardzo przeszkadzał mi fakt, że po 2-3 godzinach od włączenia głośników lewy głośnik zaczynął wysoce wkurzająco buczeć a tylna ścianka prawego nagrzewała się do niepokojących temperatur. Musiałem więc profilaktycznie wyłączać głośniki pomimo chęci posłuchania muzyki...

Pewnego dnia (wcale nie długo od włączenia!) głośniki "wybuchły" - tak, tak - nie zabrakło smugi dymu...

Głośniki oddałem znajomemu elektr(on)ikowi, który coś tam przy nich wymienił, ale odradził mi ich używanie z uwagi na niską jakość wykonania i dokonane uszkodzenia. Po pewnym czasie postanowiłem je podłączyć je i po 2 tygodniach miałem podobny wypadek jak za pierwszym razem. Odpuściłem sobie.

Teraz siedzę przy CT Inspire 5.1 5100, które grają jednak gorzej od tych x1250 za 100zł - i znowu przeglądam to i inne fora.

Mam dwa pytania:

1. Czy ludzie którzy zaglądali do środka swoich Geniusów (również innych modeli), mogą potwierdzić że nie dostałem jakiegoś ewidentnie wybrakowanego towaru - tzn. potwierdzić fatalną jakość wykonania, zagrażającą bezpieczeństwu użytkownika :) Sytuacja, która mnie spotkała, mogła teoretycznie spowodować pożar gdyby wydarzyła się pod moją nieobecność.

2. Biorąc pod uwagę dostępne na rynku zestawy głośnikowe (2.0) - i to, że muzyki słucham cicho w małym pomieszczeniu - jaki zakup będzie rozsądny (tym razem chcę wydać większą kwotę niż 100zł)? Solo5c? Solo6c? ... Genius x2000? Pytanie kieruję w szczególności do osób, które wymieniły swoje x1250 na jakiś lepszy model i są w stanie potwierdzić, że warto płacić (obecnie) np. 3x więcej za 5c albo 4x więcej za 6c...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do jakości wykonania, to rzeczywiście geniusy nie błyszczą. Z zewnątrz niby ok, ale w środku nawalone klejem ile wlezie.

Zrobiłeś błąd, ze nie oddałeś tych głośników na naprawę gwarancyjna. Glosnikow ci nie polece, bo slyszalem tylko 3000a, które graja całkiem ładnie (porównywałem z wieżą Technicsa). Zwróciłem swój egzemplarz do sklepu, bo ciche buczenie z zasilacza nie dawało mi spokoju. Aktualnie poluje na coś do 250zl, moze znów się skusze na te geniusy, ale tym razem przed zakupem dokładnie je sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zaglądałem do swoich:

Ale nie oszczędzałem ich, ba - trzasnęły o panele z wysokości 2m (w kartonie niby... ale to tam) - i dalej działają, nic się nie pali itd. itd.

Co do zmiany:

No ja z 1250X przerzuciłem się na ML SOLO-7C i różnica jest duża.

W paśmie, dynamice, głośności, mocy.

Czy warto płacić? Pewnie że tak! Ja już zbieram kasę na coś wyżej, bo SOLO mnie nudzi... za długo je mam (jakieś 8-9 miesięcy)

Jak masz kasę bierz SOLO-6C, 5C nie opłaca się z racji ceny;

A 4C wg. mnie jest jednak słabe - za mała różnica byłaby względem 1250X;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xarlith - Nie korzystałem z naprawy gwarancyjnej z jednego powodu - z uwagi na sklep (nazwę pominę milczeniem...), już na etapie realizacji zamówienia miałem do czynienia z ordynarnym cwaniactwem (i czekałem ponad tydzień na wysyłkę towaru). Po awarii i zgłoszeniu problemu okazało się, że głośniki miałem wysłać na swój koszt kurierem, co kosztowałoby mnie równowartość 1/3 ceny sprzętu. Odpuściłem sobie.

serwal4 - Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale pisałem o niezbyt głośnym odsłuchu z bardzo bliskiej odległości (30cm? biurko stoi bezpośrednio przy oknie). Boję się, że 6C sprawdzą się w tych warunkach gorzej od 5C. Jak ktoś jest w stanie to skomentować to będę wdzięczny...

Swoją drogą - ani 5C, ani 6C, ani Vigoole 2180 (lub podobne SPRAWDZONE przez kogoś z tego forum) nie są na obecną chwilę dostępne.

Edytowane przez alleycat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi