sandgaara Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Witam, Prosze osoby zaznajomione z tematem podkrecania komputera pod linuxem o pomoc z jakich aplikacji korzystac, czy istnieja aplikacje linuxowe odpowiadajace programom CPU-Z, GPU-Z itp Chcialbym rowniez uzyskac informacje o procesorze, pamieci ram itp, z czego moglbym skorzystac. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Witam, Prosze osoby zaznajomione z tematem podkrecania komputera pod linuxem o pomoc z jakich aplikacji korzystac, czy istnieja aplikacje linuxowe odpowiadajace programom CPU-Z, GPU-Z itp Chcialbym rowniez uzyskac informacje o procesorze, pamieci ram itp, z czego moglbym skorzystac. Pozdrawiam Z Nvidią nie ma problemów (nvidia-settings i nvclock - zmiana taktowania, temperatura, grzebanie w biosie karty). O ATI nic nie powiem bo nie posiadam - pewnie coś by się znalazło). Info nt. CPU masz pod /proc/cpuinfo, aczkolwiek nic po za taktowaniem, steppingiem i rozszerzeniami procesora (MMX, PAE, SSE itd.) nic się nie dowiesz. Możliwe że istnieją jakieś inne aplikacje, o których nie wiem. Wypadało by pogooglać :3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 dla płyt z chipsetem nforce jest jakiś moduł jądra, który pozwala na zmiane fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 (edytowane) dla płyt z chipsetem nforce jest jakiś moduł jądra, który pozwala na zmiane fsb Sam moduł raczej niewiele daje bez programu, który go obsłuży. @edit Ano, jest sterownik dla płyt nForce, do pobrania ze strony Nvidii. Edytowane 4 Stycznia 2009 przez avalan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Sam moduł raczej niewiele daje bez programu, który go obsłuży. @edit Ano, jest sterownik dla płyt nForce, do pobrania ze strony Nvidii. programik też jest, tylko trzeba poczytać o tym w dokumentacji jajka ;) Wiem, nie każdemu sie chce :P Moja zabawa ze zmianą fsb skończyła się na kilku zwisach systemu. Po nich stwierdziłem że łatwiej jest to zrobić w biosie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Sprawdzałem Cpu-z pod wine i niestety nie działa , natomiast Orthos bezproblemowo odpala. Temperatury pokazuje mi odpowiednio skonfigurowany Conky. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (...)Chcialbym rowniez uzyskac informacje o procesorze, pamieci ram itp, z czego moglbym skorzystac. Pozdrawiam Bardzo dokładne informacje podaje gnome-device-manager, pod KDE też na pewno coś jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mednziu Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Pod KDE jest kinfocenter. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 ewentualnie lshw ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...