Skocz do zawartości
sk8x

Dysk Twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Hey! Chciałbym sobie dokupić drugi dysk twardy, ale nie jestem zbyt obeznany jeśli chodzi o komputery, więc mam do was parę pytań.

1. Od płyty głównej odchodzą mi takie wąskie czerwone paski, czy jest to złącze ATA czy SerialATA ? I czym się różni SATA od SATA II ma to jakieś znaczenie? ( mam płytę Asus P5B )

2. Czy jeśli podłączę drugi dysk tak po prostu, to czy będzie on działał?

3. Czy można podzielić nowy dysk na partycje? (nie chcę robić formata)

4. Waham się po między Samsugiem F1 640, a WD AAKS 640. Który lepszy?

Wiem, że te pytania wydają się banalne, ale ja na prawdę z komputerami od technicznej strony mam niewiele wspólnego. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez sk8x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz kasy na ten dysk?

1. Tak to raczej złącza sata, Sata I od Sata II różni się szybkością, Sata II jest dwukrotnie szybsze. Twoja płyta obsługuje SataII, więc nie ma problemu.

2. Dysk na Sata możesz podłączyć tak poprostu nawet z włączonym komputerem i zaskoczy, system go wykryje.

3. Tak, można go podzielić na partycje, ale nowy dysk tak czy tak będzie trzeba sformatować.

4. Bierz WD AAKS, te samsungi były kiedyś bezkonkurencyjne, ale od jakiegoś czasu montują tam 3 mniejsze i wolniejsze talerze, zamiast 2 większych i szybszych jak było na początku. WD jest teraz szybszy. Co do ciszy to różnie bywa.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi