Skocz do zawartości
dr_Misiek

PŁyn Coollaboratory

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Montuje kolejne WC i przeglądając aukcje natknąłem się na coś takiego:

http://www.allegro.pl/item523738865_plyn_c...ant_pro_1l.html

Wiecie co to takiego i jaką spełnia rolę??

Dotychczas używałem (4 lata) czysta woda kranówka + płyn DYNAGEL w stosunku ~65/35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy używać tego jako 100% czynnika chłodzącego, czy jako dodatek (tak jak robiłem to dotychczas)??

Czytałem gdzieś że się to "wgryza" w miedz, ale nie powoduje uszkodzenia (pisali też o jakijś paści ale tak było zaplecione że nie wiem czy mieli na myśli płyn czy paste). Ciekawe stwierdzenie ale dobrze było by to skonfrontować z kimś kto wie o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślicie że można to spokojnie mieszać z feserem one ? ;p

Bądź pierwszy i to sprawdź.

A czy używać tego jako 100% czynnika chłodzącego, czy jako dodatek (tak jak robiłem to dotychczas)??

Czytałem gdzieś że się to "wgryza" w miedz, ale nie powoduje uszkodzenia (pisali też o jakijś paści ale tak było zaplecione że nie wiem czy mieli na myśli płyn czy paste). Ciekawe stwierdzenie ale dobrze było by to skonfrontować z kimś kto wie o co chodzi.

Jakieś brednie, pewnie chodziło o Liquid Pro. Z informacji umieszczonych na stronie producenta wynika iż płyn jest nieszkodliwy dla komponentów, dodatkowo nie jest blokerem procesów korozyjnych i reakcji między materiałami np miedzią i alu. Ogólnie nadaje się do wszystkiego włącznie z przytulaniem, głaskaniem, lulaniem ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2-3 stopnie mnie nie zbawi. Wydajność dotychczasowego WC mnie zadowalała, bardziej chodzi mi o to aby bloczki nie zaszły czymś.

Moge powiedzieć że A64 X2 3000+ @ 2x2800MHz nie przekraczał 65 stopni w stresie (kilka godziń) + ATI X800GTO @16 @ 595/1280 + chipset NF4 na DFI LanParty ULTRA-D.

Niestety obecnie bloczek z chipsetu nie pasuje na P35 (ASUS P5K) i pewno będzie tylko proc i grafa chłodzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2-3 stopnie mnie nie zbawi. Wydajność dotychczasowego WC mnie zadowalała, bardziej chodzi mi o to aby bloczki nie zaszły czymś.

Moge powiedzieć że A64 X2 3000+ @ 2x2800MHz nie przekraczał 65 stopni w stresie (kilka godziń) + ATI X800GTO @16 @ 595/1280 + chipset NF4 na DFI LanParty ULTRA-D.

duzo za duzo

Dolej spirytusu on podobno obniż o parę stopni, paruje w bloku icon_wink.gif

nie pisz tak bo potem ludzie tak zrobia "bo tam tak pisali"

za duza dawka sprawi ze plexa pęknie

OK a jak z używaniem??

100% czy tylko jako jakiS % dodatek do całości??

dodatkiem jest koncentrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy opłaca się (warto) go stosować, czy wystarczy to czego używałem dotychczas ??

Na pewno warto, ale w nieco bardziej wspolczesnych konstrukcjach, gdzie pojemnosc ukladu to sporo ponizej litra przy niezbyt zaawansowanych konstruckjach. Przy takiej pojemnosci nie za bardzo oplaca Ci sie jego stosowanie...

Jesli chodzi o ten coollaboratory poszukaj jeszcze koncentratu, w mniejszej butelce, ale rozcienczany bodajrze 1:10, w madtech.pl mieli cos takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój układ jest taki pojemny głównie przez zatapialną pompkę ATMAN 305, dobra ale jak powszechnie wiadomo potrzeba wody żeby ją zalać, a pojemnik jaki znalazłem (kóry mi odpowiada) ma pojemność 3L i tak właśnie szacuje całość na 4L ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi