Skocz do zawartości
Marcin_gps

Funai M1-b110

Rekomendowane odpowiedzi

post-676-1231930275_thumb.jpg

post-676-1231930288_thumb.jpg

post-676-1231930295_thumb.jpg

Rodzice po zakupie telewizora spod znaku funaia (Funai Lt6-m32bb), zdecydowali się na blu-ray'a. Jako, że mają sporą kolekcję divxów, bezsensem byłoby kupowanie dwóch urządzeń – strata kasy i w dodatku graciarnia. No i padło na odtwarzacz Funaia – do kompletu :D

Design jest dość ładny – szału nie ma, ale wygląda estetycznie i w miarę nowocześnie. Pierwsze co tak naprawdę rzuca się w oczy po wyjęciu z pudełka to dość duży rozmiar blu-raya. Mnie to akurat nie przeszkadza, ale pewnie dla niektórych mogłoby to być kłopotliwe choć na pewno nie aż tak jak w przypadku Sony (http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/1222044_1.jpg) ;D

Co nieco o możliwościach

M1-B110 jest zgodny z profilem BD 1.1, czyli generalnie potrafi wyświetlić jednocześnie dwa materiały wideo z dźwiękiem (DD 5.1). Po co to komu? Przykładowo w trakcie oglądania filmu, możemy jednocześnie śledzić komentarze reżysera w rogu (PIP). Oprócz tego Funai ma HDMI w wersji 1.3a i zgodność z CEC, co umożliwia sterowanie całym sprzętem za pośrednictwem jednego pilota. Ponadto: czytnik kart pamięci SD, cyfrowe wyjście koaksjalne no i najważniejsze – obsługa DivX’a i płyt DVD, które są przeskalowywane do 1080p co generalnie dobrze wpływa na jakość wyświetlanego materiału.

Subiektywne wrażenia z użytkowania

Przede wszystkim odtwarzacz jest szybki i cichy. Łyka nawet stare, porysowane nośniki. Menu jest proste i czytelne – podobnie jak w telewizorze. Brakuje mi wyjścia optycznego do DAC-a, wsparcia dla H264/X264 no i USB, ale tego nie widziałem jeszcze w żadnym odtwarzaczu BD…

Generalnie jest to dobry odtwarzacz dla przeciętnego użytkownika – dość duże możliwości, prostota obsługi i atrakcyjna cena. Z tego co czytam na sieci, M1-B110 zbiera wysokie oceny w testach. Video 11/08:

Dołączona grafika

Dla siebie brałbym Panasonica, ale jakby nie patrzeć jest o 1/3 droższy…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy lepszego ale np. Samsung BD-P1500 ma Divxa, złącze LAN i USB (zapewne do aktualizacji softu) za 599zł na Allegro...

Ogólnie stawiam na tego Samsunga

USb tylko do aktualizacji firmware, lan tylko do aktualizacji firmware, oficjalnie producent nie przyznaje się do obsługi divx(zresztą i tak 99% filmów jest kodowanych xvidem nie divxem...). Zapewne jak to w samsungu nie odtwarza równiez video cd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja poszukuję Blu-ray'a i mnie zaciekawiła ta opinia. Otóż dużym plusem jest dla mnie to, ze odtwarza divxy no i cena, bo w sumie za taką kase to nic lepszego chyba nie dostanę? :P

Lepszego to dostaniesz jak dopłacisz 500zł do Panasonica (tego z tabelki)

czy warto to już każdy indywidualnie decyduje w zależności od potrzeb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

USb tylko do aktualizacji firmware, lan tylko do aktualizacji firmware, oficjalnie producent nie przyznaje się do obsługi divx(zresztą i tak 99% filmów jest kodowanych xvidem nie divxem...). Zapewne jak to w samsungu nie odtwarza równiez video cd.

Marnie czytasz. Na stronie Samsunga jest napisane jak byk: Obsługa Divx: Tak - po aktualizacji oprogramowania.

Jeżeli chodzi o Divx i Xvid. Miałem juz wiele odtwarzaczy Samsunga w tym z upscallerem i nie ma problemu ani z divx ani z xvid, a tym bardziej z video-cd.

Oglądałem ten sprzęcik DB-P1500, bo sam się nad tym zastanawiam i elegancko odtwarza. Obraz i dźwięk żyleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym to mówiłeś? A tak

Ale moze na polskiej stronei jest błąd, no wiec sprawdzmy inną...

Poza tym z tego co wiem divx chodzi tylko na wersji dostepnej w europie. Jak się trafi odtwarzacz pochodzący z innej czesci swiata...

Zapewne nie wiesz o tym, że samsung w częsci sprzedawanych odtwarzaczy i kin domowych blokuje mozliwosc odtwarzania VCD i wymagana jest niewielka przeróbka urządzenia.

A, zapomniałem. Ten samsung nie czyta równiez MP3 i jpeg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak: szukaj dalej:

http://www.samsung.com/pl/consumer/detail/...cd=BD-P2500/EDC

W specyfikacjach kluczowych:

DivX : Nie (Tak po aktualizacji oprogramowania)

Co do VCD. Może i tak. Ja nigdy nie miałem z nimi problemu. Ale proszę, o czym my mówimy? VCD w dobie BD...?

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale co do tego modelu to obsługuje Divx po aktualizacji.

Odtwarzałem takie filmy u znajomego, jak również można go kupić takiego na allegro.

Wiem, że czasami suche dane ze strony są dla niektórych wyznacznikiem, ale w tym przypadku tak nie jest.

http://allegro.pl/item538872119_tego_jeszc...ray_z_divx.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi