Skocz do zawartości
Kowal_91

Problem Z Arctic Freezer 7 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem 2 dni temu coolera Arctic Cooling Freezer 7 Pro na procka. Procek C2D E6850 3,0Ghz, płyta Asus P5N-E SLI (i tutaj jest problem przy montażu jeśli chciałbym aby wiatrak skierowany był w stronę kości pamięci, a radiator w stronę tyłu obudowy, gdyż przeszkadza radiator z płyty głównej), więc zamontowałem go wiatrakiem do dołu. Wcześniej na procek położyłem paste Zalmana ZM-STG1 nakładając cienką warstwę.

I teraz zaczyna się mój problem.

Gdy montuje coolera wiatrakiem do dołu, to wszystkie 4 nóżki robią takie "pyk", czyli są zamontowane na swoim miejscu, jednakże po ponownym zdjęciu coolera widzę, że pasta nie odbiła się na miedzianej płytce od radiatora (jedynie minimalnie na obrzeżach). I nie mam pojęcia co może być przyczyną, próbowałem kilka razy i zawsze to samo. Temperatury procka w idle - 38 stopni, a w stresie - 73stopnie (na nowym chłodzeniu...).

Mógłby mi ktoś kto spotkał się z takim problemem, lub podejrzewa cokolwiek pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny i z góry bardzo dziękuję :)

Edytowane przez Kowal_91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam tą płytę i ten cooler, procek to E6300@3.15Ghz. Cooler zamontowałem tak jak zalecała instrukcja, wiatrak po stronie pamięci wywiewa powietrze na tył obudowy. Też miałem problem z zaczepianiem o radiator płyty ale wygiąłem lekko najniższą blaszkę i podpiłowałem trochę wentylator i jakoś wlazł. Co do montażu to może musisz mocniej wcisnąć nóżki, jak ja montowałem to tez były 4 "pyki", wszystkie 4 nóżki trzymały ale jedna odstawała trochę do góry i musiałem ją na chama docisnąć. Temperatura procka w IDLE 36C, max stres 62C (w programie IntelBurnTest), podczas grania 45-52C.

Edytowane przez lapituta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Też miałem problem z zaczepianiem o radiator płyty ale wygiąłem lekko najniższą blaszkę i podpiłowałem trochę wentylator i jakoś wlazł.(...)

Co do podpiłowania tego plastiku (bo chodzi o różek plastiku chyba, bo to zahacza o radiator) to czym najlepiej to zrobić? Papierem ściernym czy może czymś innym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podpiłowania tego plastiku (bo chodzi o różek plastiku chyba, bo to zahacza o radiator) to czym najlepiej to zrobić? Papierem ściernym czy może czymś innym?

Ja przyciąłem żyletką (ścinałem po kawałeczku aż wentylator wlazł) ale papier ścierny tez powinien załatwić sprawę. Tak chodzi o dolny lewy róg wiatraka.

Edytowane przez lapituta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak, podpiłowałem, uciąłem i cooler udało się zamontować zgodnie z instrukcją (wiatrak od strony RAM'u). Jednak pojawia się następny problem, gdyż jedna nóżka nie chce mi "pyknąć" ;/ Zauważyłem, że w tej nóżce jedna strona tego takiego białego plastiku się wygięła mocno, próbowałem obcęgami ją wyprostować, troche pomogło, ale i tak nie jest w idealnym położeniu jak wszystkie inne i zastanawiam się, czy może to właśnie nie jest przyczyną tego, że płytka radiatora nie styka się dokładnie z procesorem, przez co mam wysokie temperatury: idle - 40* i stress (orthos) - 78* (mierzone CoreTemp, SpeedFan'em i everestem).

Nie wiem już co robić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem Freezera i przynam ze kolki rozporowe na mocowaniu sprawiaja klopot. Ale jak naprawde sie czlowiek postara to da sie zamontowac to chlodzenie - po prostu przy tej czynnosci nalezy zaczac od najbardziej zniszczonego kolka. Pozniej tylko praktycznie modlic sie przy wciskaniu aby nie zlamac mobo i caly radiator siedzi dosc stabilnie.

@Klaus

Backplate + Freezer jest IMHO chybionym pomyslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi