Skocz do zawartości
tikat

Monitor 22" Poniżej 800 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytałem już na różnych forach, jednak nie otrzymałem jednoznacznej i stanowczej odpowiedzi.

Planuję zakup monitora LCD 22" do mojego kompa (E7200@ 3.7 GHz, Gigabyte HD 4850-referencyjny). Zależy mi na dobrych parametrach (dla gracza), jednak bez bajerów typu głośniki, czy kamerka. Wytypowałem 4 modele. Proszę doradzcie mi, który jest najlepszy:

LG W2252TE-PF

LG W2284F-PF

LG W2252V-PF

LG W2252TQ-PF

I jeszcze jedno pytanie:

W grafice mam złącze DVI-I. Jeśli podłączyłbym do niej monitor, który ma złącze DVI-D, to obraz będzie przesyłany w jakiej jakości? DVI-I czy DVI-D? Czy też może nie da się tego podłączyć bez odpowiedniej przejściówki (choć wydaje mi się, że się da)??

Edytowane przez tikat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer 1, 3 i 4 to prawie że te same monitory. Najbardziej popularny jest ten ostatni. Ten z końcówką V-PF posiada dodatkowo złącze HDMI, a TE-PF wyszedł niedawno i jest energooszczędnym monitorem, który pobiera tylko 20 Wat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ty, który byś wybrał? Monitor będzie głównie do grania i filmów, czasem tylko coś napiszę. Ja się trochę skłaniam ku TE-PF/ TQ-PF - z racji na cenę, niski pobór energii i porównywalne parametry. Aha, czy te 250cd/m2 to nie będzie mało?

I co z tym złączem - da się tak? W jakiej jakości będzie sygnał?

Edytowane przez tikat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ty, który byś wybrał? Monitor będzie głównie do grania i filmów, czasem tylko coś napiszę. Ja się trochę skłaniam ku TE-PF - z racji na oszczędność energii i porównywalne parametry. Aha, czy te 250cd/m2 to nie będzie mało?

I co z tym złączem - da się tak? I w jakiej jakości będzie sygnał?

Ja mam TQ-PF, czyli najtańszy model i jestem zadowolony. Jeśli nie potrzebujesz złącza HDMI to wybierz właśnie ten. Z monitorem nr 2 nie miałem styczności, więc sie nie wypowiem na jego temat, ale tu masz jego recenzję http://forum.purepc.pl/Monitory-f57/Recenz...pf-t285438.html

Co do oszczędności energii, to jest tylko różnica 20 Wat, moim zdaniem nie warto na to zwracać uwagi... Wg moich obliczeń, przyjmując, ze jedna kilowatogodzina kosztuje ~50 groszy, to w przypadku monitora, który pobiera 40 Wat zapłaciłbyś miesięczny rachunek za prąd 29 zł, a w przypadku tego energooszczędnego połowę mniej. Przy założeniu, że monitor pracuje 24h na dobę.

Co do Twojego drugiego pytania to nie znam odpowiedzi, może ktoś inny się wypowie.

Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że da się podłączyć :)

A "w dobrej jakości" tzn DVI-D, czy DVI-I? Czytałem ten artykuł, jednak niewiele mi on powiedział :(

A myślisz, że można zauważyć jakąś różnicę? ;) Ja nie widzę nawet różnicy jak podłącze przez D-Sub, obraz jest tak samo dobry. Na Twoim miejscu nie zaprzątałbym sobie tym głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślisz, że można zauważyć jakąś różnicę?

Nie - sądzę, że różnicy nie zauważe, ale zapytać musiałęm - z natury jestem ciekawski w takich kwestaiach :P :) (lubię się dowiadywać nowych rzeczy :) )

Serdecznie dziękuję wszystkim za dopowiedzi :)

Temat do zamknięcia

Edytowane przez tikat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A "w dobrej jakości" tzn DVI-D, czy DVI-I? Czytałem ten artykuł, jednak niewiele mi on powiedział

DVI-D = lacze cyfrowe

DVI-A = lacze analogowe

DVI-I = DVI-D + DVI-A

Juz bardziej lopatologicznie sie nie da ;)

Jak spojrzysz na schemat zlacza na Wikipedii, to zauwazysz, ze czesc pinow sluzy do przesylania sygnalow analogowych. Z tych pinow wlasnie korzystaja przejsciowki VGA->DVI, w transmisji cyfrowej (DVI-D lub DVI-I na obu koncach) nie sa one uzywane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślisz, że można zauważyć jakąś różnicę? ;) Ja nie widzę nawet różnicy jak podłącze przez D-Sub, obraz jest tak samo dobry. Na Twoim miejscu nie zaprzątałbym sobie tym głowy.

Grasz na nim? Odcienie szarosci jak i ciemne tla , przy dsubie obraz powinien szumiec , na dvi tego nie ma. Przyklad szumienia? EA2200HDA od Benqa. Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi