tikat Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 (edytowane) Witam! Pytałem już na różnych forach, jednak nie otrzymałem jednoznacznej i stanowczej odpowiedzi. Planuję zakup monitora LCD 22" do mojego kompa (E7200@ 3.7 GHz, Gigabyte HD 4850-referencyjny). Zależy mi na dobrych parametrach (dla gracza), jednak bez bajerów typu głośniki, czy kamerka. Wytypowałem 4 modele. Proszę doradzcie mi, który jest najlepszy: LG W2252TE-PF LG W2284F-PF LG W2252V-PF LG W2252TQ-PF I jeszcze jedno pytanie: W grafice mam złącze DVI-I. Jeśli podłączyłbym do niej monitor, który ma złącze DVI-D, to obraz będzie przesyłany w jakiej jakości? DVI-I czy DVI-D? Czy też może nie da się tego podłączyć bez odpowiedniej przejściówki (choć wydaje mi się, że się da)?? Edytowane 6 Stycznia 2009 przez tikat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Numer 1, 3 i 4 to prawie że te same monitory. Najbardziej popularny jest ten ostatni. Ten z końcówką V-PF posiada dodatkowo złącze HDMI, a TE-PF wyszedł niedawno i jest energooszczędnym monitorem, który pobiera tylko 20 Wat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikat Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) A Ty, który byś wybrał? Monitor będzie głównie do grania i filmów, czasem tylko coś napiszę. Ja się trochę skłaniam ku TE-PF/ TQ-PF - z racji na cenę, niski pobór energii i porównywalne parametry. Aha, czy te 250cd/m2 to nie będzie mało? I co z tym złączem - da się tak? W jakiej jakości będzie sygnał? Edytowane 7 Stycznia 2009 przez tikat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) A Ty, który byś wybrał? Monitor będzie głównie do grania i filmów, czasem tylko coś napiszę. Ja się trochę skłaniam ku TE-PF - z racji na oszczędność energii i porównywalne parametry. Aha, czy te 250cd/m2 to nie będzie mało? I co z tym złączem - da się tak? I w jakiej jakości będzie sygnał? Ja mam TQ-PF, czyli najtańszy model i jestem zadowolony. Jeśli nie potrzebujesz złącza HDMI to wybierz właśnie ten. Z monitorem nr 2 nie miałem styczności, więc sie nie wypowiem na jego temat, ale tu masz jego recenzję http://forum.purepc.pl/Monitory-f57/Recenz...pf-t285438.html Co do oszczędności energii, to jest tylko różnica 20 Wat, moim zdaniem nie warto na to zwracać uwagi... Wg moich obliczeń, przyjmując, ze jedna kilowatogodzina kosztuje ~50 groszy, to w przypadku monitora, który pobiera 40 Wat zapłaciłbyś miesięczny rachunek za prąd 29 zł, a w przypadku tego energooszczędnego połowę mniej. Przy założeniu, że monitor pracuje 24h na dobę. Co do Twojego drugiego pytania to nie znam odpowiedzi, może ktoś inny się wypowie. Edytowane 7 Stycznia 2009 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deliriously Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Da się podłączyć bez przejściówki. Sygnał będzie w dobrej jakości -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikat Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Sygnał będzie w dobrej jakości -> Digital_Visual_InterfaceDobrze, że da się podłączyć :) A "w dobrej jakości" tzn DVI-D, czy DVI-I? Czytałem ten artykuł, jednak niewiele mi on powiedział :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Dobrze, że da się podłączyć :) A "w dobrej jakości" tzn DVI-D, czy DVI-I? Czytałem ten artykuł, jednak niewiele mi on powiedział :( A myślisz, że można zauważyć jakąś różnicę? ;) Ja nie widzę nawet różnicy jak podłącze przez D-Sub, obraz jest tak samo dobry. Na Twoim miejscu nie zaprzątałbym sobie tym głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikat Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 (edytowane) A myślisz, że można zauważyć jakąś różnicę?Nie - sądzę, że różnicy nie zauważe, ale zapytać musiałęm - z natury jestem ciekawski w takich kwestaiach :P :) (lubię się dowiadywać nowych rzeczy :) ) Serdecznie dziękuję wszystkim za dopowiedzi :) Temat do zamknięcia Edytowane 7 Stycznia 2009 przez tikat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 A "w dobrej jakości" tzn DVI-D, czy DVI-I? Czytałem ten artykuł, jednak niewiele mi on powiedziałDVI-D = lacze cyfrowe DVI-A = lacze analogowe DVI-I = DVI-D + DVI-A Juz bardziej lopatologicznie sie nie da ;) Jak spojrzysz na schemat zlacza na Wikipedii, to zauwazysz, ze czesc pinow sluzy do przesylania sygnalow analogowych. Z tych pinow wlasnie korzystaja przejsciowki VGA->DVI, w transmisji cyfrowej (DVI-D lub DVI-I na obu koncach) nie sa one uzywane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) A myślisz, że można zauważyć jakąś różnicę? ;) Ja nie widzę nawet różnicy jak podłącze przez D-Sub, obraz jest tak samo dobry. Na Twoim miejscu nie zaprzątałbym sobie tym głowy.Grasz na nim? Odcienie szarosci jak i ciemne tla , przy dsubie obraz powinien szumiec , na dvi tego nie ma. Przyklad szumienia? EA2200HDA od Benqa. Edytowane 8 Stycznia 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...