Skocz do zawartości
Hofmonek

Włączanie Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem, a mianowicie gdy wezmę "Uruchom ponownie system" komputer wyłącza się i gdy uruchamia się ponownie staje. Tylko raz na kilkanaście prób udaje się uruchomić ponownie za pierwszym razem. Staje w momencie gdy pokazywane są informacje o grafice (obrazek poniżej).

Dołączona grafika

Dołączona grafikaGdy uruchamia się normalnie przy tym ekranie jest pisk i odpala się dalej a przy ponownym uruchamianiu pisku nie ma i nic dalej się nie dzieje. Zdarza się ale bardzo rzadko, że przejdzie jeszcze ten etap ale za to stanie podczas ładowania się Windowsa.

Zawsze po tym jak stanie i wyłączę go całkowicie przytrzymując power a po tym wszystkim odpalę to wywala Overclocking failed, chociaż nic nie jest podkręcane. Wcześniej podkręcałem proca ale myślałem że to może od tego to przywróciłem standardowe ustawienia bios.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I chyba to samo ma u mnie wpływ na powrót systemu po wstrzymaniu i hibernacji. Ponieważ gdy wezmę wstrzymaj i chcę go przywrócić to komp się odpala ale monitor się wyłącza i nic dalej sie nie dzieje.

W skrócie, żeby kompa uruchomić bezproblemowo musi być wyłączony całkowicie lub Zresetowany :damage_wall:

Mój Komp:

Płyta: Asus P5K Pro

Procesor: Intel Core 2 Duo E8400

Grafika: Gainward 9600GT

Pamięć: 4x1GB Kinghston

Dysk: Seagate 1TB i 320GB

Karta muzyczna: Creative X-fi XtremeMusic

Odtwarzacz: Pioneer

Zasilacz: Chieftec 550W

Co do tego Wstrzymywania i Hibernacji to sądziłem, że może coś mam z systemem (Windows XP), ale jak zainstalowałem nowy Windows Vista Ultimate 64bit i nadal mam to samo.

Następny pomysł "Zasilacz pewnie nawala"

SpeedFan 4.37

GPU: 41C

System: -20C

CPU: 32C

AUX: -65C

Dysk0: 31C

Dysk1: 32C

Core0: 49C

Core1: 45C

CPU Fan: 1688 RPM

Napięcia:

VCore: 1,13V

+12V: 11,30V <<-- tu zacząłem nabierać pewności <_<

AVcc: 3,31V

Everest

Temperatury

Płyta główna 42 °C (108 °F)

Procesor 32 °C (90 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 50 °C (122 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 45 °C (113 °F)

Procesor graficzny 41 °C (106 °F)

Seagate ST31000340AS 32 °C (90 °F)

Seagate ST3320620AS 31 °C (88 °F)

Wentylatory

Procesor 1688 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.13 V

+3.3 V 3.31 V

+5 V 4.97 V

+12 V 11.98 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.02 V

Bios

CPU temp. 39C

MB temp. 41C

CPU Fan 1687 RPM

CPU Voltage 1,2V

3,3V - 3,312V

5V - 4,968V

12V - 11,928V

Miernik

5V - 5,00-5,02V

12V - 11,96-12,06V

3,3V - 3,3-3,31V

Po teście SpeedFan'em zamilkłem ale miernik i inne programy na szczęście pokazuje co innego. Miernikiem mierzyłem podczas odpalania się komputera i podczas normalnej pracy.

Teraz już sam nie jestem pewien od czego tak się dzieję :sad::(

Nie jest to czasem powodowane prze kartę graficzną?

Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Wszelka pomoc mile widziana. Z góry dzięki :wink:

Sorki, że się tak rozpisałem ale zależy mi by w końcu rozwiązać ten problem;p

Edytowane przez Hofmonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za chieftec 550W, możesz model podać?

Napięcie 3,3V - 3,00-3,31V ma duży spadek. Pamięć jest zasilana chyba właśnie z lini 3,3V. Podnieś może napięcie na pamięciach. Sam przy takim napięciu skłaniałbym się do sprawdzenia kompa na innym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za chieftec 550W, możesz model podać?

Napięcie 3,3V - 3,00-3,31V ma duży spadek. Pamięć jest zasilana chyba właśnie z lini 3,3V. Podnieś może napięcie na pamięciach. Sam przy takim napięciu skłaniałbym się do sprawdzenia kompa na innym zasilaczu.

Z tym napięciem to sorki , ale mój błąd. Źle napisałem. Miało być 3,3V - 3,31V czyli good :rolleyes:

A zasiłka to:

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow...

Edytowane przez Hofmonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 4x1Gb pamięci co często wiąże się z pewnymi zmianami w biosie. Mam tu na myśli tak. Timingi na sztywno na 5-5-5-15, parametr TRFC na 52. Napięcie pamięci na 2,1v. Jeśli to nie pomoże to zwiększ troszke napięcie chipsetu (NB) a na koniec spróbuj po testować system na dwóch a nie czterech kościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 4x1Gb pamięci co często wiąże się z pewnymi zmianami w biosie. Mam tu na myśli tak. Timingi na sztywno na 5-5-5-15, parametr TRFC na 52. Napięcie pamięci na 2,1v. Jeśli to nie pomoże to zwiększ troszke napięcie chipsetu (NB) a na koniec spróbuj po testować system na dwóch a nie czterech kościach.

4x1GB ram mam dopiero od 2 miesięcy. Początkowo miałem 2x 1GB. A to się dzieje 10 miesięcy (tyle co mam kompa).

Standardowe napięcie moich pamięci to: 1.8V

Edit: Chyba naprawdę coś z tymi napięciami jest nie tak. Wczoraj podkręcałem nieco procka (do 3,5GHz) i problem znika po podkręceniu. Uruchamiałem komputer ponownie ok 10 razy i za każdym razem bezproblemowo się włączał. Gdy wracam do normalnego stanu problem się pojawia na nowo. Mam BOX'owe chłodzenie to przywróciłem standardowe ustawiania do póki nie kupie nowego. Już upatrzyłem sobie w miarę nie drogie Arctic Cooling Frezeer Xtreme. Na standardowym po 30 min w orthos i podkręceniu do 3,5GHz, pierwszy rdzeń dochodził do 70C a drugi coś koło 60C to raczej trochę za dużo.

Edytowane przez Hofmonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wracasz do standardowych ustawień to wtedy wszystkie napięcia dajesz tak jak fabryka dała? jeśli tak to możliwe że przy OC, podnosisz napięcie pamięci i wtedy są stabilne mimo OC. A przy def. ustawieniach mają te 1,8v i wtedy się krzaczą. Ewentualnie inne napięcie (np chipsetu) powoduje niestabilności a przy OC jest podniesione i automatycznie problem znika.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wracasz do standardowych ustawień to wtedy wszystkie napięcia dajesz tak jak fabryka dała? jeśli tak to możliwe że przy OC, podnosisz napięcie pamięci i wtedy są stabilne mimo OC. A przy def. ustawieniach mają te 1,8v i wtedy się krzaczą. Ewentualnie inne napięcie (np chipsetu) powoduje niestabilności a przy OC jest podniesione i automatycznie problem znika.

Tak, wracam do takich jak fabryka dała. Przy 1.8V nie powinny się krzaczyć, ponieważ tak właśnie one powinny mieć.

Tak podaje producent.

Dane pamięci:

producent: Kingston

rodzaj pamięci: DDR2 DIMM

standard: DDR2-800 (PC2-6400)

pojemność pamięci: 1 024 MB

ilość kontaktów [pin]: 240 szt.

częstotliwość pracy: 800 MHz

przepustowość: 6 400 MB/s

opóźnienie - cycle latency: 5

timingi: 5-12-5-5

napięcie zasilania: 1.8 V, zmniejszające pobór mocy o ok. 50% w stosunku do DDR

markowe [major]: tak

technologia produkcji: FBGA

dodatkowe informacje: styki pokryte złotem

A co do chipsetu to bardzo możliwe. Jak to można łatwo sprawdzić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak.

Zacząłem od sprawdzenia pamięci. Zmieniłem na 2V i nic to nie dało. Nadal było to samo więc zmieniłem napięcie chipsetu z 1,25V na 1,27V. Powiem Wam, że pomogło :wink:

ale długo się sukcesem nie cieszyłem :sad: . Wchodziłem na forum by odpowiedzieć, że wszystko gites, kiedy gdy ruszyłem suwakiem w przeglądarce stronę w dół nastąpiła natychmiastowa zwiecha i po sekundzie restart. Odpalił się komp po restarcie i znowu gdy ruszyłem suwakiem w Firefox, zwiecha i restart. Na to wygląda, że nic się nie zrobi :sad:. Nic pomiędzy 1,25 a 1,27 się nie da wybrać niestety :unsure:

Edytowane przez Hofmonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy BIOS aktualny?

Właściwości BIOS'u:

Typ BIOS'u: AMI

BIOS Version: 0501

Data BIOS'u systemowego: 11/14/07

Data BIOS'u wideo: 02/01/08

Producent BIOS'u:

Nazwa firmy: American Megatrends Inc.

Informacje o produkcie: http://www.ami.com/amibios

Uaktualnienia BIOS'u: http://www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40

Bios na pewno jest nieaktualny. Sprawdziłem na tej stronie z ostatniego linku. Nigdy nie aktualizowałem Bios'u i nawet nie wiem jak się za to zabrać :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programem Asusa który chyba nawet sam ściąga najnowszy bios i sam go instaluje. Ewentualnie za pomocą FDD.

Znalazłem właśnie z 2 godziny temu info o tym programie na jakiejś stronie. Program jest na płytce od Mobo. Mam głupiego neta (iplus) i na dodatek limit przekroczony to jest teraz 4 KB/s i potrafi często się rozłączać, więc pobrałem tego najnowszego bios'a do pliku. Waży 8,5MB. Spróbuje jakoś go odpalić :wink:

Edit1: Fajnie ale to nie to. Wybrałem download BIOS to file a program ściągnął siebie od początku :razz:

Edit2: Najnowsze co znajduje ten program to: 1104 (06/27/2008)

Na stronie: http://support.asus.com/download/download....SLanguage=pl-pl

znalazłem dla P5K Pro Bios w wersji 1202

P5K Pro BIOS 1202

Fix AI-Suite chassis fan speed may be abnormal.

Fix Promise SX41000 RAID card BBS function may fail.

807.63 (KBytes)

2008/09/02 update

Edit3: Trochę zwlekałem z aktualizacją, ponieważ przyznam się szczerze, że się tego obawiałem. Poczytałem parę informacji na temat aktualizacji programem AsusUpdate i, gdy już nabrałem pewności, zrobiłem aktualizację Bios'u do wersji 1202. Aktualizacja przeszła bez jakichkolwiek problemów. Następnie wykonałem testy. Uruchamiałem komputer ponownie kilka razy i za każdym razem normalnie przebiegł proces uruchamiania. Na koniec dałem kompa w stan Wstrzymania poczekałem aż się wyłączy i odpaliłem go klawiaturą. Normalnie wstał i bez przeszkód zalogowałem się na swoje konto. Wszystko działa jak należy. :razz:

Dzięki Fredek, Ancient, Firo, Klaus za całą pomoc. :wink:

Pozdrawiam. Niech moc będzie z wami :damage_wall:

Edytowane przez Hofmonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi kiedyś wyskakiwało coś takiego jak u ciebie (JPG 2). Ale zwiększyłem napięcie rdzenia na 1.2250 (czy jakoś tak) i wszystko jest ok. Tylko ze ja mam dual-core e2180 i płytkę asus p5b. A propo tego pisku. Również piszczało mi z zasilacza, ponieważ kabelik mi zablokował wentylator i się przegrzewał a po chwili się wyłączał. Wiec spróbuj przeczyścić zasilacz. Jak nie pomoże to co wyżej napisałem to spróbuj z innym zasilaczem.

Edytowane przez misiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi kiedyś wyskakiwało coś takiego jak u ciebie (JPG 2). Ale zwiększyłem napięcie rdzenia na 1.2250 (czy jakoś tak) i wszystko jest ok. Tylko ze ja mam dual-core e2180 i płytkę asus p5b. A propo tego pisku. Również piszczało mi z zasilacza, ponieważ kabelik mi zablokował wentylator i się przegrzewał a po chwili się wyłączał. Wiec spróbuj przeczyścić zasilacz. Jak nie pomoże to co wyżej napisałem to spróbuj z innym zasilaczem.

Dzięki za zainteresowanie, ale problem jest już rozwiązany :wink: . A pisk to na pewno w moim przypadku nie jest od zasilacza :rolleyes: . To standardowy dźwięk podczas włączania kompa. Mój problem polegał na tym że czasami właśnie go nie było i nic się nie działo dalej :damage_wall: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi