Kowal_91 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Witam, Kupiłem 2 dni temu coolera Arctic Cooling Freezer 7 Pro na procka. Procek C2D E6850 3,0Ghz, płyta Asus P5N-E SLI (i tutaj jest problem przy montażu jeśli chciałbym aby wiatrak skierowany był w stronę kości pamięci, a radiator w stronę tyłu obudowy, gdyż przeszkadza radiator z płyty głównej), więc zamontowałem go wiatrakiem do dołu. Wcześniej na procek położyłem paste Zalmana ZM-STG1 nakładając cienką warstwę. I teraz zaczyna się mój problem. Gdy montuje coolera wiatrakiem do dołu, to wszystkie 4 nóżki robią takie "pyk", czyli są zamontowane na swoim miejscu, jednakże po ponownym zdjęciu coolera widzę, że pasta nie odbiła się na miedzianej płytce od radiatora (jedynie minimalnie na obrzeżach). I nie mam pojęcia co może być przyczyną, próbowałem kilka razy i zawsze to samo. Temperatury procka w idle - 38 stopni, a w stresie - 73stopnie (na nowym chłodzeniu...). Mógłby mi ktoś kto spotkał się z takim problemem, lub podejrzewa cokolwiek pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny i z góry bardzo dziękuję :) Edytowane 2 Stycznia 2009 przez Kowal_91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Też mam tą płytę i ten cooler, procek to E6300@3.15Ghz. Cooler zamontowałem tak jak zalecała instrukcja, wiatrak po stronie pamięci wywiewa powietrze na tył obudowy. Też miałem problem z zaczepianiem o radiator płyty ale wygiąłem lekko najniższą blaszkę i podpiłowałem trochę wentylator i jakoś wlazł. Co do montażu to może musisz mocniej wcisnąć nóżki, jak ja montowałem to tez były 4 "pyki", wszystkie 4 nóżki trzymały ale jedna odstawała trochę do góry i musiałem ją na chama docisnąć. Temperatura procka w IDLE 36C, max stres 62C (w programie IntelBurnTest), podczas grania 45-52C. Edytowane 2 Stycznia 2009 przez lapituta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Ja sie spotkałem... freezer od extreme addicta "działał" wlasnie w ten sposób. Nie ma na to rady, tylko gwara na której powiedzą Ci ze wszystko jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_91 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (...)Też miałem problem z zaczepianiem o radiator płyty ale wygiąłem lekko najniższą blaszkę i podpiłowałem trochę wentylator i jakoś wlazł.(...) Co do podpiłowania tego plastiku (bo chodzi o różek plastiku chyba, bo to zahacza o radiator) to czym najlepiej to zrobić? Papierem ściernym czy może czymś innym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Ja to robiłem piłą do metalu :P (była pod ręką) :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Co do podpiłowania tego plastiku (bo chodzi o różek plastiku chyba, bo to zahacza o radiator) to czym najlepiej to zrobić? Papierem ściernym czy może czymś innym? Ja przyciąłem żyletką (ścinałem po kawałeczku aż wentylator wlazł) ale papier ścierny tez powinien załatwić sprawę. Tak chodzi o dolny lewy róg wiatraka. Edytowane 3 Stycznia 2009 przez lapituta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_91 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 No i tak, podpiłowałem, uciąłem i cooler udało się zamontować zgodnie z instrukcją (wiatrak od strony RAM'u). Jednak pojawia się następny problem, gdyż jedna nóżka nie chce mi "pyknąć" ;/ Zauważyłem, że w tej nóżce jedna strona tego takiego białego plastiku się wygięła mocno, próbowałem obcęgami ją wyprostować, troche pomogło, ale i tak nie jest w idealnym położeniu jak wszystkie inne i zastanawiam się, czy może to właśnie nie jest przyczyną tego, że płytka radiatora nie styka się dokładnie z procesorem, przez co mam wysokie temperatury: idle - 40* i stress (orthos) - 78* (mierzone CoreTemp, SpeedFan'em i everestem). Nie wiem już co robić :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal_91 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Poradzi mi ktoś co zrobić? :( Bo jestem załamany, a w boxowym coolerze to nawet już teraz dwie nóżki nie chcą wejść :( POMOCY :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Backplate 775 + śrubki. Raz składałem kompa na boxie inela i nie podobało mi się to zapięcie. O tym, że radiator dobrze się trzyma byłem przekonany dopiero jak komputer zaczął pracować stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Mialem Freezera i przynam ze kolki rozporowe na mocowaniu sprawiaja klopot. Ale jak naprawde sie czlowiek postara to da sie zamontowac to chlodzenie - po prostu przy tej czynnosci nalezy zaczac od najbardziej zniszczonego kolka. Pozniej tylko praktycznie modlic sie przy wciskaniu aby nie zlamac mobo i caly radiator siedzi dosc stabilnie. @Klaus Backplate + Freezer jest IMHO chybionym pomyslem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...