Skocz do zawartości
Kastor Krieg

Raid 1 Na 2x 500gb Seagate I Nforce4

Rekomendowane odpowiedzi

Wklejam całość wątku z innego forum. Tam nikt nie umie mi słowa z sensem powiedzieć. Liczę, że tu będzie inaczej. Ratunku.

---

OK. Mam sprzętowy RAID w chipsecie NF4. Wiem jak normalnie instaluje się RAID na WinXP, z dyskietką, F6 podczas instalacji, blablablablabla...

Na szczęście dysponuję alternatywną dystrybucją WinXP SP3 (WinDT '09 by D@niel - www.winmod.net; mam licencję na WinXP, więc sio mi z aluzjami), która ma wgrane na sztywno stery SATA / RAID dla nForce4. Ucieszyłem się więc. Mam dwa dyski, nowe i całkowicie identyczne Barracudki 500 GB. Podłączyłem je pod SATA, tak samo napęd optyczny. Udostępniłem SATA dla RAIDu, F10 w trakcie bootowania. Ustawiłem Mirroring, przesunąłem oba dyski do matrycy, stworzyłem nową matrycę. Mniamuśnie.

Zbootowałem z CD, zacząłem instalację. W jej trakcie mniamuśnie - WinXP widzi tylko jeden dysk (jak powinien, to RAID 1). Podzieliłem go na dwie partycje, na pierwszej zainstalowałem system. Poszło, w trakcie kopiowania plików napisał nawet "kopiowanie na [blabbla, desygnacja dysku] na nvraid [MBR]". Cool.

System wstał sobie, od razu zażądał "wykryłem interfejsy IDE i chcę zainstalować sterowniki!", pozwoliłem, zainstalował z płyty. Po tym manewrze, w Systemie >> Menedżerze urządzeń mam po 3x "Podstawowy..." i "Pomocniczy kanał IDE" i 3x "dwukanałowy kontroler IDE". Cztery z kanałów doinstalowywał przed chwilą.

Zajrzałem w Mój Komputer i widzę cztery partycje (oba dyski) zamiast dwóch. Partycje są identyczne, "drugie partycje" są niesformatowane. Na "drugim dysku" pierwsza ma inną zajętą powierzchnię od pierwszej z "pierwszego dysku". Pliki też nieco inne, ale Windows, Program Files i podstawy są tak samo. Nie jest jednak identycznie (na tej z "drugiego" jest mniej zajęte niby i jest katalog a'la suma kontrolna), a rozbieżność zajętości to 1,9 GB. Być może jednak po prostu źle pokazuje objętość, zdarza się.

Skopiowałem jednak plik na "C:", nie pojawił się na swoim odpowiedniku, na "E:". Tak, jakby po zainstalowaniu tych IDE RAID przestawał działać.

Zbootowałem kompa, system z RAIDu nie wstaje - "brak pliku NTLDR". W menu RAID "matryca Healthy" i niby wszystko OK. Rozpiąłem RAID, system bujnął się z pierwszego dysku poza RAIDem, widzi cztery partycje. Sformatowałem obie "drugie" (D: i F:), reset. Skasowałem starą matrycę, spiąłem w nową chcąc wymusić mirror. Nic, nie wstaje, nie kopiuje, nic zupełnie.

Rozpiąłem znowu, z pojedynczego dysku poza RAIDem wstał system normalnie i widzi oba dyski. Usunąłem partycje obie z drugiego z dysków, spiąłem w nową matrycę RAID, licząc że może teraz skuma, że ma zdublować. Niczego nie kopiuje, nie chce wstać.

Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jak mogę wymusić zmirrorowanie działającego dysku na drugim identycznym i start systemu z RAIDa, jeśli z pierwszego dysku system działa? Opcja "zrób to na normalnym WinXP, przez dyskietkę" dla mnie nie działa - nie mam FDD, nie mam dyskietek, nie mam czasu czekać aż będę miał i jeszcze się z tym chrzanić. Poza tym, chcę mieć właśnie tego WinDT, a nie zwykłego.

---

Scalenie sterów nLite powiodło się, ale nie pomogło. Zainstalowałem sobie FDD i szukam ocalałych dyskietek. Noż, żebym musiał RAID na SATA instalować metodą flopa łupanego?! :mad:

---

Przez FDD też nie robi. Na zwykłym XP i przez FDD takoż. W ogóle nie robi. Do pierwszego bootowania jest dobrze. Po zbootowaniu dyski się różnią. Restart kończy się komunikatem "brak pliku NTLDR". Samodzielnie, pierwszy dysk się bootuje i system wstaje.

Nie-Ro-Zu-Miem. :mad2:

---

A jak zrobić coś takiego - mam dwa identyczne, identycznie spartycjonowane dyski. Jeden zawiera system, drugi jest pusty. Chcę, żeby mirror zdublował dysk #1 na dysku #2. Tak, jak gdyby dysk #2 wcześniej mi padł i zamieniam go na nowy egzemplarz. Jak sklonowanie wymusić? Może dysk powinien być w ogóle niespartycjonowany i niesformatowany? Próbowałem spiąć matrycę z takim drugim dyskiem, ale samo się nie zrobiło. Jak go zmusić? Bo dysk #1 jest OK, system wstaje i wszystko działa. Podczas instalacji - działa. Do pierwszego wstania, na dwóch pod RAID, klonuje w porządku, a pod Windowsem nagle jest rozjazd.

BIOS mam najnowszy jaki był do tej moby, potem już nie robili nowych. Stery brałem z nForce4 6.66 (!) drivers, z połowy 2007 jakoś, też nowszych pakietów nie uświadczyłem.

---

Userzy tam powiedzieli mi, że Vista na nForce RAID zrobi od ręki. Prawda to? Nie chcę fujowej Wiśty, chciałem tego XP konkretnego :mad: Wiśta wręcz być nie może, bo to komp dla mojego starego i jego progsy do księgo nie będą chodzić. Musi być XP i ojciec nie chciał softowego mirroringu pod systemem, tylko "sprzętowy". Z kolei zewnętrzny, dedykowany kontroler RAID ponoć jakieś krocie kosztuje, a te po <100 PLN z Allegro się nie nadają. Prawda to? :damage_wall:

Edytowane przez Kastor Krieg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

OK. Mam sprzętowy RAID w chipsecie NF4. Wiem jak normalnie instaluje się RAID na WinXP, z dyskietką, F6 podczas instalacji, blablablablabla...

Na szczęście dysponuję alternatywną dystrybucją WinXP SP3 (WinDT '09 by D@niel - www.winmod.net; mam licencję na WinXP, więc sio mi z aluzjami), która ma wgrane na sztywno stery SATA / RAID dla nForce4.

...

Udostępniłem SATA dla RAIDu, F10 w trakcie bootowania. Ustawiłem Mirroring, przesunąłem oba dyski do matrycy, stworzyłem nową matrycę. Mniamuśnie.

Po pierwsze - masz softwareowy Raid, stąd też takie zachowanie systemu wogóle jest możliwe.

Po drugie, oprócz włączenia trybu raid trzeba jeszcze przestawić porty poszczególnych dysków.

po 3: instalka z flopa pokazuje 2 stery z dopiskiem "required" - i na prawdę oba są "required".

Rebuild macierzy/kopiowanie dysku robi się klawiszem R (jak rebuild) - wołami napisane w instrukcji do każdego mobo z nf4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej, dzięki za reakcję, ale przeczytaj proszę co wyżej stoi, hm?

Po pierwsze - masz softwareowy Raid, stąd też takie zachowanie systemu wogóle jest możliwe.

Bla, OK. Nie jest to stricte sprzętowa buda jak do serwerów, taka za parę patysi. Ale nie jest to tylko i wyłącznie program z poziomu systemu. Jest oddzielnym elementem na pcb, z własnym BIOSem, etc. Na tyle "sprzętowy", na ile przeciętnemu userowi jest dostępny. Łapanie za słówka nie pomaga.

Po drugie, oprócz włączenia trybu raid trzeba jeszcze przestawić porty poszczególnych dysków.

Skoro miałem działającą macierz, naprawdę wydaje ci się, że tego nie zrobiłem? Kaman.

po 3: instalka z flopa pokazuje 2 stery z dopiskiem "required" - i na prawdę oba są "required".

Po pierwsze, nie są, bo są wbite w WinDT. Po drugie, mimo że są, podawałem je z FDD. Gołemu WinXP, tylko z SP2 wgranym, też podawałem je z FDD. O wyniku mogłeś przeczytać powyżej, czemu mi wmawiasz że tego nie zrobiłem i pozwalasz sobie na ironizowanie moim kosztem, hm? Mi naprawdę nie jest do śmiechu.

Rebuild macierzy/kopiowanie dysku robi się klawiszem R (jak rebuild) - wołami napisane w instrukcji do każdego mobo z nf4.

No i co z tego, skoro rebuild się nie robi, chyba że trwa ułamek sekundy? Mam bootowalny dysk #1 i niebootowalny #2 po instalacji na dwa spięte w macierz, robię Rebuild na #2 wzorem #1 i mimo to #2 nadal nie jest bootowalny.

Więc, naprawdę, pomóż może zamiast próbować się nabijać, co? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te sterowniki co instalowałeś to były te do dysków od nVidii? Jak tak to ich nigdy nie instaluj - da sie je odznaczyć podczas instalacji pozostałych. Teraz pozostaje instalacja od nowa wszystkiego.

Plik NTLDR przeważnie jest gubiony jeśli do komputera jest jednocześnie podpięty jakiś dysk na IDE. Niestety ratunkiem jest nieużywanie wogóle takich dysków. Te na sata nie są problemem.

Przy okazji Twój ton nie pomoże Ci w znalezieniu chętnych do pomocy...

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Bla, OK. Nie jest to stricte sprzętowa buda jak do serwerów, taka za parę patysi. Ale nie jest to tylko i wyłącznie program z poziomu systemu. Jest oddzielnym elementem na pcb, z własnym BIOSem, etc. Na tyle "sprzętowy", na ile przeciętnemu userowi jest dostępny. Łapanie za słówka nie pomaga.

Może sam nie pamiętasz, co napisałeś:

Musi być XP i ojciec nie chciał softowego mirroringu pod systemem, tylko "sprzętowy"

No więc uświadom sobie i tacie, że NF4 jest w 100% softwareowym kontrolerem - więc śmiało możesz zrobić mirroring na windzie - pod wieloma względami będzie to lepsze rozwiązanie.

Skoro miałem działającą macierz, naprawdę wydaje ci się, że tego nie zrobiłem? Kaman.

Nie miałeś. Firmware nv nie działa pod windą, wszystkie funkcje realizują sterowniki -> sterowników nie było lub nie działały.

Załóżmy, że nic nie sp.. w ustawieniach biosu:

Na liście w menadżerze urządzeń pownien być widoczny kontroler RAID, oraz jak pamiętam "NV Storage Controller" (coś w ten deseń)

- Jeśli tak, to skorzystaj z menadżera macierzy - masz tam wszystko co potrzeba

- jeśli nie:

- coś skopałeś/ściągnij stery od producenta mobo, sprawdź dziennik systemu

- włącz pokazywanie ukrytych urządzeń i sprawdź czy któreś nie zgłasza "awarii"

- zainstaluj stery do wszystkich urządzeń "na żółto" jeśli są jakieś.

Po pierwsze, nie są, bo są wbite w WinDT. Po drugie, mimo że są, podawałem je z FDD. Gołemu WinXP, tylko z SP2 wgranym, też podawałem je z FDD. O wyniku mogłeś przeczytać powyżej.

Stery nf4 nie obsługują wszystkich vendorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi