Ossory Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Witam wszystkich, Kupilem niecale pol roku temu laptopa HP z Vista Basic. O ile z samego lapka jestem bardzo zadowolony, o tyle z jego systemu operacyjnego niespecjalnie. Jest to moj pierwszy laptop, wiec zapytalem kumpla, czy instalacja systemu na laptopie przebiega tak samo jak na desktopie, na co uslyszalem, ze raczej nie, i zebym nie ruszal, bo cos zepsuje. Wiec nie ruszalem. Slyszalem od niepamietnych czasow o czyms pt. "downgrade". Przeszukanie sieci spowodowalo nadmiar informacji, sposrod ktorych zadnej nie moglem uzyc. Przeczytalem sobie ten temat, ktory mi najbardziej w glowie namieszal, i teraz nie wiem, czy moglbym zrobic owy downgrade przy mojej wersji Visty. Mam Vista Home Premium, ale w powyzszym temacie przeczytalem, ze musi to byc Vista Ultimate/Business. Niemniej jednak, jestem z tej Visty tak niezadowolony, ze jestem gotow kupic, i teraz nie wiem co, plyte CD/DVD downgrade'owa, na ktorej jest Vista w odpowiedniej wersji i XP, czy jak? W sensie, czego mam szukac? I ile cos takiego by kosztowalo? I drugie pytanie, czy jesli sa takie plyty do kupienia, to czy dzialaja one na wszystkich laptopach? Bo moj kumpel ma Asusa i tez na Viste marudzi, chetnie bysmy sie podzielili kosztami, gdyby sie dalo uzyc tego downgrade'u na dwoch laptopach. Z gory dziekuje za wszelka pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Kupujesz zwykłego XP i tyle. W tej wersji Visty nie masz mozliwosci downgrade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ossory Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Kupujesz zwykłego XP i tyle. W tej wersji Visty nie masz mozliwosci downgrade.Mam w domu XP Pro. Mimo ze jest to laptop, najzwyczajniej w swiecie, wkladam CD, robie restart, bootuje z plyty i instaluje XP? A jesli tak, to nie zostana wtedy 2 systemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) przed instalacja xp zrob format dyskow, pozatym moze byc problem ze sterownikiem sata jesli takowy dysk jest w twoim lapku (xp nie ma takiego w sobie i trzeba dograc go np programem nlite co i jak znajdziesz tutaj http://www.purepc.pl/node/881) brak tego sterowinka bedzie sie objawial, brakiem dysku do wyboru przy instalacji. no i zanim zdecydujesz sie na zainstalowanie xp to posciagaj wszystkie sterowniki do urzadzen Edytowane 8 Stycznia 2009 przez nuO3-Lzuruha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Jak nie wykryje dysku,to włącz w BIOSie tryb zgodności. Pytałeś o koszt-XP kosztuje ok.300 PLN,ale się sprężaj bo sprzedaż tylko do końca stycznia. I w takim wypadku masz licencję na XP i (z)Vistę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Jak nie wykryje dysku,to włącz w BIOSie tryb zgodności. Pytałeś o koszt-XP kosztuje ok.300 PLN,ale się sprężaj bo sprzedaż tylko do końca stycznia. I w takim wypadku masz licencję na XP i (z)Vistę. nie wiem jak w przypadku jego HP'ka ale malo ktory laptop ma taka funkcje w biosie ;] przewaznie sa tak ograniczone ze mozesz jedynie zmienic kolejnoc bootowania i date Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ossory Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) Ok, zmontuje sobie nowe XP ISO z tymi driverami, bo rzeczywiscie, sprobowalem i nie znalazl dyskow. Jedno tylko pytanko, pewno glupie, jakich konkretnie tych driverow SATA potrzebuje? To znaczy, czego mam szukac? EDIT: K, chyba znalazlem odpowiedni, robi sie ISO. Zloze raport za ~2h. EDIT2: Chyba gdzies dalem ciala, bo z ~600MB zrobil mi sie obraz wielkosci 4.7GB... EDIT3: Ahahah, wlasnie sie zorientowalem, co jest grane, przy trzeciej probie katem oka uchwycilem "XviD", zastanowilo mnie, co za XviDy on na ISO Windy wrzuca, przyjrzalem sie uwazniej, a tam "Dexter.S03E12" ;D Wypakowalem drivery luzem i nie mialem pojecia, ze on chwyci wszystko, co w folderze jest, mimo ze zaznaczylem mu tylko plik ze sterownikami ;D No ale nic to, ISO gotowe, zobaczymy, jak pojdzie dalej. Edytowane 8 Stycznia 2009 przez Ossory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...