xrobcio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Witam, mam zamiar kupic mobo P5Q-E i E8400@4gh 1.3V wiec i wypada kupic lepsze chlodzenie:) Ale jakie? Chlodzenie na tym mobo jest dosc spore dlatego zakladam osobny temat. Co polecicie do kwoty 130zl? Oczywiscie jesli bedzie trzeba doloze i kupie wydajniejsze za 150:) Dodam ze przydalo by sie aby bylo ciche bo po co meczyc ucho:P O WC tylko dla CPU do kwoty ~200zl pewnie nie ma mowy? Przeczytalem Wielki TEST coolerów LGA775 na egieldzie i jednym slowem mam metlik w glowie:) Moja aktualna platforma jest na bazie Socket 939 i nie mialem jeszcze doczynienia z LGA 775 i nie rozumiem do konca pewnej rzeczy... "Uwaga – podobnie jak w przypadku każdego chłodzenia Tr wykorzystującego backplate, tak i tu musieliśmy obłożyć elementy stykowe dodatkową pianką. W innym przypadku backplate zmiażdżyłby kondensatory i prawdopodobnie uszkodziłby płytę główną. Drugie ustawienie nie było możliwe ze względu na dwie dodatkowe fazy – a w zasadzie ich nity, które uniemożliwiały przestawienie pozycji backplate’u. Niestety zamiast pianki ten metalowy element został wyłożony cienkim, twardym plastikiem. Przed zakupem lepiej dokładnie się upewnić czy z naszą płytą główną nie będzie podobnych problemów!" Jaka pianka? I o jakie elementy stykowe dokladnie chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Backplate to taka "blacha" z drugiej strony mobo po to, aby srubki mocujace chlodzenie w sockecie nie zostaly wyrwane z plyty no i zeby bylo rownomiernie rozlozone obciazenie. Z tylu plyty jest duzo miniaturowych elementow, ktore mogly by zostac zmiazdzone przez tego backplata, wiec stosuje sie podkladki z pianki lub plastiku. Do 8400 wystarczy w zupelnosci piekny i wydajny:::: http://www.allegro.pl/item524851202_mega_p...m2_lga_775.html Coolerek sobie dobierzesz wedlog uznania :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Wlasnie widzialem ta aukcje i myslalem nad ThermalRight HR-01 ThermalRight 90 lub 120 Pentagram Karakorum HP-120 AlCu Scythe Ninja 2 Scythe Mugen 2 Ale niestety niektore z nich przekraczaja troszke moj budzet na chlodzenie... Ten TR 90i jest trudno dostepny (allegro.pl) a pieniazki bede mial dopiero pod koniec miesiaca... A te podkladni z pianki lub plastiku (pewnie pianka lepsza?) sa w zestawach z chlodzeniem? I ktore chlodzenie powinno byc bardziej wydajniejsze? Thermalright Ultima 90i + Scythe Slip Stream 800 120mm czy Ninja 2 ? Edytowane 18 Stycznia 2009 przez xrobcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mycha1st Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Witam, ja bym polecal Cooler Master z modelem v8 bardzo uznana marka na rynku. Sam jestem bardzo szczesliwym posiadaczem tego ukl.chlodzenia i niemoge zlego slowa powiedziec o nim z tym ze do monatrzu trzeba wyjac MOBO. Swietnie sie nadaje do kreconych prockow, jest bardzo cichy nawet na max. obrotach mojego phenoma balck edition 4x2.6 MHz na min.obr. utzrymuje na poziomie ponizej 30C na max.24.5C co sie bede wiele rozpisywal 10/10. http://www.capslock.pl/produkty/coolermast...9_940_am2/50910 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 A gdzie słownik? Z chłodzeń to Noctua, TR abo Scythe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Kilka coolerów do wyboru test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...