Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam dysk Samsung 160GB, który jest coraz mniej wydajny więc postanowiłem zaprezentować sobie nowy, a konkretnie dwa połączane w macierz RAID 0, i tu pojawia się problem na początku miałem zamiar zklonować dysk razem z systemem i wszystkimi danymi za pomocą True Image, albo Ghosta, ale nie wiem czy będzie to możliwe w moim przypadku(RAID 0 2x3200GB),a więc:

1. Czy można sklonować system z mojego dysku na macierz, aby system uruchamiał się normalnie, aby było tak jak na starym Szajsungu, bez ponownej instalacji Windows XP SP3 i wszystkich programów?

2.Jakie dyski polecacie do tej macierzy?

Z góry dzięki za odpowiedź. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy można sklonować system z mojego dysku na macierz, aby system uruchamiał się normalnie, aby było tak jak na starym Szajsungu, bez ponownej instalacji Windows XP SP3 i wszystkich programów?

Na 110% procent będziesz miał problemy, system nie będzie w stanie wstać z racji zmiany urządzenia rozruchowego z fizycznego dysku na macierz. Takie pytanie już padało - 3197946[/snapback]

2.Jakie dyski polecacie do tej macierzy?

WD to dobry wybór, z innych firm to jeszcze Samsungi F1 320GB HD322HJ, masz gwarancję dostania talerzy 333GB. W wersji 640GB trafiają się coraz częściej talerze 250GB więc jeżeli nie możesz sprawdzić osiągów dysku przed kupieniem to nie ryzykuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze płyta nie ma "wbudowanego sterownika".

Po drugie, to, że system jest świeży nie jest materią w tej kwestii.

Po trzecie, jak stworzysz RAID to musisz przeinstalować system i zaraz przy starcie instalacje nacisnąc F6 i załadować sterowniki RAID (Windows XP), chyba, że używasz Visty, wtedy nic nie musisz robić. Jeżeli tego nie zrobisz system Ci się nie zainstaluje, a stary Windows wogóle się nie uruchomi.

Po czwarte, tworząc macierz (obojętnie jaką) i tak stracisz wszystkie dane na dysku, więc siłą rzeczy będziesz musiał zainstalować system na nowo.

Edytowane przez Matthaios84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi