Skocz do zawartości
Qrchak

Cube Qrchaka - Nazwa Zastępcza

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem, cała heca zaczęła się parę latek temu, jak dorwałem skądś obudowę od HP E-pc, zacząłem kombinować co tam wsadzić, płyty mATX za nic nie chciały pasować. Potem pojawiły się płytki pt. Via Epia, pomyślałem "jestem w domu" dopóki nie zobaczyłem ile toto kosztuje i co to jest warte :wink:

Pomysł mikro komputerka wylądował w piwnicy razem z obudową E-pc. Co jakiś czas monitorowałem co się dzieje w świecie ITXów, a że dla mnie nic ciekawego zajmowałem się innymi rzeczami.

Jakoś tak w zeszłą sobotę przeglądając All... trafiłem na komputer w którym siedziała płytka ITX ale nie Via, zacząłem drążyć temat i trafiłem na płytki Intela z prockami Celeron i Atom, napewno ciekawsze niż Epie wszelkiej maści, dodałem kilka rzeczy do obserwowanych i poszedłem spać.

W niedzielę 28 Grudnia roku pańskiego 2008 udałem się na WGK przy Batorego celem zakupu jakichś płytek i czegoś tam jeszcze, generalnie jakieś ...BIP...erele. Wychodząc już zerknąłem na stoisko jednego jegomościa, a tu 2 płytki ITX Jedna z Atomem druga z ... Socketem 775, w dodatku w nader atrakcyjnych cenach. Morda mi się ucieszyła pobiegłem do bankomatu po mamonę, mało brakowało a płytkę pt. Intel® DG45FC zdmuchnął by mi sprzed nosa jakiś gość, na szczęście nie do końca przekonany do zakupu. Suma sumarum stałem się szczęśliwym posiadaczem ww płytki.

I tu zaczyna się coś wreszcie dziać w tym nieco nudnawym na początku temacie :razz:

Zasiadłem a jakże do komputera i ładnych kilka dni projektowałem swoje (mam nadzieję wkrótce skończone) małe dziełko. Małe bo wnętrze będzie miało kubaturę ok 0,008m³ czyli sześcian o boku 20cm. Tak kombinowałem, że aby to wszystko pomieścić powiększyłem sobie boki do 25cm, ale w takim gigancie to mi mATX wejdzie, więc zacząłem kombinować od nowa.

Powstała baza projektu:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

I skrystalizowało mi się co chcę mieć i osiągnąć. Pierwotne wymiary czyli sześcian o boku ~20cm wewnątrz, na zewnątrz będzie troszkę więcej. Oprócz płyty głównej wszystkie komponenty mają być "normalne" i w miarę bezproblemowo wymienialne. Chłodzenie mają zapewnić 2 wentylatory: 120 albo 140mm nad mobo, możliwe że będzie to jakiś low profile, drugi 80 albo 120mm chłodzący to co pod mobo więc przede wszystkim zasilacz (troszkę przerobiony) i HDD.

W środę i piątek zaopatrzyłem się w odpowiednią ilość materiału konstrukcyjnego czyli profile aluminiowe: kątowniki, płaskowniki, teowniki i jakiś mały ceownik "wrazieco", oraz aluminiową blachę perforowaną 0,8mm, ta okazała się strasznie droga bo za 0,5m² zapłaciłem ok 45PLN :damage_wall: ale starczy na jakieś inne budowle w przyszłości... w końcu nie rdzewieje :lol2: Na szczęście profile mnie nie zrujnowały. Warsztat mam dość skromny, ale myślę że nie polegnę :rolleyes:

W sobotę zacząłem dłubać z kątownikach i blaszce, palce mnie bolały jak diabli bo do cięcia blachy nic w domu nie miałem i musiałem ciąć specjalistycznymi nożyczkami pancernymi, dały radę. I powstało takie oto cudo:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Co prawda niedziela to dzień odpoczynku, ale korzystając z ostatniego dnia urlopu i dysponując mniejszą ilością czasu niż w sobotę udało się zmontować jeszcze trochę:

Generalnie nie wyszło może rewelacyjnie, ale jestem z siebie zadowolony, zważywszy na partyzanckie warunki w jakich przyszło powstawać tej konstrukcji w dodatku po ataku zimy.

Może ktoś mi coś podpowie w kwestii chłodzenia procesora, narazie założę pewnie E2160, docelowo ma być ten z sygnaturki. Próbowałem jak by to było z CoolerMaster Vortex pozbawionym wentylatora, ale się nie mieści. Od powierzchni procesora mam ok 4cm miejsca na radiator, najlepszym wyjściem było by chyba założenie boxowego radiatora Intela niskiego, albo deczko obniżonego normalnego z rdzeniem miedzianym. Ewentualnie będę przerabiał jakiś miedziany radiator od czegoś tam.

Kończę juz bo wszyscy zaraz posną i proszę o komentarze, podpowiedzi, pytania itp.

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszło nawet nieźle, pomijając kwestię, że można było użyć profili ozdobnych lub jakiegoś systemu profili aluminiowych np. takiego jak używają do produkcji gablot, kasetonów itp. wtedy zamiast nitów miałbyś ładne złączki i całość wyglądałaby dużo estetyczniej.

Tutaj przykład takiej złączki KLIK lub KLIK, a tutaj narożnika KLIK

Czy PSU też ma się tam zmieścić? Mógłbyś podzielić obudowę na piętra i zasilacz dać na dole, a na górze Mobo.

Boki z PMMA czy również z blachy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram1rez, spokojnie, śruby są tylko tymczasowo, wentylator raczej też będzie inny.

Zapomniałem napisać że toto na zdjęciach to tylko szkielet obudowy, planuję to dość skuteczne zamaskować, ale narazie o tym sza :wink:

Klami podział zaplanowałem właśnie tak jak napisałeś, na renderku widać prowadnice na górnych będzie płyta główna, a na dolnych napęd i HDD. Zasilator jakoś zamocuję na spodzie obudowy, narazie jeszce nie bardzo wiem jak, ale coś wymyślę, no i będę musiał go zdrowo obniżyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że pudełka cieszą się stale popularnością :D looknij do mojego tematu może coś Ci przypasuje :)

btw kątowniki trza było dać od zewnątrz też :D Siatke planujesz szlifować?Polerować czy malować ?:->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że pudełka cieszą się stale popularnością :D looknij do mojego tematu może coś Ci przypasuje :)

btw kątowniki trza było dać od zewnątrz też :D Siatke planujesz szlifować?Polerować czy malować ?:->

To że to kostka to się wiąże z jej pierwowzorem, ale narazie nie będę zdradzał o co chodzi.

Tak jak pisałem to co widać jak na razie to konstrukcja nośna, prawdopodobnie nic z tego nie będzie widać, więc jeżeli już coś z tym zrobię to pomaluję na czarno :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku szukałem jakiegoś małego zasilacza które często montuje się w Dellach, HP, Compaqach itp. Potem rozglądałem się za jakimś microATX-owym zasilaczem, ale ich ceny są niesety nieadekwatne do możliwości. Skończyło się na tym że pod wyrzynarkę pójdzie Feel III 500W, pozbędę się górnej pokrywy z wentylatorem, i odetnę część tylnej blachy na wysokość ok. 6cm. Resztę planuję jakoś zamocować do tylnej blachy (którą pewnie zamocuję na zawiasach) i spodu obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się ruszyło w temacie, może niezbyt dużo, ale ważne że do przodu ;)

Płyta główna z zamontowanym radiatorem z CoolerMaster Vortex (mam nadzieję że starczy dla niego miejsca pod górnym wentylatorem), oraz kawałek dziś zakupionego niskoprofilowego Yate Loona:

Dołączona grafika

Jedna ze ścianek bocznych z zamontowanym Noiseblockerem, możliwe że jak się nie będzie chciał zmieścić zostanie zastąpiony drugim Yate Loonem.

Szyny mocujące napęd optyczny gotowe do zamontowania w obudowie, te małe będą po obu stronach bocznego wentylatora:

Dołączona grafika

I na koniec pocięty Feel III zamocowany do podłogi skrzynki:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej jakiś zasilacz mATX?

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,62883/

Cena nie zwala z nóg a jest to Modecom MC :wink:

A projekt jest naprawdę bardzo fajny, ciekaw jestem efektu. No i do tej pory nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak ITX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortrona albo Chiefteca szkoda mi było Ciąć ;) a takie Feelki mam 2, no i nie uważam żeby było mi potrzebne coś lepszego do tego brzdąca.

Co do mATX-owych zasilaczy to są relatywnie drogie i głośne, poza tym miałem założenie że w całości będą siedziały 2 duże i w miarę ciche wentylki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek się troszkę przykurzył, czas go odkopać do zniknie w czeluściach forum.

Robota mi się przeciąga, mało czasu ostatnio, ale po troszku dłubię przy swojej kostce.

Generalnie szkielet sklecony, zostały do wykończenia szczegóły.

Nie wiem jeszcze jak zamocuję mobo i napędy do szkieletu, ale coś trzeba będzie wykombinować.

Z zewnątrz wygląda to tak:

Widoczki upakowania bebechów:

Regulator wersja beta (do dopracowania) i troszkę obniżony boxowy radiator z miedzianym rdzeniem:

Wszystko już mniej więcej przetestowane, system śmiga. Do odtwarzania filmów i netu komputerek będzie super.

W tej chwili siedzi w nim E6300, 512Mb DDR2/800MHz, Hdd 40Gb i nagrywarka. Docelowo chcę tam zmienić pamięć na 1 albo 2 Gb niskoprofilowych Kingstonów i dysk na 250Gb WD.

Dopracuję jakoś front panel co będzie się wiązało z wymianą blaszki na przedzie na podobną do tej którą zmajstrowałem na tył. Zostanie jeszcze delikatne podśwetlenie wnętrza i zaczynam przymiarki do zewnętrznej powłoki obudowy, będzie to dość mozolna praca, ale mam nadzieję że wyjdzie tak jak sobie to obmyśliłem, w każdym razie tak łatwo jak do tej pory nie będzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pico moze nie koniecznie, ale malutkiego Fortrona (albo i pod inna nazwa to jest, w rzeczywistosci bebechy fortrona ew. delty w wiekszosci siedza) kolo 150-170W na allegro za grosze mozna dostac, a pracuja bardzo fajnie z wentylatorkiem 92mm sa bodajrze. Kablekow nie za wiele, wystarczy oplotu kupic troszke i pozakladac i mamy fajna mala zasilke.

Ze sprzetem jaki planujesz tam wsadzic powinien sobie poradzic.

Sam uzywalem takiego cudaka do odpalania pompek w WC przy zalewaniu ukladu, niestety brzez zbyt wiele kombinacji zrobilem kilka razy pod rzad zwarcie na linii 12 i 5 V, przy ktoryms tam z kolei nie wytrzymal :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniakalny, małego zasilacza szukałem, ale dałem sobie spokój, bo buda zaczęła mi się niebezpiecznie rozrastać, no i nie pasował mi do założeń projektu ;) Buda narazie jeszcze nie wypas, wyszła troszkę koślawo, ale "przyjdzie spychacz to wyrówna" :lol:

Bobras ten regulator to w zasadzie nie beta, a prototyp. Zostanie zastąpiony czymś konkretniejszym, z radiatorami płytką i całą resztą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu wydawać 40 zł z kilku powodów, potrzebuję regulować tylko 2 wentylki (jeszcze nie wiem czy będą na tym samym kanale czy osobno), mam wszystkie potrzebne elementy do regulatora (wyszło mnie to jakieś 11 zeta na 2 kanały), i mam w domu bezrobotny regulator Coolteka jak by mi się nie chciało zrobić go samemu no i nie potrzebny mi wyświetlacz, nie będzie dla niego miejsca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi