Skocz do zawartości
jareqsz

Którą Płyte Wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie jak pisze Scyzor 663. Teraz kup tańszą płytę (powiedz jeszcze do jakiego procka), przy modernizacji sprzedaż 4850 i kupisz 4850X2 albo mocniejszą kartę. Era SLI/CF dla kart midle mineła. O SLI/CF można myśleć przy 4870X2 czy GTX295.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak pisze Scyzor 663. Teraz kup tańszą płytę (powiedz jeszcze do jakiego procka), przy modernizacji sprzedaż 4850 i kupisz 4850X2 albo mocniejszą kartę. Era SLI/CF dla kart midle mineła. O SLI/CF można myśleć przy 4870X2 czy GTX295.

Procek będzie Intela E8400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To starczy płyta na P43 bądź P35. Zajżyj do przyklejonych i weź coś wybierz.

Ale chodzi mi o to żeby płyta którą kupie była porządna, w przyszłości pewnie bym wymienial proca na jakiegoś Quada i oczywiście z niego też by sie przydało 'coś' wycisnąć a do tego p43/p35 raczej nie wystarczy no chyba ze własnie ta na p45. Lecz znowu płyty Pxx nie obsługuja CF w pełnej predkosci a to sie może także przydac gdy zabraknie kasy na lepsza grafe. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którą z tych płyt wybrać: GA-EX38-DS4, GA-EX38-DS5, czy może lepsza będzie GA-EX38-DQ6 ?

Za wszelkie porady thx.

Co do GA-EX38-DS5 to nie wiem, ale akurat pozostałe dwa wymienione modele sprawiły taką niespodziankę mnie i wielu innym osobom (też na tym forum i na innych zagraniczych) że po upgrade biosu płyta działała Ok, ale po wgraniu poprzedniego biosu (bo nowszy nie zawsze znaczy lepszy u Gigabyte) - płyty padały. Dual bios też nie zadziałał. Ostatecznie ja oddałem swoją GA-EX38-DS4 do przeprogramowania BIOSu przez programator zaś koledzy zwykle odsyłali je do wymiany na gwarancję. Po tym przypadku kompletnie straciłem zaufanie do Gigabyte i kupiłem Asusa P5E też na X38 (wtedy nie było jeszcze P45).

Tu masz przykładowe wątki gdzie występują wymienione problemy z tymi płytami Gigabyte: 1, 2

Edytowane przez Cavea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do GA-EX38-DS5 to nie wiem, ale akurat pozostałe dwa wymienione modele sprawiły taką niespodziankę mnie i wielu innym osobom (też na tym forum i na innych zagraniczych) że po upgrade biosu płyta działała Ok, ale po wgraniu poprzedniego biosu (bo nowszy nie zawsze znaczy lepszy u Gigabyte) - płyty padały. Dual bios też nie zadziałał. Ostatecznie ja oddałem swoją GA-EX38-DS4 do przeprogramowania BIOSu przez programator zaś koledzy zwykle odsyłali je do wymiany na gwarancję. Po tym przypadku kompletnie straciłem zaufanie do Gigabyte i kupiłem Asusa P5E też na X38 (wtedy nie było jeszcze P45).

Tu masz przykładowe wątki gdzie występują wymienione problemy z tymi płytami Gigabyte: 1, 2

W takim razie którą płyte z x38 najlepiej wybrać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale już Ci pisałem że CF to zbędny bajer. Jak będziesz chciał zmienić to sprzedaż starą i kupisz szybszą.

A do quada P5Q Pro lub -E.

Na poczatku też właśnie myślalem nad p45 i asusem p5q-e, ale później sie zastanowiłem nad x38 ponieważ jest mniej wiecej w tej samej cenie co p45 a oferuje jednak troche wiecej. No chyba że jest jakiś istotny powód za tym żeby kupić coś z p45?

A i dlaczego uważasz że CF to 'zbedny bajer' przecież zamiast kupywać nowa kartę zawsze można dołożyć drugą taka sama przykładowo po roku będzie kosztować już o wiele mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF złe bo:

ciepło

ciasno

drogo

dużo W

marny wzrost wydajności (nie wszystkie gry obsługują)

a w czym P45 jest lepszy???

chlodniejszy

wydajniejszy (tu rożnica jest minimalna)

lepsze OC

tańszy

a od biedy (może i nie od biedy bo róznica to 5-10%) CF też ładnie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF złe bo:

ciepło

ciasno

drogo

dużo W

marny wzrost wydajności (nie wszystkie gry obsługują)

a w czym P45 jest lepszy???

chlodniejszy

wydajniejszy (tu rożnica jest minimalna)

lepsze OC

tańszy

a od biedy (może i nie od biedy bo róznica to 5-10%) CF też ładnie działa

Ok. A więć co byś polecił z p45 oprócz asusa p5q-e (oczywiście mniej wiecej w tej samej cenie co ten asus)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi