IRZYN Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 CZy samym podniesieniem napięcia możnaq podkrecic procesor Jesli tak to: Czy beda jakieś znaczne efekty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 CZy samym podniesieniem napięcia możnaq podkrecic procesor Jesli tak to: Czy beda jakieś znaczne efekty watpie po prostu bedzie ci sie wiecej grzal i tyle :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Nie, napiecie sie podnosi po to, zeby lepiej podkrecac procesor, tym sie go nie podkreci. Napiecie podnosisz, jesli na tym co masz w danej chwili nie mozesz juz bardziej podkrecic procesora (czyt. komputer jest niestabilny, windows sie nie uruchamia lub cos w tym stylu). Jesli chcesz sie brac za podkrkecanie to powiedz jaki procesor masz i jaka plyte glowna, to ktos sie postara tutaj pomoc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 AMD K6/450mhz na płycie za chiny nie mogłem znależć nazwy jedyne co znalazłem to napis "super" ale wiem na jakim chipsecie: VIA vt82c598mvp a drugi to VIA vt82c586b Wiem że to nie wiele ale narazie tylko tyle znalazłem więc proszę o zrozumienie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 AMD K6/450mhz na płycie za chiny nie mogłem znależć nazwy jedyne co znalazłem to napis "super" ale wiem na jakim chipsecie: VIA vt82c598mvp a drugi to VIA vt82c586b Wiem że to nie wiele ale narazie tylko tyle znalazłem więc proszę o zrozumienie Więc standardowo idzie to coś na mnożniku 4,5 i magistrali 100. U mnie na płycie za ich zmianę odpowiadały zworki. jeśli masz takąmożliwość daj magistralę 112 i wtedy włącz.Wszystko powinno iść ok.Jak nie możesz zmieniać magistrali powyżej 100.to jedź mnożnikiem.Przy mnoźniku 5 nie powinno być żadnych problemów. Oczywiście ustawienie 112x4,5 będzie dużo lepsze od 5x100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 AMD K6/450mhz na płycie za chiny nie mogłem znależć nazwy jedyne co znalazłem to napis "super" ale wiem na jakim chipsecie: VIA vt82c598mvp a drugi to VIA vt82c586b Wiem że to nie wiele ale narazie tylko tyle znalazłem więc proszę o zrozumienie Więc standardowo idzie to coś na mnożniku 4,5 i magistrali 100. U mnie na płycie za ich zmianę odpowiadały zworki. jeśli masz takąmożliwość daj magistralę 112 i wtedy włącz.Wszystko powinno iść ok.Jak nie możesz zmieniać magistrali powyżej 100.to jedź mnożnikiem.Przy mnoźniku 5 nie powinno być żadnych problemów. Oczywiście ustawienie 112x4,5 będzie dużo lepsze od 5x100. Mysle, ze on cie nie do konca zrozumial... no ale moze sie myle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 SPOKO dzięki wszystkim Muszę jednak troszkę poszperać w necie i poszukać coś o mojej płycie wiecie jakie zwory itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 tak z czysto technicznego punktu widzenia wieksze napiecie pozwala na szybsze przelaczanie sie tranzystorow, wiec zwiekszenei napiecia przyspiesza procesor, moze o jakies 1% :wink: a tak calkiem na powaznie to zaopatrz sie w dobre chlodzenie i postaraj sie o jakis opis do swojej plyty, pomocne moze sie okazac takze zdjecie metalowej oslony jadra procesora tylko z tym trzeba powoli i ostroznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 SPOKO dzięki wszystkim Muszę jednak troszkę poszperać w necie i poszukać coś o mojej płycie wiecie jakie zwory itp. zanim zaczniesz szukać to obejrzyj jeszcze dokładnie płytę.JA na swojej(Aopen ax 59 pro) miałem napisane na płycie jakie ustawienia zworek dają jakie mnożniki i magistralę.Więc jak masz to bez instrukcji się obejdziesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Co oznacza: 1. cpu to bus frequency ratio 2. cpu external clock (bus) frequency 3. SDRAM clock jumper 4. North Bridge Jumper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 1. cpu to bus frequency ratio - mnoznik 2. cpu external clock (bus) frequency - fsb 3. SDRAM clock jumper - predkosc ramu ?? 4 nie wiem sam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 DZIĘKI. To mi pomogło biore się za zabawe.!!!!!!!!!!!! Jak nie odpowiem dzisiaj to znaczy ze cos popaprałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 DZIĘKI. To mi pomogło biore się za zabawe.!!!!!!!!!!!! Jak nie odpowiem dzisiaj to znaczy ze cos popaprałem. Ciężko będzie coś spaprać. Napisz jeszcze czy są tam także napisane ustawienie dla poszczególnych wielkości(tj. mnożnika i magistrali). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 No więc zrobiłem i przy uruchamianiu wyskoczyły jakies poziome linie ale jeszcze raz to trzeba kuknąc NARa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Poprawka Sukces pełen sukces !! Pierwszy raz w życiu podkręciłem procesor !!!!!!!!1 I'm very happy !!!! Dzięki all AMD K6/2 3D Now 450mhz@500mhz (to nie koniec) 256ram 15Gb 7200rpm i trochę innego złomu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 1. cpu to bus frequency ratio - mnoznik 2. cpu external clock (bus) frequency - fsb 3. SDRAM clock jumper - predkosc ramu ?? 4 nie wiem sam 3 SDRAM clock jumper - może przełącza ram na tryb asynchroniczny (np. FSB100MHz - pamięć 133MHz). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Jeśli jesteś początkujący i nie chcesz przesadać, to daj na 105*5=525. Wiem z praktyki że powinien pójść. Jeżeli będzie mu ciężko, to zmień mu napięcie z 2,2 na 2,3V. Szynę podałem 105, bo jak masz wrażliwy sprzęt to będą problemy (u kolesia któremu taktowałem nagrywarka przy FSB=110 lubiła zepsuc co którąś płytę). Poza tym 110*5 to juz 550, a to u mnie okazało się już za dużo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 A north bridge jumper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Gr00bY Mazur"] 1. cpu to bus frequency ratio - mnoznik 2. cpu external clock (bus) frequency - fsb 3. SDRAM clock jumper - predkosc ramu ?? 4 nie wiem sam 3 SDRAM clock jumper - może przełącza ram na tryb asynchroniczny (np. FSB100MHz - pamięć 133MHz). Nie w przypadku mostka VT82C598MVP. Owszem ciepło, ciepło, ale tu chodzi o to czy RAM pójdzie na CPU clock (100MHz) czy AGP clock (66MHz). Tak przynajmniej było w mojej dawnej płycie. Co do punktu 4. to i ja na razie wymiękam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...